FEJFÁJÁS? SEGÍT A NEUROLÓGUS!

2017.10.26. 15:45 Módosítva: 2017.10.27. 10:41
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Fejfájás, szédülés, alvászavar, nyugtalan láb szindróma a leggyakoribb tünetek, ezeket követik még az eszméletvesztéssel járó rosszullétek, végtagi fájdalmak, járászavar, mondja a neurológus.

neurologia budapest fejfajas

A fejfájás három fő típusa

Megkülönböztethetünk migrént, tenziós típusú, valamint cluster fejfájást.

A migrén rohamokban jelentkező, általában féloldali fejfájás. Sokszor kíséri émelygés, hányás, fény és hangérzékenység. A migrénes fejfájás akár órákig is eltarthat.

A tenziós típusú fejfájás általában pszichés feszültség következményeként alakul ki, és nem keverendő össze a magasvérnyomás okozta fejfájással – hívja fel a figyelmet az Oxygen Medical neurológusa.

A cluster típusról azt lehet elmondani, hogy általában azonos napszakban kezdődik, állandó időtartamban egy-két órán át tartó fájdalmat okozva.

Mindenképpen kivizsgálásra van szükség abban az esetben, ha valakinek gyakran van fejfájása.

A vizsgálatot követően meg lehet határozni, hogy mely típusú fejfájással, esetleges más betegséggel állunk-e szemben. A kezeléseket a vizsgálati eredmények birtokában lehet elkezdeni.

Az alvászavar a pszichiátria határterülete

Az ebben szenvedőknek van valamilyen társult betegségük, amely akadályozza őket az alvásban. Lehet ez fejfájás, alsó végtagi fájdalom, égő fájdalom, atípusos arcfájdalom, vagy nyugtalan láb szindróma.

A nyugtalan láb szindróma gyógyszerekkel jól kezelhető

A betegnek elalvás előtt olyan érzése van, hogy fel kell állnia, és mozgatnia kell a lábát. Nagyon furcsa diszkomfort érzés és valóban csak akkor múlik el, ha a beteg feláll, járkál egy kicsit, vagy mozgatja a lábfejét. Rövid alvás után azonban az érzés megismétlődik az éjszaka folyamán még legalább négyszer-ötször. Ha ezt időben felismerik, akkor speciális gyógyszerrel jól kezelhető.

A neurológiai vizsgálat

Az első alkalom bő negyed órát vesz igénybe, amely során az agyidegek, az izomzat és az érzőkör vizsgálata történik meg. Dr. Kapás István az Oxygen Medical neurológusa kifejtette, hogy szükség esetén

a legfontosabb képalkotó vizsgálatok a neurológiában a koponya CT, az MRI vizsgálat, a perifériás idegek idegizom vizsgálata, az ENG, valamint az elektromos agyi hullámokat vizsgáló EEG.

Mint fogalmazott: „Ezek a legfontosabbak, melyek biztos és pontos információt szolgáltatnak arra vonatkozóan, amit keresünk.”

www.oxygenmedical.h

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.