Nagyobb a biztonság, ha alacsony a sövény

2019.12.04. 09:37 Módosítva: 2019.12.04. 13:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Eddig azt gondolta, hogy a házak köré húzott magas falak, átláthatatlan sövények segítenek abban, hogy illetéktelenek ne juthassanak be? Talán meglepő, de nem segítenek, sőt, sokkal inkább a betörőknek biztosíthatnak búvóhelyet, ideális, zavartalan terepet kínálva a bűntény elkövetéséhez.
Copy of 20 parking light after 02

Erre hívja fel a figyelmet többek között az építészeti bűnmegelőzés, amely segít abban, hogy egyszerű, kreatív eszközök segítségével biztonságosabbá és élhetőbbé varázsoljuk környezetünket. A módszer nem csupán tervezéskor alkalmazható, a lakók maguk is elvégezhetnek néhány átalakítást  biztonságuk érdekében.

Az elmúlt évek, évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a biztonságérzet szorosan összefügg az épített környezettel. Az emberek bizonytalanul, kellemetlenül érzik magukat egy néptelen, kivilágítatlan, gondozatlan téren, városrészben. Ha az adott terület gazdája odafigyel arra, hogy az általa birtokolt terület és környezete rendezett legyen, biztonságérzetet, sőt biztonságot ad a közösségnek.

Az átgondolt épülettervezés és kialakítás növeli a biztonságot és a biztonságérzetet
Az átgondolt épülettervezés és kialakítás növeli a biztonságot és a biztonságérzetet

Mit tehetünk,  hogy környezetünk biztonságosabb, élhetőbb legyen?

  • Ha van rá lehetőségünk, már otthonunk kialakításakor érdemes megkérni a tervezőt, hogy tartsa szem előtt az építészeti bűnmegelőzés szempontjait, így már a tervezés során hangsúlyt fektetünk a biztonságra: legyen például a kocsibeálló több helyről is látható, a bejáratnál ne legyenek beugrók, ahol valaki megbújhat, a kukatárolóról ne lehessen felmászni az erkélyekre.
  • Ha a tervezésen már túl vagyunk, és egy kialakított környezetben élünk, akkor tegyük szebbé azt! A tiszta a járda, a gondozott növények, az eltakarított hó üzenetet közvetít: a tulajdonos mindenre odafigyel.
  • Segít az is, ha pontosan be van határolva a magánterület. Egy díszes előkert, egy szép kerítés, sövény jól láthatóvá teszi a határokat, így egyértelművé válik az is, ha valaki illetéktelenül tartózkodik a területen.
  • Az átláthatóság nagyon fontos. A jó kerítés átlátható, a jó sövény pedig nem magasabb 90 cm-nél. Ahova belátnak, oda kevésbé szívesen megy be illetéktelen személy.
  • A megvilágítás szintén nagyon fontos. Egy jó kivilágított környezetben kisebb az esély arra, hogy bűncselekmény áldozatává válik valaki, érdemes kivilágítani tehát ingatlanunk közvetlen, de akár tágabb környezetét is. A világítás erőssége úgy jellemezhető, hogy alkalmasnak kell lennie arra, hogy egy ember képes legyen egy másik embert beazonosítani tíz méterről.
  • A jó közösség, a jó szomszédság az igazi bűnmegelőzési jolly joker. Nincs az a térfigyelő kamera, amely felvenné a versenyt egy összetartó közösséggel, vagy az odafigyelő szomszédokkal… az előny kölcsönös, mindenki csak nyerhet vele. Ha igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a körülöttünk élő emberekkel nem csupán új barátokat szerezhetünk, hanem a szűkebb környezetünk, otthonunk is biztonságosabbá válik.
A magas sövény nem csak a kilátást, a belátást is korlátozza
A magas sövény nem csak a kilátást, a belátást is korlátozza

Az építészeti bűnmegelőzés módszerét már számos helyen sikeresen alkalmazták a világban, az elmúlt egy évben pedig a hazai szakemberek is lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek vele. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Lechner Tudásközpont és a kultúrAktív Egyesület közös ’Safecity’ projektjének eredményeként elindult egy weboldal, ahol tervező szakemberek kaphatnak mélyebb betekintést a témába, illetve a projekt youtube csatornáján  neves külföldi és hazai előadók előadásai is meghallgathatók.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.