Újabb kedvezményes vállalkozói hitel az OTP Businesstől

2019.01.08. 10:54 Módosítva: 2019.01.10. 13:15
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Lendületet adtak a kkv-piacnak a Növekedési Hitelprogram korábbi szakaszai. A legújabb konstrukció már az OTP Businessnél is elérhető max. 2,5 százalékos hiteldíjjal.

A cégek számára általában az egyik legfontosabb kérdés, hogy miből tudják beruházásaikat, fejlesztési terveiket finanszírozni. Sok esetben az egyetlen jó megoldás külső források bevonása: a vállalati hitelek egyértelműen hozzájárulhatnak a cégek jövedelmezőségének, illetve termelékenységének javításához. A gazdasági válságot követően nagyon beszűkült a hitelezési piac, de a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja érdemben tudott ezen változtatni. A majdnem öt évig futott programban kiemelt helyen szerepelt a fejlesztési-, építési-, valamint bővítési beruházások finanszírozása, de népszerűek voltak a forgóeszköz-hitelek és az uniós támogatásokat előfinanszírozó konstrukciók is. A kedvező feltételek miatt, az NHP első szakaszában a kkv-knak kihelyezett valamennyi hitel 40 százaléka a jegybanki forrásból származott. Később, a feltételek módosítása után jelentősen csökkent ez az arány, de egyes szektorokban továbbra is népszerű maradt a konstrukció.

Leginkább a kereskedelem, az agrárium és a feldolgozóipar területén működő cégek éltek a program lehetőségeivel. E társaságokhoz köthető a teljes szerződésállomány kétharmada, összesen 932 milliárd forint értékben. A statisztikák alapján a tipikus NHP-s vállalkozás alkalmazottai száma 50-nél kevesebb, míg árbevétele 10 és 500 millió forint között volt. Tehát az átlagosnál valamivel nagyobb cégek vették igénybe a konstrukciót, de azért a kisebbek is megtalálták számításukat a kedvező hitellel. Tehát sikerült felpörgetni a vállalati hitelezést, ráadásul a hitelt igénylő cégek jelentős arányban mutattak ki növekedést, így a hitelprogram teljesítette célját. A jegybank adatai alapján a kedvezményes kölcsön lehetőségével élő vállalkozások 75-80 százaléka legalább ötszázalékos bővülést produkált három év alatt, azaz a cégek háromnegyede legalább a GDP bővülésének megfelelő növekedést ért el, sőt a társaságok kétharmada ennél is nagyobb növekedésre volt képes. Emellett az NHP-t igénybe vevő vállalkozások körében valamelyest nőtt a foglalkoztatottak száma is.

Nagyon fontos eredmény, hogy a vidéki székhelyű cégek számára is igazán hasznos volt a program, hiszen amíg a piaci hitelek több mint felét budapesti vállalkozások vették fel, az NHP-ben a fővárosi cégek aránya csak 36 százalék volt.

Ezek után nem volt meglepetés, hogy az MNB ismét meghirdette a kedvezményes hitelprogramot, és 2019. január elejétől elindult az NHP Fix, amelynek hosszú lejáratú hitelei is kiváló lehetőséget jelenthetnek a kkv-k számára. Az OTP Businesstől végig fix és nagyon kedvező kamatozással, maximum 1 milliárd forintig igényelhető konstrukciók a kiszámíthatóságuk és alacsony költségük miatt mindenképpen ajánlottak a fejlesztést vagy beruházást tervező társaságoknak. A hitel kamata mindössze évi másfél százalék, emellett a hitelhez évi egy százalék kezelési költség is kapcsolódik.

A várakozások alapján a hosszú távú hitel lehetőséget teremt jelentősebb céges fejlesztések végrehajtására. A termék ugyanakkor csak beruházásra vehető igénybe és pár kivételtől eltekintve csak saját tevékenységhez kapcsolódhat, azaz bérbeadási szándékú építésre vagy fejlesztésre nem.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.