Most bárki segíthet a koraszülöttmentőknek

2019.11.15. 18:48 Módosítva: 2019.11.15. 19:02
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mindenki, aki valamelyik Shell benzinkúton tankol, hozzájárul a Peter Cerny munkájához.

A koraszülöttek világnapja alkalmából a Shell minden liter üzemanyag után 1 Ft támogatást továbbít a szervezetnek, így mindenki, aki 2019. november 18-22. között a Shellnél tankol, hozzájárul a mentőszolgálat munkájához.

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 30 éves működése alatt eddig közel 83 ezer koraszülött és beteg újszülött mentését és szállítását látta el. Magyarországon minden 10. baba koraszülöttként jön világra, akiknek különösen gondos körülményeket kell biztosítani. Az intenzív centrumok egy részében nincs lehetőség a géppel lélegeztetett, gyakran 800-1000 grammos koraszülöttek speciális (kardiológiai ultrahangos, szívkatéteres, computer-tomográfiás, mágneses-rezonanciás) vizsgálatának elvégzésére, így őket a vizsgálatokra is szállítani kell.

A Peter Cerny alapítvány hét neonatológiai intenzív osztályos felszereléssel rendelkező mentőautóval látja el a feladatokat Budapesten és a környező hét megyében, éves szinten körülbelül 4.000 feladatot teljesítve. A legkisebb ellátási hiányosság helyrehozhatatlan és maradandó károsodásokat okoz, így a látás-, halláskárosodás, a mozgásszervi fejletlenség és szellemi visszamaradás is a kockázatok között van. A koraszülötteket szállító mentőautó olyan rázkódáscsillapítóval, hang- és zajszigetelt megoldásokkal van felszerelve, hogy a szállítás alatt az újszülöttek a legkevesebb stressznek legyen kitéve.

Shell Peter Cerny 640x360

Nem minden kórház rendelkezik a megfelelő eszközökkel, hogy pl. egy hatodik hónapra született babát ellásson, míg az teljesen életképessé válik. Ilyenkor a babát sürgősen át kell szállítanunk, hogy megteremthessük számára az ideális körülményeket. Emellett gyakran kórházak között, különböző vizsgálatokra kell a koraszülötteket vinnünk, amit szintén rendkívül körültekintően, biztonságosan kell megtennünk

– tette hozzá dr. Somogyvári Zsolt a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője.

A Shell már a kezdetektől támogatja az alapítványt különböző formában, többek között évek óta az üzemanyagot is biztosítják a mentőautókba. Az alapítvány a most befolyó összeget egy Tecotherm Neo készülékre szeretné fordítani, amely az újszülöttek oxigénhiányos állapotának hatékony kezelésére szolgál.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.