Lenke
14 °C
28 °C

Gőzmozdonytól a felhőtechnológiáig

Invitech Hirdetés
2019.10.28. 14:40 Módosítva: 2019.10.28. 14:48
Ezt a cikket a(z) Invitech, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Sok szempontból ismerős helyzetet élünk át napjainkban a felhő alapú informatika terjedése kapcsán. Az Invitech kampányt indított, hogy segítse a hazai vállalkozásokat a helyes döntés meghozatalában.

invitech PR picture 01

Az ismeretterjesztő sorozatok egyik hálás témája a XIX. század derekán kiteljesedő ipari forradalom, azon belül is a gőzgépek robbanásszerű elterjedése. Néhány évtizeddel később, az elektromos áram villámgyors térhódítása is sokunk számára ismerős történet, mint ahogy az is, amikor nem sokkal később a belsőégésű motorok által hajtott járművek pár év leforgása alatt félretolták az útból az addig főleg állati erőre alapozott közúti közlekedést.

Mi a közös ezekben az ismert történetekben? Két dolog biztosan: A viharos sebességgel történő technológiai váltás spontán módon, előre nem tervezetten zajlott le, az előnyök annyira kézenfekvőek és látványosak voltak, hogy az új megoldások „maguktól” elterjedtek, mindenféle központi akarat vagy irányítás nélkül. És minden előny ellenére még egy közös elemet is találunk: Mindhárom időszakban voltak olyanok, akik a vélelmezett veszélyektől tartva elutasították a forradalmian új lehetőségek alkalmazását.

Sok tekintetben hasonló korszakváltásnak lehetünk tanúi jelenleg, ha az infokommunikáció világának egyik leginkább szembeötlő trendjét, a felhőtechnológia látványos térhódítását elemezzük. Egyes kutatások szerint például jelenleg Magyarországon évente közel ötven százalékkal növekszik a felhő alapú szolgáltatások piaca, ezzel többszörösen felülmúlva az amúgy egyébként szintén bővülő IT-piac számait. Bár a felhőmegoldások szélesebb körben elsőként a magánszféra területeit hódították meg, - gondoljunk csak a közösségi médiára, az ingyenes levelezőrendszerekre, vagy a video-megosztókra, - de a fent említett bővülést már az üzleti világban is tényként kell elfogadni.

invitech PR picture 02

Ellenzők és aggályok persze ma is vannak, és ezeket nem is szabad lebecsülni. A technológia fejlődésével azonban, ahogyan ez történt korábban is, - rendre megszületnek a megnyugtató válaszok. Ma már senki nem vitatja, hogy egy átgondolt stratégia mentén kialakított, felhő alapú vállalati informatikai környezet nemcsak biztonságosabb, de stabilabb, magasabb rendelkezésre állású, sőt rugalmasabban igénybe vehető infrastruktúrát biztosít a vállalati folyamatoknak, mint a saját eszközökre épülő rendszerek. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy egy jól átgondolt felhő alapú informatikai környezet számos területen érdemben tehermentesítheti az adott vállalkozás tulajdonosát és menedzsmentjét, nem túlzás azt állítani, hogy összességében hatékonyabb üzletmenet lesz a felhőbe költözés eredménye.

invitech PR picture 03

A kérdés tehát valójában az: Hogyan tudjuk vállalkozásunk számára a legmegfelelőbb felhőmegoldást megtalálni? Most ebben segít az Invitech: Az infokommunikációs szolgáltató honlapján elérhető az a rövid kérdőív, melynek kitöltésével minden vállalkozás eljuthat a számára testre szabott megoldás összeállításához.

Ezt a cikket a(z) Invitech, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.