Magyar filmrendező Európa legjobbjai között

2019.09.19. 16:34 Módosítva: 2019.09.23. 11:52
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Fiatal Filmrendezők Versenyének magyar győztesével beszélgettünk
euandme.png

A mindössze 21 éves Galambos Levente személyében magyar győztese is van az Európai Unió fiatal filmesek számára kiírt versenyének, ami azért fantasztikus eredmény, mert a rangos megmérettetésen közel 600 fiatal európai indult. Filmjének elkésztéshez Levente 7.500 eurót és egy neves finn filmrendező mentort „kapott” az uniótól. A Rejtett Érték című ötperces kisfilmet nemrég mutatta be az alkotócsapat itthon is.


Mióta foglalkozol filmezéssel? Formális képzés keretében tanultál vagy saját magadat képezted?

Ha őszinte akarok lenni, filmezéssel azóta foglalkozom, amióta neveztem erre az európai uniós filmpályázatra. Ezt megelőzően is készítettem rövidfilmeket különböző versenyekre, azonban ez a mostani az első film, amire én magam is filmként gondolok, nem pedig videóként.

Egyike vagy az Európai Unió által meghirdetett Fiatal Filmrendezők Versenye 5 győztesének. Miről szólt ez a pályázat és miért vettél rajta részt?

A pályázat olyan, az európai fiatalok számára fontos társadalmi kérdésekről szólt, mint az alapjogok, a digitális fejlődés, a fenntarthatóság, illetve a pénzügyi, üzleti lehetőségek. Ezen témák bemutatására lehetett egy szinopszissal és mobillal készített bemutatkozó videóval pályázni. Azért neveztem, mert nagyon motivált voltam és vagyok a filmezésben, és megtetszett a lehetőség, hogy ehhez anyagi támogatást is kaphatok. Akkor kezdtem egyre jobban érzékelni, hogy egy valóban fontos célt szolgál a filmünk üzenete, amikor már a megvalósításon dolgoztunk a stábbal.

A Fiatal Filmrendezők Versenyén öt témakörben lehetett nevezni. Miért éppen a környezetvédelem, a fenntarthatóság témakörét választottad?

Mindenképpen olyan történetet szerettem volna megfilmesíteni, ami hat az emberekre, ami érzelmeket vált ki a nézőkből. Úgy gondolom, hogy a fenntarthatóság egy olyan téma, amit egy mély érzelmi hatást kelt, megmozdít bennünk valamint, ezért kezdtem ezen a témakörön belül ötletelni.

Mit jelent számodra a fenntarthatóság? Javítod vagy cseréled a dolgaidat?

A fenntarthatóságnál – azon belül is az elromlott tárgyak megjavításánál – talán a pályázat egyik kategóriája sem állt közelebb hozzám, ezért született éppen egy ilyen történet. A fenntarthatóság számomra egyfajta gondolkodásmódot jelent, ami azt tartja szem előtt, hogy amit most csinálunk, ne legyen rossz kihatással a jövőnkre. És igen, amikor elromlik valamim, amire még szükségem van, azt igyekszem első körben megjavíttatni.

Hogyan jelenik meg a filmedben a fenntarthatóság?

Érzelmesen, izgalmasan és röviden! A Hidden Values (Rejtett Érték) egy olyan elfoglalt apáról szól, aki úgy érzi, egyre jobban távolodik kislányától, mert folyamatosan egyensúlyoznia kell stresszes munkája és a rá, mint egyedülálló szülőre háruló feladatok között. Amikor kislánya kedvenc játéka elromlik, és emiatt összevesznek, rádöbben, hogy az emberi kapcsolatok - akárcsak a törött játékok – helyrehozhatóak, nem feltétlen kell megszabadulni tőlük.

Ha így utólag visszagondolsz erre a versenyre és az alkotásodra, hogy látod, mire volt igazán szükséged a győzelemhez?

Mindenekelőtt egy lelkes, tehetséges csapatra, akikkel már a győzelem hírét megelőzően és azután is lelkesen dolgoztunk. Nagyon sokat számított, hogy az EU-tól jelentős anyagi támogatást kaptunk, mert ebből a nyereményből tudtuk fedezni a helyszínt, a színészeket, a technikát és a stábot. Előremutató volt együttműködni a mentorommal, Zaida Bergroth-tal is, aki számos tanáccsal segítette a munkánkat, vagy éppen ösztönzött minket új elgondolások megvalósítására.

A pályázatodban azt írtad, hogy számodra az Európai Unió elsősorban lehetőségeket jelent. Hogyan látod a jövődet az EU-ban élő fiatal filmesként és általában, európai fiatalként?

Általánosságban bízom benne, hogy az EU ilyen téren is beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a mostani pályázathoz hasonló lehetőségeket nyújt minden filmezés – vagy más szakma - iránt érdeklődő fiatalnak. A saját jövőmet illetően pedig remélem, hogy a jövőben az EU adta lehetőségek által része lehetek több filmes produkciónak is, és fejlődhetek abban, amit szeretek csinálni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.