Ezer forint alatt is lehet sörkülönlegességeket inni

2018.05.22. 15:42 Módosítva: 2018.05.22. 15:46
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Rengeteget fejlődött a sörfogyasztás kultúrája az utóbbi években Magyarországon, elég csak megnézni hány kézműves, vagy adott ország sörére koncentráló söröző nyílt, és ma már tematikus sörfesztiválokat is simán meg lehet rendezni. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni sörfőzéssel.

A sörkultúra fejlődése miatt a hazai közönség is egyre bátrabban próbálkozik a különböző fajtájú és nemzetiségű sörökkel, és erre május 22-től a Lidl-ben is meglesz a lehetősége mindenkinek. Ugyanis különleges belga és ír sörök és sörválogatások érkeznek a boltokba, több sörkülönlegesség ezer forint alatti áron is beszerezhető lesz. Ebből a kínálatból próbáltunk ki több belga és ír sört. 

420A1992 2

Abbaye de Vauclair – nagyon belga

Az Abbaye de Vauclair (699 forint) impériale belga söre már a megjelenésre is sokat ad: egy elegáns, sötét 0,75-ös dugós palackban érkezik, és a címkén azt hirdeti, hogy narancshéjdarabokkal készült, de ez ne riasszon el senkit. A narancshéj-ízt ugyanis alig-alig érezni, de alapvetően pont kellemesen eltalált édeskés ízvilágot kapunk, ami nem hajlik át gejlbe, viszont egyértelművé teszi, hogy belga sörrel van dolgunk. A teszt alapján arra jutottunk, hogy ez nem az a fajta sör, amit hajnalig tudnánk nyakalni, viszont esti kortyolgatásokhoz, esetleg desszertek mellé ideális választás lehet.

420A2093 2

Cumberland – könnyen csúszik

A Cumberland (500ft/darab, a barna ale sörválogatás része) már egyszerűbb eset, mármint olyan szempontból, hogy nem fog különösebben megterhelni, egy könnyedebb, ivós sörrel van dolgunk. Egyáltalán nem erős, kellemesen csúszik, pont annyira keserű utóízzel, ami még nem sok.

420A2007 2

Hobglobin – érdemes rá időt szánni

A barna ale sörválogatás (500 forint/darab) részeként kapható Hobglobinnal az a helyzet, hogy érdemes rá időt szánni, mert meghálálja. A goblinos címkén beharangozott vöröses szín helyett inkább sötétebb vörösesbarnával találjuk magunkat szembe, és az ígéretes illat után az ízben sem kell csalódni. Az angol sörökre jellemző élményt kapunk, tipikusan az ottani pubokban szoktak ilyesmit csapolni: nagyon visszafogottan szénsavas és közepesen kesernyés, kicsit karamelles mellékízzel. Olyan fajta sör ez, amiből időnként nagyokat kortyolva el tudunk nyammogni valamilyen vöröshús vagy fűszeresebb étel társaságában. Az ára miatt is jó ajánlat, mert a szakboltokban ezer forint közeli összeget kérnek el érte.

420A2001 2

The Crafty – Az ír vörös

Hasonló vonalon maradva a The Crafty (649 forint) vörös ír söre leheletnyi pörkölt aromával csábít a címkéjén, de igazából ez az aroma már az elején berúgja az ajtót, annyira markáns. Ez persze nem baj, plusz rögtön egyértelmű, hogy egy ír vörös sörrel akadtunk össze, miközben egy kis édeskés mellékíz is végigkíséri a kóstolást. Viszont kategóriájából nem is nagyon lóg ki, inkább középutas megoldás.

420A2048 2

Bush – Könnyed külső, nem kevés erő

Aki találkozott belga Bush sör nevével, az tudja, hogy nem egy könnyed darabról van szó, ennek megfelelően a Bush Blonde (600 forint/db, ami kedvezőbb, mint a a hipermarketekben, szakboltokban, csomagban 2399 forint) is a nehéztüzérséget képviseli. Aki ezt a világos ale sört választja, az számoljon azzal, hogy az egész estét vele fogja tölteni. A 10,5 százalékos sör látványa a kitöltés után is megkapó: szép aranyszínű, valamint sűrű hab ül meg rövid időre a tetején, az illata pedig kellemesen friss, gyümölcsös. Az illat után az íz is kiforrott: tényleg jó kis gyümölcsösség jellemzi végig, az utóíz is kellemes. De tényleg érdemes óvatosan bánni vele, mert a könnyed külső ellenére van ereje, bár ezt a palack felénél járva valószínűleg úgy is érezni fogjuk. Önmagában is megállja a helyét, de ha étel mellé akarjuk fogyasztani, akkor nem hülyeség valamilyen fűszeres, csípős fogás mellé bedobni.

420A2052 3

Szuperkomlós Piraat

Szintén a belga vonalról érkező Piraat sem viccel, ha erősségről van szó, ugyanis egy 10,3 százalékos ale-ről van szó, ami tipikusan az a fajta sör, aminek roppant hatásos a belépője. Ugyanis rögtön az első kortynál meg fogja ütni az embert a szuperkomlósság, nem véletlenül hirdeti a címke a tripla komlós jelleget. Ehhez jön még egy visszafogottan édeskés mellékíz. Na meg az is rögtön egyértelművé válik 5-10 perc kóstolgatás után, hogy ez egy elég erős sör, amivel mondjuk a nyári melegben érdemes mértéktartóan bánni, de ha lemegy a nap, és lehűl a levegő, akkor már bátrabban lehet kortyolgatni.

420A2013 2
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.