Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Az elmúlt 200 év híreit olvashatja a kanapéról, most ingyen!

2019.02.14. 14:52 Módosítva: 2019.02.15. 16:50
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Családfát kutat, vagy kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett? Kutatást végez, szakdolgozatot ír, és nincs ideje fél napos túrákra indulni a könyvtárba, hogy átnézzen, majd lefénymásoljon, kijegyzeteljen több kupac kiadványt, vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat, ráadásul a mai napon előfizetés nélkül kipróbálhatja.
vasarnapiujsag

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen - kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg közel 19 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Gyorsan elérhető információ például arról, milyen cikkek jelentek meg a lakóhelyünkről mondjuk az 1800-as évek elején, szerepelt-e napilapban valamelyik felmenőnk, és hogyan tálaltak az újságok egy bizonyos eseményt, stb. Forrásokat kereshetünk azzal kapcsolatban, hogy ki, mit mondott egy-egy témáról régen és most. Kiderülhet például, mikor lehetett először Coca Colát inni Magyarországon, ki mondta azt 1971-ben, hogy „ Nem baj, ha hosszú a fiatalok haja, csak mossák!", és azt is megtudhatjuk, mit írt a Népsport 1953. november 26-án, a Magyarország-Anglia 6:3 győzelemről.

Kíváncsi, mi minden történt, amikor született?

Amikor anyagot kell gyűjtenünk egy dolgozathoz, vagy előadáshoz, gyakran minimum egy napos túrát kell tennünk valamelyik könyvtárba, ahol sokszor meg kell várnunk, amíg előkeresik az adott évben megjelent szaklapokat, hogy aztán végtelennek tűnő időt töltsünk lapozással és fénymásolással, jegyzeteléssel.

Az ilyen időrabló könyvtári kiruccanásoknak vége: az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudunk keresni, így bárhonnan, akár a kanapénkról is kényelmesen letölthetjük a számunkra fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 400 folyóirat cikkeiben böngészhetünk a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet- vagy orvostudományig.

Az ADT adatbázisának a tudományos lapok mellett másik fontos alkotóeleme a napi sajtó. Az elmúlt 200 év eseményeinek pontos rekonstruálása vált így lehetővé, a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre. Akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára vagyunk kíváncsiak, akár arra, hogy mi történt azon a napon, amikor megszülettünk, itt rengeteg információt találunk – érdemes az összetett keresőt használni. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Ugyanígy több tucat lexikon milliónyi szócikkében is lehet keresni, a szakközlönyök pedig szintén az adatbázis részét képezik: a jogszabályok és rendeletek kutatása terén is segíthet.

nepsport

Családfakutatás a fotelból

Ha családkutatási projektbe vágnánk a fejszénket, az adatbázis ehhez is jó kiinduló állomás. Itt nemcsak az összes jelentős családtörténeti monográfiát, sorozatot, folyóiratot, okmánytárat találjuk meg, hanem sok cím-, lakcím- és névtár is a rendelkezésünkre áll. Több tucat napi és hetilap anyagában is kereshetünk a 19. század közepétől napjainkig. Szinte mindenki talál valamilyen utalást felmenőire – elég, ha a gyászjelentésekre vagy a hirdetésekre gondolunk.

A regisztrált felhasználók egyébként részt vehetnek az #adatkutatásom nevű pályázaton, ahová beküldhetik saját kutatásaik eredményeit. Izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket lehet olvasni az adatbázis blogján: van, aki saját rokona életútját írta meg: a 19. századi sztoriban volt váltóhamisítás, elmegyógyintézet és szerelmi szál is, és volt, aki egy családi rejtély nyomába eredt, és gyilkossági ügyet talált a digitalizált újságok lapjain. A pályázat egyik győztese pedig saját utcája után kutatott.

Régi városrészek, botrányok és szerelmek

Az adatbázist egyre több híroldal használja, az Index.hu-n is számos izgalmas cikk született. A digitális könyvtár gyűjteményéből és az Arcanum által létrehozott más kulturális adatbázisokból származó régi cikkek a forrásai a Tisztviselőtelep és a Palotanegyed történetét bemutató, korabeli térképpel illusztrált írásoknak, vagy a Kálvária tér egykori kétes hírű kávéházainak és nem kevésbé kétes hírű törzsvendégeiről, az itt elkövetett bűntényekről szóló cikk nek is. De az Arcanum adatbázisa volt a segítség a kokain budapesti elterjedéséről szóló lapszemléken alapuló cikknek, vagy az 1920-as évek egyik legnagyobb, filmbe illő botrányos szerelmi sztoriját feldolgozónak is.

Február 23-án az Arcanum Digitális Tudománytár nyílt napot tart. Az adatbázis ebben az időszakban bárki számára elérhető, regisztráció csak a letöltéshez szükséges.

Az ADT digitális könyvtár előnyei:

  • Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, nem kell könyvtárról könyvtárra járni.
  • A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal.
  • Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban sokkal nehezebb.
  • A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát
  • Egyszerűen és gyorsan tudunk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.
logo.png
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.