Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Bezzeg Ausztria…

2019.06.12. 16:13 Módosítva: 2019.06.12. 16:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az Ausztriában töltött üdülésről sokszor ezzel a gondolattal a fejünkben térünk haza. Az ország maga és a turizmusa is tökéletesen működik, a határt átlépve azonnal rendezett, az utolsó fűszálig gondosan ápolt környezetben találjuk magunkat. Az Alpok lenyűgöző hegycsúcsai, a kristálytiszta vizű tavak pedig csak fokozzák ezt a lebilincselő és sejtszinten regeneráló hatású látványt. Ilyen környezetben és a vendégszerető házigazdáknak köszönhetően az üdülés tényleg igazi feltöltődés. Ausztria számtalan izgalmas, ismert és kevésbé ismert programmal csábít pihentető és ugyanakkor inspiráló feltöltődésre. Nézzük milyen kerékpáros felfedezőtúrákra indulhatunk a szomszédos országban.

Felfedezőtúra biciklivel

Ausztria kerékpárútjain nemcsak a természet szépségét fedezhetjük fel saját ritmusunkban, hanem elmerülhetünk az európai történelemben is.

Ausztria számos folyója mentén szelíd dombhátak és érintetlen erdőségek, harmonikus települések és csodás építmények váltják egymást, felfedeznivalók végeláthatatlan sorát kínálva a kirándulóknak. A jól kiépített kerékpárúthálózatnak köszönhetően a saját tempókban ismerhetjük meg Ausztria csodás természeti környezetét és merülhetünk el ezzel egyidőben a (közép-)európai történelemben is, amelyet elsősorban a Duna partján írtak.

Európa második legnagyobb folyója hosszú évszázadokon keresztül funkcionált olvasztótégelyként a különböző népek és kultúrák között. Ennek a sajátos keveredésnek az eredménye mind a mai napig megcsodálható, megkóstolható és érezhető. Elég csak a számtalan kulturális látnivalóra gondolni, amelyet Európa egykori uralkodói hagytak hátra, például a királyok és császárok útján, ahol számtalan pompázatos épület és kulturális kincs vár felfedezésre. De ne feledkezzünk meg az olyan gasztronómiai finomságokról sem, mint a felső-ausztriai Innviertel régióban kínált gombóc, amelynek eredete az egykori Csehországban található, vagy a palacsinta, amely Magyarország érintésével került Ausztriába és találta meg a helyét az osztrák konyhán belül.

A csodaszép falvairól és reneszánsz hangulatú városairól, középkori várairól és templomairól híres Wachauban a szépség átélhetővé, szinte kézzel foghatóvá válik, amint a Duna – amely fél Európát átszeli, hogy a Fekete-tengerbe torkolljon – komótosan átcammog a festői tájon. Számos további folyó, például a Dráva, az Inn vagy a Thaya is összeköti Ausztriát a szomszédos országokkal, amelynek az eredménye szintén a kultúrák egybeolvadása.
Ilyen csodás környezetben jólesik beiktatni egy pihenőt, fellélegezni a hétköznapok nyomása alól és megmártózni a frissítő folyóvízben. Megállni egy padnál és élvezni a napsütés melegét. Ezt értjük mi könnyed nyári felfrissülés alatt.

Duna menti kerékpárút © Österreich Werbung, Peter Burgstaller
Duna menti kerékpárút © Österreich Werbung, Peter Burgstaller

Duna menti kerékpárút, Alsó- és Felső-Ausztria
Ausztria legismertebb és legkedveltebb kerékpárútja nagy valószínűséggel a Duna menti kerékpárút, amely Európa egyetlen olyan folyóját kíséri, ami nyugatról keletre folyik, a németországi Donaueschingenben található forrástól egészen a Fekete-tengerig. Az első komolyabb látnivaló Ausztria területén a Schlögener Schlinge, ahol a Duna egy 180 fokos kanyart ír le. Ezután a kerékpárút olyan lenyűgöző vidékeken át vezet, mint a borászatáról és hangulatos településeiről híres Wachau, de számos kulturális gyöngyszemet is érint, többek között Enns városát, amely varázslatos középkori óvárossal büszkélkedhet, a Greini várat és a Melki apátságot.
www.donauradweg.at

Mozart kerékpárút © SalzburgerLand Tourismus, Markus Greber
Mozart kerékpárút © SalzburgerLand Tourismus, Markus Greber

Mozart kerékpárút, Salzburg tartomány
Aki a híres osztrák zeneszerző nyomába szeretne eredni, annak érdemes a Mozart kerékpárutat választania, amely a zeneszerző életének számos meghatározó pontját érinti, ráadásul Salzburg tartomány gyönyörű tóvidékét is bejárja. Csodás természeti környezet és az osztrák zenei zseni különleges aurája – ilyen egy inspiráló kikapcsolódás két keréken.
www.mozartradweg.com

