Mága Zoltán ötödször is telt házas újévi koncertet adott Bécsben

2019.01.11. 17:00 Módosítva: 2019.01.11. 17:06
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Ötödik alkalommal is telt ház előtt köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán hegedűművész Bécsben a Wiener Konzerthausban. A mintegy háromórás ünnepi gálán elhangzott virtuóz műveket, valamint a budapesti és a bécsi operaházak kimagasló művészeit - Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekeseket, Georgina von Benza szopránénekesnőt, Julia Koci és Mehrzad Montazeri operaénekeseket - a közönség hosszan tartó vastapssal, felállva jutalmazta, ahogy Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművészt és Bonnyai Apolka zongoraművészt is. Mága Zoltán Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarát az ünnepi gálán a világszerte elismert Marco De Prosperis karmester, az Európai Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója és művészeti vezetője, a Grazi Opera karigazgatója dirigálta.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész a 11 évvel ezelőtt indult és mára nemzetközi hírűvé vált hagyományos, január elsejei budapesti gálakoncertje után, január 4-én tartotta a Bécs városában is szintén hagyományt teremtett újévi koncertjét, hogy Magyarország szeretetével köszöntse Ausztria polgárait. Tavaly Mága Zoltán az operett fővárosának is nevezett Bécsben, a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a bécsi Musikvereinben, az Aranyteremben - ahol 1939-től rendezik a hagyományos újévi gálát a Bécsi Filharmonikusokkal – rendezte meg újévi koncertjét hatalmas sikerrel, de idén visszatért a Wiener Konzerthaus színpadára, ahol öt évvel ezelőtt, a legelső alkalommal is telt ház előtt köszöntötte a publikumot és az új évet. A klasszikus zene géniuszainak, a legnagyobb és leghíresebb zeneszerzők szülővárosában a Budapesti Újévi Koncert hangulatát megidézve olyan színvonalas, jó hangulatú gálaestet adott, amellyel méltó módon köszöntötte a közönséggel a 2019-es esztendőt.

A Wiener Konzerthaus színpadán egy különleges előadásmódban, szimfonikus zenekar és az Erdőfű autentikus népi zenekar közös produkciójában Bartók Béla Román népi táncok című műve is elhangzott. A bécsi újévi gálakoncerten az egyik legkimagaslóbb magyar hegedűművész, a budapesti Zeneakadémia tanszakvezető egyetemi docense, a Liszt-díjas Szabadi Vilmos Bach szólószonátája után Bach D-moll kettősversenyét is előadta Mága Zoltánnal. A repertorárban felcsendültek többet között Bartók, Kodály, Liszt, Bach, Sarasate, Puccini, Verdi, Donizetti és Strauss művei is. Színpadra léptek Kiss B. Attila és Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas kamaraénekesei; a világszerte elismert magyar szopránénekesnő, Georgina von Benza; az osztrák klasszikus zenei élet két kiemelkedő előadója: Julia Koci és Mehrzad Montazeri operaénekesek; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen doktori fokozatot szerzett zongoraművész, Bonnyai Apolka, aki számos ösztöndíj- és nemzetközi zenei verseny díjazottjaként a magyarországi koncertjei mellett Európa számos országában, Japánban és az USA-ban is vendégszerepelt már. Mága Zoltán hegedűművész rangos koncertjein mindig lehetőséget biztosít ifjú tehetségeknek, így most a Kodály-díjas operaénekesnek, Szenthelyi Krisztiánnak is. A több mint háromórás koncertre a Primarius Szimfonikus Zenekar minimális hangosítással készült, de végül a Wiener Konzerthaus kiváló akusztikájának köszönhetően hangosítás nélkül játszottak Marco de Prosperis karmester vezényletében. A művészeti vezető Zsoldos Béla Liszt-díjas zeneszerző volt.

Mága Zoltán ötödik bécsi gálaestjén – amelyről az osztrák közszolgálati televízió, az ORF önálló műsort készített - a magyar hegedűvirtuóz előadását és a fellépő művészeket a közönség hosszan tartó vastapssal jutalmazta. A hegedűművész az osztrák fővárosban tartott gálaestje után tavasszal folytatja világ körüli turnésorozatát Amerikába és Kanadában, amelynek keretében áprilisban ismét nagyszabású koncertet ad a New York-i Carnegie Hall nagytermében, de Ausztrália, India, Új-Zéland, Kína, Japán és Izrael színpadain is szerepelni fog. A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz egy év múlva, a hagyomány folyatásaként 2020-ban is megrendezi bécsi újévi koncertjét, ahogyan Budapestről, Magyarország fővárosából is ismét köszönteni fogja Európa polgárait. Mindezek mellett Mága Zoltán 2019-ben is folytatja a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát, hogy a Kárpát-medencében élő magyarságot összefogásra ösztönözve segítséget nyújthasson.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.