Kékszakállú színen és filmen

2018.04.27. 08:52 Módosítva: 2018.04.27. 14:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Kékszakállú-történet két különböző megközelítésben is megelevenedik a Bartók Plusz Operafesztiválon: Michał Zneniecki világhírű rendező színpadi változatában és Gastón Solnicki argentin filmes alkotásában.

A Magyar Királyi Opera 1918-ban mutatta be elsőként Bartók Béla egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára ősbemutatójának centenáriumán Michał Znaniecki világhírű rendező operarendezésével és Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével tiszteleg a Bartók Plusz Operafesztivál Bartók korszakos géniusza előtt.

Michał Zneniecki , Fotó:Teresa Grotowska
Michał Zneniecki , Fotó:Teresa Grotowska

A világszerte több, mint kétszáz előadást színpadra állító lengyel származású rendező számára nem ismeretlen a magyar muzsika és a magyar közönség. A Magyar Állami Operaházban legutóbb ő állította színre Kodály Székely fonó című daljátékát, amelyet a magyar nézők számára szokatlan, sajátos nézőpontból mutatott be.

Az idei operafesztivál 3Bartók előadásában a Kékszakállú mellett A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin is színre kerül Znanieczki elgondolásai szerint.

A bemutatókra készülő rendező úgy fogalmazott: „Nagyon sűrű és érzelemmel teli alkotások ezek. Sokkal inkább a belső emberi érzelemvilágról mesélnek, mint a realisztikus cselekményről. A Freud- és Jung-tanulmányokat követve az opera bármely pillanatában rengeteg hivatkozást találok a vágyainkra, a komplexusainkra, másokkal való kapcsolatainkra. Bartók mindent elmond a zene színeivel. A fából faragott királyfin, a Mandarinon és a Kékszakállún keresztül el lehet mesélni Judit, a fiatal, majd az érett és tapasztalt asszony belső világát. A 3Bartók előadásban a világ minden asszonyának történetét meséljük el” – adott betekintést elképzeléseibe Michał Zneniecki.

Gastón Solnicki: Kékszakállú
Gastón Solnicki: Kékszakállú

Az argentin filmes, Gastón Solnicki Kékszakállúja a színpadi változattal szemben egy egészen más világra nyitja rá a nézők szemét. A rendező számára Bartók zenéje az alap ahhoz, hogy a buenos aires-i fiatalok zűrzavaros életéről, csapdába szorult lelkéről meséljen.

A 3 Bartók előadást (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára) a Bartók Plusz Operafesztivál 2018 nyitónapján, június 8-án és június 10-én láthatja a közönség. Ugyancsak június 10-én szerepel a fesztivál programjában a Velencei Filmfesztiválon díjnyertes Kékszakállú film magyarországi premiere.

További információk és előadások: www.operafesztival.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.