Melyek lesznek hazánk legjobb borai?

2018.03.22. 15:59 Módosítva: 2018.03.26. 09:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az elmúlt években kétségtelenül nagy divattá vált a minőségi borfogyasztás, egyre többen odafigyelnek arra, hogy mi kerül a pohárba. A pincészetek jobbnál jobb borokkal rukkolnak elő, de vajon elégséges csak az árcímke alapján meghoznunk a döntésünket? Tényleg a legdrágább a legjobb? A válaszért ellátogattunk hazánk legnagyobb kereskedelmi borseregszemléjére, az I. Príma Országos Borversenyre.

- A bor nagyon különleges termék, melyhez szakértelemmel és megfelelő alázattal kell közelíteni – kezdi Vincze Árpád, aki a CBA főborászaként több mint másfél évtizede azért dolgozik, hogy a hálózat üzleteiben minél kiválóbb borok közül választhassanak a vásárlók. Vevőként minél több ismerettel rendelkezünk a borokról, tudjuk a fajtajellemzőket, a termőterületek különböző adottságait, annál könnyebb dolgunk van a bor kiválasztásánál. Nagy szükség van először is arra, hogy a borkedvelő a polc előtt állva meg tudja fogalmazni magában azt, hogy milyen elvárásai vannak a kiválasztásra kerülő borral szemben. Ha nagyjából ismerjük a fajták általi alapvető tulajdonságokat, akkor már kicsit magabiztosabbak lehetünk, de itt jön elő az a probléma, hogy a palackot és címkét látva még egyáltalán nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Egy jó nevű pincészet termékével kapcsolatban is előfordulhat, hogy az adott tétel nem váltja be a hozzá fűzött elvárásainkat. A CBA főborászaként sok éve azon dolgozom, hogy a borszerető vásárlóink elégedettségét kivívjuk. Az idén immár XII. alkalommal szerveztük meg a legkiválóbb hazai borászok aktív közreműködésével borversenyünket. A borok független és objektív értékelése, minősítése elődleges a számunkra ezért a megmérettetés a legszigorúbb nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelően zajlik. A bírálóbizottságok tagjai között kizárólag hazánk legnevesebb borászai találhatók meg, 62 olyan kiváló szakember értékel, akik közül 38 a Magyar Bor Akadémia tagja, heten „Az Év bortermelője” címmel is büszkélkedhetnek. Az esemény fővédnöke a Magyar Bor Akadémia, mely szintén komoly garancia a magas szintű munkára. A 2018-as eseményünk az I. Príma Országos Borverseny nevet kapta, hiszen a seregszemle legjobb tételei alapján határozzuk majd meg a Príma boltjaink borkínálatát. De mit érdemes tudnunk a Príma borversenyről, miért tartom szükségesnek, hogy mindezt évente megrendezzük?

DSC 0689

Minden évjárat más és más, ezért kiemelten fontos, hogy a Prímába kerülő borokat évente objektív szakmai szempontok szerint, komoly tapasztalattal rendelkező borászok kontrollálják. Az idei I. Príma borversenyre 111 magyar borászat 830 borát nevezte, melyek értékelését úgynevezett vakkóstolással végezzük. Mindez azt jelenti, hogy a bírálók az éppen eléjük kerülő nedű fajtáját és kódszámát ismerhetik. Kizárólag kóstolás alapján, 100 pontos bírálati rendszerben értékelnek. Még olyat is meg kell állapítaniuk, hogy az adott bor a fejlődésének mely szakaszában van, mely nyilván az adott bor értékállósága miatt fontos ismeret. A beküldött tételek alapján elmondható, hogy hazánk pincészetei évről évre egyre jobb borokat készítenek, a rendkívül nagy piaci verseny, jelentős inspirációt jelent a szereplők számára. Úgy érzékelem, hogy hazánk az elmúlt években rozénagyhatalommá vált. A beküldött rozék egytől egyik nagyon szépre sikerültek, így az már most bizonyos, hogy a Príma szelekcióban kitűntetett szerep jut majd nekik. A munka a bírálattal nem ér véget, hiszen az értékeléseket összesítenünk kell, az eredmények alapján tudjuk majd kialakítani azt a szortimentet, mely aztán meghatározza majd a Príma üzleteink borkínálatát. Biztosak vagyunk abban, hogy a több hónapos munka az idén sem hiábavaló, hiszen az elmúlt évek tapasztalata is azt mutatja, hogy vásárlóinkhoz eljutott a híre a kereskedők között egyedülinek számító kiválasztási módszerünknek, mellyel a vásárlók maximális megelégedését szeretnénk a továbbiakban is szolgálni. Az I. Príma borversenyünk legjobbjait keressék üzleteinkben, illetve a hamarosan megjelenő borkatalógusunkban.

Cikkünk közlése előtt az értékelőlapok feldolgozása megtörtént, ez alapján is bizonyosságot nyert, hogy az idei mezőny nagyon erős, hiszen 124 bor aranyérmet (85,1 pont feletti értéket), 456 bor pedig ezüstérmet (80-85 pont között) kapott.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.