Új Parkside Performance gépcsalád a Lidl-ben komoly barkácsolóknak és profiknak

2018.11.29. 10:43 Módosítva: 2018.11.30. 16:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Parkside gépeknek komoly rajongótábora van a hobbi célú barkácsolók körében. Most szintet lépnek, hétfőtől kapható a Lidl üzletekben prémium kategóriás gépcsaládjuk, melyet profi felhasználóknak is ajánlanak. Kriszta az asztalosával tesztelte a körfűrészt, Berci egy motorépítő műhelyben vetette be a sarokcsiszolót, István pedig a lakásfelújításán dolgozó brigáddal hajtatta meg a fúró-csavarozót.

Berci a sarokcsiszolót, köznapi nevén flexet vitte magával kipróbálni. Első tapasztalata, hogy ezt a Parkside eszközt már fogása alapján is egy lapon lehet említeni a nagyobb múltú barkácsmárkákkal, akár a saját, jól megszokott sarokcsiszolójával is. Kemény, de jó tapintású gumis-műanyagból van, a külön rögzíthető markolat pedig elég masszívnak tűnik.

1 IMG 1190

Újabb modelleken megszokott módon, itt is már három helyre felszerelhető, így vannak olyan dolgok, amihez könnyebb odaférni. A korongbefogója pontosan olyan, mint bármelyik flexen, viszont alatta a védőlemez okosan lett megoldva. Öt fokozatban lehet forgatni, amihez nem feltétlen kell lecsavarozni, elég meglazítani a csavarokat, és csak forgatni kell.


Maga a szerszám, nagy, így a hordozó táskája se kicsi, benne van, a flex, az akksi, a töltő és egy kis mélyedés korongoknak. Anyagát tekintve, mint a másik kettőjé, ez is egy teljesen átlagos szerszámos doboz, jó pontot érdemelnek a fém záró csatok.


Berci egy egyetemi versenymotor-építő csapatnak a kezébe adta a Parkside flexet. Ők sűrűn dolgoznak ilyen szerszámokkal, úgyhogy van összehasonlítási alapjuk. Még használat előtt összemérték a saját eszközükkel, és semmiben nem maradt el attól, sőt, a katalógus adatok alapján még többet is tudott.


Kerestek némi fölösleges fémszelvényt, pontosabban egy elég vaskos acéldarabot, meglepően hamar megbirkózott a gép a feladattal. Ahogy később a többivel is. Tízezres fordulaton dolgozik, ereje legalább annyi van, mint bármelyik társának, így az alumínium kenődése sem jelentett gondot. A cserélgethető markolatnak hála, balkezesek is tökéletesen tudták használni, de kipróbálták a korongra merőlegesen szerelt markolattal is.


Kriszta régóta tervezte, hogy bepolcozza a konyhája egyik sarkát, ezért kapóra jött neki a tesztfűrész. Van egy csomó faanyaga, amiket rendre újrahasznosít, azok közül választott egy tömör fenyő lapot, amit az akkus körfűrésszel szabott formára. Asztalos végzettségű szakija visszatérő vendég, mindenesként segít, bármihez kell a lakásban nyúlni.

2 20181126 085244 (1)

A mester elmondta, hogy már eddig is sok szaki használt Parkside gépeket jó ér/érték arányuk miatt. Ebben az akkus körfűrészben szerette, hogy szénkefementes motorja van, ami mutatja, hogy nem egy hobbi célú gépről van szó - nagyobb a teljesítménye. Az öntött alumínium talpat elég masszívnak találta, a lemez általában nem az ugyanis. Meglepte az ipari felhasználáshoz képest könnyű súly és az erős az akksi.

István egy lakásfelújítás kellős közepén áll, épp egy kőművesbrigád ténykedik leendő otthonában. Névrokona, akit mindenki Sztivinek hív, több napig hajtotta a fúró-csavarozót. Bevetette gipszkarton fal építéséhez és téglafal fúrásához egyaránt.

3 PB280450

Tapasztalata szerint a gép kézre áll, teljesítménye és sebessége elég számára, gyorsan tud vele haladni. Ő is kiemelte, hogy az akkumulátor milyen sokat bír, ahogy azt is, hogy az újratöltés mennyire gyorsan megy. Külön dicsérte robosztus felépítését, szerinte érződik, hogy bírni fogja a burkolat és a tokmány is a gyűrődést. A sebességváltót és a finoman adagolható fordulatszámot emelte még ki, csak azt sajnálta, hogy ütvefúróként nem lehet az eszközt bevetni.


A gépek akkumulátorai húsz voltosak, háromrészes, töltöttséget jelző lámpával és egy nagy piros gombbal, amit lenyomva könnyedén kicsusszannak a gépből. A töltő legalább ilyen egyszerű, egy piros lámpa mutatja, ha tölt az akksi, egy zöld, ha elkészült. Emellett ezek villogni is tudnak, de csak akkor, ha az akksi tönkrement, vagy túlmelegedett.

Végül lássuk az új eszközöket a számok fényében. Mindegyik új, szénkefementes motort kapott, ami akár 10-szer tovább bírja, mint hagyományos társaik, az akkumulátorok teljesítményére sem lehet panasz, 5 amperórásak, a fúró-csavarozót kivéve, amibe elég a fele ekkora.


A sarokcsiszoló tízezret forog percenként, 20%-al tovább bírja az akksija, mint az elődmodellé, és akár 50%-al gyorsabban is töltődik. Ára 44999 ft.
A körfűrész akár 60%-al is gyorsabban tölthető, 25%-al nagyobb a vágókapacitása, 20%-al tovább bírja, ára 44999 forint.


A fúró-csavarozó akár 60%-al gyorsabban töltődik, 50 %-al magasabb a forgatónyomatéka, 40%-al tovább használható és 34999 forintért kapható.


A fentiek fényében minden esély megvan rá, hogy még több felhasználó kezében látunk ezentúl Parkside gépet. Kérdés lehet, hogy hogyan bírják majd a komoly igénybevételt a komoly hobbisták és a szakik kezében. A gyártó ebben is bízik, amit az öt éves garancia igazol.

A Parkside Performance gépek először december 3-tól lesznek elérhetők a Lidl üzleteiben, melyekről több infót a Lidl Karácsonyi Katalógusában talál.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.