Pénzügyi tudatosság = elmélet + gyakorlat

2017.12.07. 11:06 Módosítva: 2017.12.07. 13:39
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A pénzügyi tudatosság nem korlátozódhat a zsebpénz felhasználására.

„Hogy kell befizetni a számlát? Mi az a thm? Eszik vagy isszák? Hitelfelvétel? Viccelsz, az odébb van még!” – sokan gondolkoznak így középiskolás korukban, amikor a pénzügyek kezelése még jellemzően a zsebpénz elköltését/megtakarítását jelenti. Pedig ez az az időszak, amikor el kell sajátítani a nagybetűs élethez szükséges pénzügyi ismereteket. Szerencsére az elmúlt években viszont egyre nagyobb figyelmet kap az közoktatás során a pénzügyi és gazdálkodási alapismeretek elsajátítása, de minél többet hallanak a fiatalok erről, annál jobb.

Az elméleti tudás mellett létfontosságú a gyakorlati tapasztalat is, de mint azt tudjuk, ebben a kérdésben a gyakorlati kísérletezésnek komoly tétje és következményei lehetnek. Napjainkban elég egy hibás döntés vagy egy kedvezőtlen változás az életünkben és máris egy kilátástalannak tűnő adósság-spirálban találhatjuk magunkat. Ezért elengedhetetlenek az iskolai, elméleti tudást kiegészítő kezdeményezések, melyek keretein belül a diákok tét nélkül tehetik próbára pénzügyi ismereteiket.

Számos pénzügyi tudatossági vetélkedő fut, de ezek között is kiemelkedik a Zsebpénzügyes. Különlegességét az adja, hogy nem egy speciális szaktudást igénylő területre fókuszál, hanem a mindenkit egyformán érintő kérdésekre: fizetés, adózás, hitel. A vetélkedő az első tesztsortól a kezdve olyan problémákat helyez középpontba, melyek a családok alapvető pénzügyeit érintik.

A Zsebpénzügyes kezdeményezéseknek köszönhetően a középiskola nem csak az érettségire való felkészülést jelenti, hanem a fiatalok számára egy új, pénzügyileg függetlenebb fejezet kezdetét is. A vetélkedő célja, hogy a felnőtt lét küszöbén álló fiatalokban időben alakítsa ki a pénzügyi tudatosságot, ami huszonéves korban, az első jelentősebb pénzügyi döntések meghozatalakor már késő lehet. A vetélkedőn keresztül a tinédzserek kreatív, játékos módon ismerkedhetnek meg a tudatos gondolkodásmóddal, amely segít abban, hogy felnőttként felelősségteljes pénzügyi döntéseket tudjanak hozni. A kifejezetten 16-17 éves célcsoport számára összeállított feladatok mellett számos olyan készséget is elsajátíthatnak a fiatalok, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek az egyetemi tanulmányaik során és munkahelyükön.

Erről szól a Zsebpénzügyes. Élő döntő: december 9., helyszín: ELTE Lágymányosi Campus. A döntő minden érdeklődő számára ingyenesen megtekinthető.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.