A Galopp Major átment gurmanba

2019.03.04. 13:17 Módosítva: 2019.03.05. 13:44
Ezt a cikket a(z) Galopp Major, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Miért vesz fel egy gyáli lovas tanya étterme a Costesből séfet? Lesz erre kereslet?

A Galopp Major megújult éttermében nem csak a külsőségekben, de a filozófiában is jelentős változás következett be, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a Michelin-csillagos Costes étteremből jött az új konyhafőnöke, Bötz-Gál Tamás. Egy másik csúcsétteremből érkezik az üzletvezető, akitől a kiszolgálás új szintre lépését várják a tulajdonosok.

A három évvel ezelőtt indult átalakulás nyomán egy klasszikus, vastag étlapos csárda szokásos szolgáltatása cserélődött le fokozatosan bisztró jellegűre, amelyre most a vendégtér és a pult megújulása is rímel. A családi vállalkozást már az alapító fia, Benke Dávid vezeti, aki meg van róla győződve, hogy a modern gasztronómia jelenti a jövőt. Persze a váltás nem fájdalommentes, hiszen sok régi törzsvendég esélyt sem ad az új vonalnak, de aki igen, az elismeréssel nyilatkozik.

fotó: Madaras Balázs
fotó: Madaras Balázs

A Galopp Major maga, ahol a megújult étterem is üzemel, 4 hektár parkosított területet ölel fel, ahol lovarda, és szálláshelyként nyolc kör alakú házikó várja a vendégeket. Ez utóbbiak is, mint az étterem, nádfedelesek, ami olyan hangulatot kölcsönöz a majornak, mintha egy skanzenbe látogatnánk. Sokak számára már családi program kijárni időnként a Galopp Majorba, de egyre több rendezvényt is bonyolít a hely, főként a megújult teraszhelységnek köszönhetően.

Habár kimondottan könnyen megközelíthető, kívülről szinte megbújik a major, főként célirányosan érkeznek a vendégek, akik már kézről kézre adják egymásnak az étterem hírét. Meglepő lehet a helyszín szempontjából, sokan azt gondolják, hogy ez az étlap a belvárosba való, és nem egy tanyára, azonban a tulajdonos szerint nem kell, hogy kizárja egymást a két dolog. Sőt, sok gurmanhoz közelebb lehet ez a helyszín mind fizikailag, mind hangulatában, és a tanyán például nem kell bajlódni a parkolóhely-kereséssel, csúcsforgalommal, ezek rendezvény helyszínként is vonzóvá teszik a Galopp Majort.

fotó: Madaras Balázs
fotó: Madaras Balázs

Sok új vonalas étteremmel ellentétben a konyhafőnök itt nem a külföldi konyhákból merített, hanem a magyar gasztronómia hagyományaira támaszkodva újított. A hely egyik specialitása például a báránylapocka, de megtalálható az étlapon még kacsa, sertés, harcsa, csupa hazai alapanyag, de csak a legjobb minőségben. Az ételek önmagukban is felérnek egy kompozícióval, mind a látvány, mind az íz tekintetében, de az adagok nem olyan visszafogottak, mint némelyik luxusétteremben, és az érdekesség sosem mehet az íz rovására – ez a tulajdonos filozófiája.

fotó: Madaras Balázs
fotó: Madaras Balázs

A pályán kívülről, műkedvelőként induló étterem tulajdonost, Benke Dávidot jelenleg az étterem fejlesztése köti le leginkább, nem titkolt célja, hogy szeretne szakmai elismerést szerezni a helynek. Ez ma Magyarországon a fővároson kívül igen jelentős feladat, de az utóbbi években érzékelhető némi súlyponteltolódás. Utóbbit jelzi, hogy a 2019-es Bocuse d'Or magyar résztvevője is vidéki étteremben, a Kistücsökben dolgozik, amely egyébként nagy példaképe Benke Dávidnak is.

Elérhetőségek:

www.galoppmajor.hu

info@galoppmajor.hu

Ezt a cikket a(z) Galopp Major, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.