Nem csak a pénzünket bukhatjuk egy hekkertámadással

2018.11.20. 17:09 Módosítva: 2018.11.21. 15:15
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A kiberbűnözők nem ismernek kegyelmet, bárki a célkeresztjükbe kerülhet.

Még „egyszerű” magánemberként sem elég, ha csak a pénzünket tartjuk biztos helyen. Az adataink biztonsága legalább ennyire fontos, ugyanis, ha ezeket ellopják, nem csupán anyagi biztonságunk kerülhet veszélybe, de komoly személyes kellemetlenségeink is támadhatnak.
Tény ugyanis, hogy az adatokat – még a sokak által ártalmatlannak gondoltakat is – sajnos már szinte rutinszerűen ellopják és kereskednek velük a sötét weben. Az ellopott egészségügyi leletek (amelyek 2016-ban még egyenként 70 és 100 $ között keltek el) például azért vesztettek mostanra árukból, mert oly sok kering belőlük a neten.
Egy kiberbiztonsági (Kaspersky) cég kutatásaiból kiderült, hogy a bűnözők akár már 50 $-nál kisebb összegért is eladhatják egy személy teljes digitális életét, többek között a közösségi média fiókokból lopott adatokat, a szerverekhez és távoli számítógépekhez való hozzáféréseket, sőt, még a hitelkártya-adatokat esetlegesen tároló népszerű szolgáltatásokhoz (pl. Uber, Netflix, Spotify), valamint az online játékoldalakhoz, társkereső alkalmazásokhoz és pornóoldalakhoz kapcsolódó adatokat is.

PR 7 640x360px


Ha adat van, minden van


Ugyanis innentől már csak pár lépés egy képzett hekker számára, hogy hozzáférjen a bankkártyáinkon tárolt pénzünkhöz, mi pedig már csak futhatunk utána. És a pénzünk még csak nem is minden, amit az adataink birtokában ellophatnak tőlünk. Mivel az életünket egyre inkább a digitális téren éljük, rengeteg olyan kár érhet minket egy adatlopás kapcsán, amire még csak nem is gondolnánk. Hitelt vehetnek fel a nevünkben, beléphetnek olyan helyekre, ahová csak nekünk lenne szabad vagy a személyazonosságunkat felhasználva a nevünkben követhetnek el különböző bűncselekményeket és így olyan kényes helyzetekbe keveredhetünk, amelyekből csak nehezen tudjuk kimosni magunkat. Egy adatlopás során ráadásul nem csupán a mi adataink kerülhetnek rossz kezekbe. Közeli barátaink, hozzátartozóink is veszélybe kerülhetnek, ha velünk közös titkaik vannak. De rajtunk keresztül akár cégeink adataihoz is hozzáférhetnek illetéktelenek.


És így már a cégünk sincs biztonságban

PR 2 640x360px


Ez azért talán nem olyan nagy újság igaz? Elég belegondolnunk, hogy ha a mi adatainkat el tudják lopni, akkor egy cég, ahol több tíz, vagy több száz munkavállaló lehet, sokkal értékesebb – és pont a több hibalehetőség miatt - sokkal sérülékenyebb célpont, ami szinte vonzza a hekkereket, akik akkor is találhatnak kiskaput, ha mi magunk mindent megteszünk a biztonság érdekében.
Azt talán már nem is kell ecsetelni, hogy egy vállalat rendelkezésére álló erőforrásokból hogyan tud hasznot húzni egy szemfüles hekker.


Mit tehetünk?


A kérdés nem is az, hogy mit tehetünk, sokkal inkább az, hogy mit KELL megtennünk. Az adatbiztonság tekintetében ugyanis nem létezik túlzott óvatosság. Ahogy tökéletes védelem sem. Így kimondható, hogy tulajdonképpen mindenki veszélyben van, aki rendelt valaha mondjuk online, bankkártyával olyan cégtől bármit is, akinek nem bízik meg tökéletesen az adatbiztonsági rendszerében. Manapság pedig ebbe a halmazba nagyon kevesen – és egyre kevesebben – tartoznak.  Ettől függetlenül a pánik felesleges és persze nem az a megoldás, hogy elégetjük bankkártyáinkat, nem használunk többé internetet és ezentúl csak készpénzért vásárolunk mindent. De mindenképpen érdemes alaposan végiggondolni, hogy hogyan bánunk az adatainkkal és szükség esetén szigorítani az alkalmazott rutinjainkon.


Emellett megtehetünk még egy dolgot.


Most már biztosítást is köthetünk az online életünkre.


Nemrég ugyanis több érdekes szolgáltatás is megjelent a Generali kínálatában. Magánemberként a lakásbiztosításhoz köthető Cyberbiztosítás kínál védelmet, ha például visszaélnek a bank- és hitelkártya vagy személyes internetes hozzáférési adatainkkal.
Kis és középvállalatok számára elérhető szolgáltatások pedig akkor nyújtanak védelmet, ha cégünket online támadás éri és emiatt megsérül egy fontos adathordozó, vagy a vállalkozás által kezelt személyes adatok illetéktelen kezekben kerülnek, esetleg szüneteltetni kell a munkát, ami bevételkiesést von maga után.
Ez persze egyáltalán nem váltja ki a szigorú biztonsági intézkedéseket, csupán a baj megtörténtekor segít a kár enyhítésében, így ne feledjük: Az adataink maximális védelme nem csak fontos, de az egyik legfontosabb dolgunk, ha nyugodtan akarunk aludni ebben a digitális világban.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.