Idegenek és a magyar? Magyar mint idegen nyelv?

2018.07.23. 11:17 Módosítva: 2018.07.23. 12:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mit tehetünk, hogy a külföldiek számára ne legyen annyira idegen nyelv az anyanyelvünk? Mik segíthetnek abban, hogy a külföldiek megismerjék és elsajátítsák ezt a nyelvet? Lehetőség van bőven, csak tudnunk kell, hol keressük.

Már gyermekkoromban azt hallottam, hogy mennyire nehéz megtanulni magyarul. Büszke voltam, hogy egy olyan nyelv birtokában vagyok, ami eltér a legtöbb nyelvtől, ezáltal kiváltságosnak éreztem magamat.

Szerencsések vagyunk, mert szüleink és környezetünk révén már kicsiként magunkba szívtuk ezt a csodálatos nyelvet. Aztán az iskolai évek alatt úgy tapasztaltam, hogy osztálytársaim körében egyáltalán nem volt népszerű a nyelvtan.

Természetesen nem lehet összehasonlítani a magyar anyanyelvűek nyelvtanóráját egy külföldi állampolgár magyarnyelv-tanulásával. A külföldiek számára a magyar nyelv egy idegen nyelv, amit szeretnének minél hamarabb valamilyen szinten elsajátítani, ezért megtanulják az alapvető szókincset, küszködnek a nyelvtani ragozással, és megpróbálnak a mindennapi életben boldogulni.

Sokan úgy tartják, hogy az a legjobb, ha a nyelvtanuló a célnyelvi országban magára szedi az adott nyelvet. Nagyjából egyet is értek ezzel az állítással. De ne csak magára szedje, hanem figyeljen, tudatosan építkezzen, használjon ki minden lehetőséget, ami csak segíti abban, hogy minél pontosabban megtanulja a nyelvet. Bármilyen szintű nyelvtudással tágabbra nyílik előttünk a világ, de mennyire fantasztikus érzés az, ha a javuló, bővülő és tökéletesedő nyelvhasználatunknak köszönhetően ez a világ egyre szélesebb spektrumot kínál a számunkra.

Mi van akkor, ha a célnyelvi ország a mi országunk? Mi van, ha egy külföldi számára Magyarország jelenti néhány hónapra, évre, akár egy életre az otthont? Ilyenkor áthidaló megoldás lehet az angol nyelv ismerete, de mindenkinél megvan a belső vagy külső késztetés arra, hogy legalább kicsit tudjon magyarul.

Az Európai Unió és a Belügyminisztérium közös támogatásával, a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapnak köszönhetően az elmúlt években ingyenes magyaroktatásban volt részük azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak, akik a Converzum - Tudomány Nyelviskola magyar nyelvi képzésein részt vettek.

A csoportos tanfolyami oktatáson a magyar nyelvtant is elsajátíthatták a tanulók, de a hangsúlyt a szókincstanulásra, szókincs- és a kommunikációfejlesztésre helyeztük. A projektet kulturális programokkal színesítettük, de kifejlesztettünk egy weben elérhető felületet is, ahol a képzési tananyagra épített érdekes, online feladatok várják a tanulni vágyókat.

De valljuk be, lassan többet pötyögünk a mobilunkon, mint ülünk a gép előtt.

Innen jött az ötlet, hogy megalkossuk az Converzoom nevű mobilapplikációt. Az app már elérhető az App Store-ban és a Google Play-en. Ez valóban egy olyan játékos applikáció, amely a nyelvtanulást kiegészíti és segíti, mégis szórakozást nyújt. Három különböző nyelvi szinten érhető el, és szintenként 10 témakört foglal magába.

Már a tanulási fázist is könnyed feladatok segítik, a rögzítés és a begyakorlás pedig izgalmas és trükkös feladatokon keresztül történik. A szókincstár egy hanganyagtárral is párosul, így a tanulandó szó vagy kifejezés a felhasználó/ játékos számára meghallgatható.

Nem árulok el többet.:) Ha van olyan családtagod, barátod, ismerősöd, kollégád, aki épp most döcög előre a magyar nyelv útvesztőjében, ajánld számára a Converzoomot!

Nem kell más, mint net, okostelefon és játékos kedv a magyar nyelvhez.

MMIA logo
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.