2017.12.21. 14:28 Módosítva: 2018.01.03. 10:36
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mario Frangoulis és Mága Zoltán
Mario Frangoulis és Mága Zoltán

A kiváló görög klasszikus crossover művész, Mario Frangoulis korábban a Prima Primissima-díjas Mága Zoltán hegedűművész Újévi Gáláján vendégszerepelt; az idei ünnepi szezonban Sarah Brightman Karácsonyi Gála műsorában lép színpadra a Papp László Arénában.

Nem először jár Budapesten, hogy érzi magát nálunk?

Nagy öröm számomra, hogy ismét Budapesten lehetek, itt mindig otthon érzem magam. Kedves Mága Zoltán barátomnak köszönhetem, hogy igazán megismerhettem ezt a gyönyörű várost, megmutatta a Várnegyedet, sétáltunk a Duna mentén, fantasztikus volt. Hegedűművészi munkásságát jól ismertem, de amikor először Budapestre hívott, még nem ismertük egymást személyesen. Most már barátomként tekintek rá, megismertem csodálatos családját is. Fia ígéretes hegedűtehetség, lánya, Jennifer, előtt pedig ott egy komoly karrier lehetősége. Az athéni konzervatóriumban tanultam hegedülni; a hegedű szeretete is közös Mága Zoltánban és bennem. Később az énekesi karrierem alapját ez a zenei képzés adta. Mága Zoltán vendégeként számos koncertjén felléptem Amerikában, amit az ottani közszolgálati televízió is közvetített, Budapesten és Bécsben, valamint nemrég Athénban, ahol tavaly szeptemberben együtt léptünk fel az Akropolisznál. A görög közönség egyszerűen imádta! Nagyon sok sikert kívánok az Újévi Gálához!Mága Zoltán zenekara, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar tagjaival is rendszeresen együtt dolgozom.

Legnagyobb álma mégis az volt, hogy színész legyen.

Valóban, 3 évig a Guildhall School of Music and Dramanövendéke voltam Londonban, és az itt tanultak segítettek hozzá ahhoz, hogy jobb énekessé és előadóvá váljak. Sokak szerint egyedi előadásmódban közelítek minden egyes dalhoz, mintha egy színdarab lenne, és azt hiszem, ezt a képességemet vette észre Sir Cameron Macintosh, aki rám bízta a Nyomorultak-ból Marius szerepét a londoni West Enden. Ezt követte Raoul szerepe az Operaház Fantomja-ban, a West Side Story és a Király a Király és én-ben. A zenés színház szeretete hozott össze Sarah Brightmannel is, akivel már bejártuk a fél világot.

Mikor dőlt el, hogy mégis az éneklést választja?

Megnyertem a Maria Callas és az Onassis Ösztöndíjakat, így Londonban és Olaszországban tanulhattam Carlo Bergonzi tenorral és később a legendás Alfredo Kraussal, aki a mentorom let. A New York-I Juilliard School of Music-ban eltöltött idő alatt a zenei világ legnagyobbjait ismerhettem meg, Marilyn Horne, Luciano Pavarotti, José Carreras, Placido Domingo, aki nagy példaképem. Ő mondta egyszer, hogy a sikerhez három dolog kell: munka, munka, munka.

Hogyan találta meg a saját hangját?

Peter Gelb, aki most a Metropolitan Opera vezetője, akkoriban a Sony Classical kiadó vezetője volt, ő szerződtetett le, és 2002-ben elkészült első nemzetközi lemezem, a “Sometimes I Dream”. Ebben az időszakban bukkant fel a világban a klasszikus crossover stílus, melynek legnagyobb művelői Andrea Bocelli vagy Josh Groban. Ez a stílus lehetővé teszi, hogy ötvözzem a klasszikus és a modern zenét, és amióta megtaláltam a saját hangom, 18 albumot készítettem, a legfrissebb a “Tales of Christmas” című karácsonyi kiadvány, amit az Abbey Road stúdiókban vettünk fel. 2011-ben az a megtiszteltetés ért, hogy elnyertem a világ legjobb klasszikus crossover előadó címet.

Jennifer és Mario Frangoulis
Jennifer és Mario Frangoulis

Mága Jenniferrel is több duettet énekelt már, milyen tanácsokkal látta el az ifjú tehetséget?

Jennifer vette a fáradtságot és a közös fellépésünkre megtanult egy görög dalt, amit nagyon meghatónak találtam. Fiatal, optimista és mindennél jobban tanulni akar, meghódítani a jövőt. Fontos, hogy ő is megtalálja a saját hangját, egyéni stílusát, albumot készítsen, járja a maga útját. Érett előadóvá válhat, ha remek tanárok, támogatók veszik körül, és édesapja, valamint tanára, Tokody Ilona segítségével a határ a csillagos ég.

Rengeteget utazik, sok mindent lát és tapasztal a világban. milyen ügyek mellett áll ki, mit tart fontosnak?

Leginkább a gyerekekkel és a békével kapcsolatos ügyek érintenek meg, az állatok és a környezet. Aggodalommal tölt el, mi történik a világban, és elviselhetetlen számomra, amikor ártatlan gyermekek a hatalmon lévők áldozatává válnak. Elvégre ők jelentik a jövőt! Előadóként kötelességem életben tartani ezt az üzenetet.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.