Ingatlanpiaci körkép - hol érdemes még befektetni?

2019.09.17. 16:22 Módosítva: 2019.09.17. 16:30
Ezt a cikket a(z) BIGGEORGE PROPERTY, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Amikor az ember eljut arra a pontra az életében, hogy spórolt pénzét szeretné biztonságosan, értékállóan és lehetőleg jó hozamot hozva befektetni, akkor gyakran felmerül az ingatlanvásárlás lehetősége.

A kérdés, hogy hol találjuk meg napjainkban azokat az ingatlanokat, amelyek magukba hordozzák a biztos értéknövekedés ígéretét, akár egy válság esetén is?

Budapesten a legtöbb új építésű projekt a XIII. kerületben épül. Ezek, a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötödét teszi ki. A projektek száma és a hozzájuk tartozó lakásszám, amely meghaladja a 8800 darabot jól érzékeltetik a kerület dinamikus fejlődését.

304x160-westside-statikus-kep

A pesti oldal legelegánsabb városrésze, Újlipótváros szomszédságában, a Váci út mentén 30 éve még igénytelen telephelyekkel vegyes leromlott állagú lakóházak álltak: ma a Váci út Budapest legdinamikusabb üzleti korridora, a Westend az egyik legsikeresebb bevásárlóközpont. A Ferdinánd híd és a Dózsa György út közötti terület megújulása a 90-es évek végén indult meg, 2002-ben adták át a Lehel piac új épületét, hamarosan új irodaház is épült a Lehel út mentén, és a lakáspiac ezredfordulón történő beindulása a fejlesztők fantáziáját is megmozgatta, hiszen tömegközlekedéssel, szolgáltatásokkal igen jól ellátott városnegyed kínált lehetőséget új projektek építésére. A kerületi önkormányzat új bérlakásokat épített a Szabolcs utcában, az egykori Spirál autójavító komplexumból nívós irodaház épült. Ide kapcsolható a már többször szárnyra kapott Centrál Park kialakításának elképzelése is, amely Budapesten egyedülálló okos parkot ígér további lakó és kereskedelmi ingatlanokkal összefűzve. Így a kialakulóban lévő Ferdinánd-negyed méltán pályázhat majd a „zöld belváros” titulusra, hiszen a rengeteg fejlesztés garantáltan újrapozícionálja majd e területét Budapestnek.

A Biggeorge Property itt több telek tulajdonosaként a Ferdinánd-negyed rehabilitációjának elkötelezett híve, először a Szabolcs utca és Bulcsú utca sarkán kezdi megépíteni a Westside Residence társasházi lakóprojektjét. E fejlesztés a folytatódó kerületi rehabilitáció miatt kiváló befektetési lehetőséget kínál majd vásárlóinak. A projekt értékesítése már megkezdődött, a lakások 5% áfával vásárolhatók meg. A Westside Residence otthonai minőségi alapanyagokkal, változatos alaprajzokkal kerül megépítésre, sőt a smart home előkészítéssel ellátott, 30-108 m2 területű lakásokhoz terasz is tartozik, melyekről remek kilátás nyílik a későbbiekben megvalósuló Central Parkra, de az itt élők a belső kertek kényelmét is élvezhetik majd. Ezeket a környezettudatos, mennyezeti hűtés-fűtéssel ellátott otthonokat, - melyeket a lakás alapára tartalmazza, - azoknak ajánljuk, akik dinamikus életet élnek, és értékelik a környék kínálta rengeteg lehetőséget.

Nézzük meg közelebbről, hogy mit is jelent az ingatlanok értékét tekintve, ha egy rehabilitációs övezetben helyezkednek el.

Ingatlanpiaci adatokból jól látszik, hogy a válság mélypontja, 2013 óta, Budapesten átlagosan mintegy két és fél szeresére nőttek az ingatlan árak. A rehabilitáción átesett területeken az árak az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Különösen középső-Ferenc- és Józsefvárosban látványos ez. Előbbinél közel háromszoros, utóbbinál majdnem három és félszeres érték növekedésről beszélhetünk, de a növekedési ütem Angyalföld esetében is 15%-kal magasabb volt az átlagosnál. Érdekes tény, hogy a hagyományosan magasra pozícionált városrészek – mint például Zugló vagy Németvölgy – értékének növekedése átlagos volt. Sőt, akadnak magasan pozícionált drágább városrészek, ahol a növekedés mértéke az átlagtól elmaradt, mindössze kétszeresére nőttek a négyzetméterárak. Ilyen terület a II. kerület belső részei, a Rózsadomb, a Vár, vagy Újlipótváros.

A XIII. kerületben folyó rengeteg társasházi lakóingatlan fejlesztés magába hordozza a kerület teljes megújulását, hiszen ennyi új ingatlan már most kihatással van az egész kerület atmoszférájára és városképére, infrastrukturális fejlettségére. Pont e miatt a megújulás miatt, a bérbeadó lakások Budapestnek ezen a részén a legkeresettebbek.

304x160py pr cikk banner- 2

A fizikai megújulás, az új építés, illetve a felújítások nemcsak az ott élők számára hoznak majd jobb életminőséget, de megváltozik a lakosság összetétele is. Az öregedő városrészekbe fiatal családok költöznek, az új építésű lakások tehetősebb vásárlói új szolgáltatásokat, kereskedelmet vonzanak a környékre. Sok régi lakó már a felújítás hírére úgy gondolhatja, hogy az ingatlana többet fog érni, mert egy-egy felépült új lakóház, megújuló utca környezetében felértékelődnek az ingatlanok. Ilyenkor azon túl, hogy javul a közbiztonság, az utcakép rendezettebb lesz, a szélesebb és jobb minőségű szolgáltatás-kínálat jóval kellemesebbé teszi a mindennapi életet, arról nem beszélve, hogy az ingatlan értéknövekedéssel minden tulajdonos vagyonosabbá válik. Ezeken a területeken az értéknövekedés egy esetleges válság esetén is garantált, hiszen a rehabilitált területek ingatlanárai értéküket minimum tartják, de a rehabilitációnak köszönhetően még biztos növekedést is hoznak majd. Ennek tükrében egy rehabilitáció alatt álló területen az ingatlanvásárlás mindig jó befektetés lesz.

www.westside.hu

Ezt a cikket a(z) BIGGEORGE PROPERTY, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.