Kulináris túra, Stájerország
Ez a kerékpártúra az „osztrák Toszkánán”, azaz Dél-Stájerország csodás vidékein át vezet. Négy nagy borvidéket érint az útvonal: Klöch, Tieschen, Rosenberg és Straden. Kerékpározás közben lenyűgöző kilátás nyílik a környező dombvidékre, útközben pedig egy-egy pohár olaszrizling, chardonnay vagy tramini, valamint a regionális konyha remekei csábítanak pihenőre. Szép idő esetén a látóhatár szélén feltűnik Szlovénia is.
www.badradkersburg.at

Fertő tavi kerékpárút, Burgenland
Igazi gyöngyszem a kerékpárútvonalak között: minimális szintkülönbsége miatt a családok körében is nagyon népszerű kerékpárút Közép-Európa legnagyobb sztyepptavát kerüli meg, amelyen Ausztria és Magyarország osztozik. A tavat és környezetét az UNESCO 2001-ben választott be a világörökségek közé. A keleti oldalon az útvonal részben a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkon át vezet, ahol különleges szikes tavak és nedves rétek, valamint számtalan ritka madárfaj csodálható meg. Emellett a kerékpárút újra és újra csodás kilátást kínál a tóra. A kerékpárút mentén asztallal és padokkal felszerelt stílusos nádfedeles kunyhók kínálnak pihenési lehetőséget. A tó körüli kerékpáros kirándulás alkalmával feltétlenül érdemes ellátogatni Rust óvárosába vagy Purbach és Breitenbrunn pincesorára.
www.neusiedlersee.com

Walgau–Rajna-völgy–Boden-tó kerékpártúra, Vorarlberg
Ez a kerékpárút nagyszerű szimbóluma a két ország, Németország és Ausztria szoros kapcsolatának. A kerékpárút túlnyomó részt a Rajna mentén kanyarog egészen Vorarlbergig, a Boden-tó partjáig. A jól kiépített, aszfaltozott úton haladva csodás természeti tájakat fedezhetünk fel. A fénypontot pedig a kerékpárút utolsó szakasza jelenti, amikor megérkezünk a lenyűgözően szép Boden-tóhoz.
www.fahr-radwege.com www.vorarlberg-tourism.at

Dráva kerékpárút ©Kärnten Werbung, Gert Steinthaler
Dráva kerékpárút ©Kärnten Werbung, Gert Steinthaler

Dráva kerékpárút, Karintia
A Dráva kerékpárút szintén jól példa arra, hogy a kerékpározás összeköti a kultúrákat és országokat. Az útvonal a Dráva mentén vezet Olaszországból Kelet-Tirolon és Karintián át egészen a szlovéniai Mariborig. A karintiai szakaszokra feltétlenül érdemes fürdőruhát és fürdőnadrágot bepakolni, mert olyan csodálatos fürdőtavak találhatók a kerékpárút közelében, mint az Ossiachi-tó (Villach) és a Wörthi-tó (Klagenfurt).
www.millradweg.com

Inn kerékpkárút, Tirol
Az 520 kilométer hosszú kerékpárút harmada található Tirolban. A folyó partján vezető kerékpárút néhány emelkedőt leszámítva sík terepen vezet, csodás alpesi hegyek között és történelmi városok érintésével. Zams (a misztikus „Zamser Lochputz” szurdokkal) és Imst ugyanúgy útba esik, mint a tartományi főváros, Innsbruck vagy az ezüstvárosként is ismert Schwaz. A változatos, egyáltalán nem megerőltető kerékpárút különösen kedvelt a családok körében. www.inn-radweg.com

Grundlsee a Salzkammergut kerékpárút mentén © Steiermark Tourismus, ikarus.cc
Grundlsee a Salzkammergut kerékpárút mentén © Steiermark Tourismus, ikarus.cc

Tipp
Salzkammergut kerékpárút, Stájerország/Salzburg tartomány/Felső-Ausztria
A fürdőruha és fürdőnadrág ezen a túrán sem hiányozhat a csomagból: a Wolfgangsee, az Attersee és a Traunsee egyaránt útba esik, továbbá számos kulturális látnivalót is érint az útvonal. Az érdeklődők ellátogathatnak Ferenc József császár Bad Ischlben található nyári rezidenciájára vagy felfedezhetik az UNESCO világörökségek közé tartozó Hallstatt városát és a világ legrégebbi sóbányáját is. Érdemes egy kis időt betervezni a Traunsee partján található Gmunden városkára is. A folyók mentén vezető kerékpárutakkal ellentétben a Salzkammergut kerékpárút esetében két nagy kört tesznek meg kerékpárosok. Néhány emelkedőt elegánsan ki is lehet kerülni: hajóval vagy vonattal.
www.salzkammergut-radweg.com

Tovább az ausztriai kerékpáros ajánlatokhoz


Teaserkép copyrightja: *Franz Gerdl

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.