Turbózd fel a számítógéped egyszerűen!

2018.09.06. 17:18 Módosítva: 2018.09.07. 15:15
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Megérkezett a Notebook.hu kínálatába az Intel Optane újgenerációs memóriatechnológiája, ami a hagyományos merevlemezzel szerelt gépeket gyorsítja fel egy okos trükk segítségével.

Milyen adattárolót válasszunk számítógépünkbe? A hagyományos merevlemezzel szerelt gépek olcsóbbak, jellemzően nagyobb a tárkapacitásuk, viszont az adatok elérése, a programok indítása lassabb. Az SSD-vel, azaz tartós állapotú meghajtóval rendelkező gépek gyorsabbak, hiszen ezekben a félvezetős technológia miatt az adatok elérését nem lassítja semmi, azok szinte azonnal elérhetők – ezek viszont jóval drágábbak a hagyományos vincseszternél.

640x360

Az Intel viszont gondolt egy merészet, és megalkotta az Optane memóriát, amelynek segítségével mind a két megoldás előnyeit tudjuk ötvözni, ráadásul pénztárcabarát módon. Villámgyorsan indul a gép és a leggyakrabban használt programjaink, játékaink, de nem kell lemondanunk a merevlemezek hatalmas tárhelyéről sem.

Mi tehát a trükk? A hagyományos merevlemez mellé szerelt okos memóriaegység, amely azonban többet tud egy sima SSD-nél: megtanulja, hogy milyen programokat, adatokat használunk rendszeresen, és ezeket megőrzi számunkra – pontosabban a merevlemez számára –, hogy azok azonnal elérhetőek legyenek. Mint egy ügyes segéd, aki a mester keze ügyébe helyez mindent, amire annak éppen szüksége van, így nem kell semminek a keresgélésével foglalkoznia.

Ezáltal felgyorsul az operációs rendszer, gyorsan elérjük a médiafájlokat vagy játékokat. Ráadásul az Optane állandóan frissíti ezt a „lejátszási listát”, így folyamatosan a kezünk, vagyis a vincseszter keze alá dolgozik.

De mégis mire számíthatunk, ha egy Optane is ügyködik a gépünkben?

  • A mindennapi munkavégzéshez használt alkalmazások akár 2,1-szer jobb válaszidővel fognak rendelkezni.
  • A nagyméretű médiafájlokat akár 2,6-szor gyorsabban fogjuk elérni.
  • A játékok akár 98%-kal gyorsabban fognak indulni.
  • És ha új szinteket érünk el, akkor sem kell sokat várnunk: ezek akár 4,1-szer hamarabb fognak betöltődni.

Mindez azt jelenti, hogy a gépünkön való munka vagy játék sokkal gyorsabbá és gördülékenyebbé válik, és kevesebbet fogunk az asztalon türelmetlenül dobolni az ujjainkkal. Az Optane beszerelése ráadásul hasznosabb, mintha pusztán RAM memóriával próbálnánk plusz sebességet csempészni a gépünkbe és az életünkbe, hiszen megtanulja, mire van szükségünk, ráadásul a számítógép kikapcsolásakor sem felejti el ezeket.

És hogy mit kell tennünk mindehhez ? A Notebook.hu kínálatában érhető el (link: https://www.notebook.hu/intel-optane) elsőként az Intel Optane modul, amelyet bármilyen, M.2 csatolóval rendelkező gépbe beszerelhetünk, és máris élvezhetjük áldásos hatásait. Emellett a Notebook.hu már eleve Optane-nal és vincseszterrel szerelt laptopokat is kínál, amelyek minimális árkülönbséggel közelítik meg egy sokkal drágább SSD-s notebook gyorsaságát – a mindennapi munkánk és kedvenc játékaink esetében mindenképpen.

Íme egy videós bemutató is az új memóriáról:

Az Intel Optane forgalmazója a Notebook.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.