Hat egészségügyi start-up, amelyre érdemes figyelni 2020-ban

2019.12.09. 16:56 Módosítva: 2019.12.09. 16:56
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Közép-, Kelet- és Dél-Európában is kitört az egészségügyi innovációs aranyláz

Európa népessége öregedik. A következő évtizedben a földrész lakosságának egynegyedét 65 év fölötti polgárok alkotják majd. Számos betegség van, amelynek előfordulása az életkor előrehaladtával rohamosan nő – ilyenek a különböző idegrendszeri megbetegedések, például az Alzheimer- és Parkinson-kór. Ezek a betegségek hatalmas terhet rónak majd az európai társadalmakra. Radikális változásra van szükség ahhoz, hogy kezelni tudjuk az öregedés által támasztott kihívásokat a megelőzés, a korai diagnózis és az idősgondozás területén.

Noha számos betegség továbbra is gyógyíthatatlannak számít, Európa-szerte egyre több új ötlet születik annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Az utóbbi években Közép-, Kelet- és Dél-Európa is egyre termékenyebb táptalaja lett a tehetséges innovátoroknak. Az EIT Health 2019-es, Wild Card nevű vállalkozásalapítást támogató programjában – ahol a résztvevőknek különböző egészségügyi kihívásokra kell megoldást nyújtaniuk – 40 százalékban immár azokból az európai országokból érkeztek a vállalkozók, amelyek „mérsékelt” vagy „szerény” innovációs kapacitással rendelkeznek (az Európai Innovációs Eredménytábla szerint). Hála az olyan szervezetek által teremtett lehetőségeknek, mint az EIT Health, lényegesen kibővült azoknak a köre, akik a vállalkozásalapítás mellett döntenek.

EIT HEALTH 727x336 INDEX

Az EIT Health az egészségügyi szereplőket tömörítő legkiterjedtebb hálózat Európában. A szervezet olyan ígéretes start-upok és üzleti koncepciók megszületését támogatja, amelyek – egyebek mellett –az életkorral összefüggő betegségek gyógyítását forradalmasíthatják. 2019 folyamán az EIT Health több mint 50 ígéretes start-upot támogatott a régióból mentorálással, képzésekkel és befektetéssel, illetve azzal, hogy megnyitotta előttük az egészségügyi intézmények és innovátorok széles hálózatát.

Az EIT Health InnoStars az az intézmény, amely egyetlen hálózatban köti össze a befektetőket, a tehetségeket, a start-upokat, az innovatív projekteket és partnereket Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Portugáliában, valamint Közép-, Kelet- és Dél-Európa más térségeiben és a Baltikumban. Úgy ismerjük ezt a régiót, mint a tenyerünket, ami felbecsülhetetlen segítséget jelent abban, hogy megtaláljuk a tehetségeket, és támogassuk őket abban, hogy ötleteiket piaci megoldásokká fejlesszék

– jelentette ki Fürjes Balázs, az EIT Health InnoStars ügyvezető igazgatója.

A következőkben hat start-upot mutatunk be, amelyeket érdemes nyomon követni 2020 folyamán az EIT Health InnoStars régióban.

1.    iLof – Portugália: az Alzheimer-kór nyomában
Mindannyian ismerünk Alzheimer-kórban szenvedő pácienst. Tudjuk, hogy jelenleg nincs gyógymód erre a szörnyű betegségre, de mindenkit érdekel a kérdés: mi ennek az oka? Miért nem került a piacra új Alzheimer-hatóanyag az elmúlt 15 évben? A válasz egyszerű: a klinikai tesztek során elbuktak. A vezető gyógyszergyárak évi 400 millió eurót költenek olyan vizsgálatokra, amelyekkel résztvevőket keresnek a klinikai tesztekhez, a legtöbb jelölt azonban nem vállalja a részvételt a vizsgálatok invazív jellege miatt, vagy pedig nem alkalmas az adott hatóanyag tesztelésére. Az iLoF (Intelligent Lab on a Fiber) nevű, a Portói Egyetem támogatását is élvező start-up lehetővé tenné, hogy a potenciális résztvevőket 40 százalékkal olcsóbban és 70 százalékkal gyorsabban vizsgálják meg. A Wild Card programban az iLoF jelentős támogatáshoz és 2 millió eurónyi befektetéshez jutott. A vállalkozás 2019-ben az egészségügyi kategóriában megnyerte a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő EIT Jumpstarter verseny döntőjét, amelyet korai fázisú start-upoknak írnak ki az egészségügy, az alapanyag- és az élelmiszertechnológia területén. A Wild Card 2020-as programjaira február 9-ig lehet jelentkezni.

2.    SyNoesis – Görögország: a Parkinson-kór ellenszere?
A görög start-up a másik nagy idegrendszeri betegség, a Parkison-kór ellenszerét keresi, és már be is jegyezte egy új lehetséges gyógymód szabványát. A csapat biotechnológia kategóriában megnyerte az érett, scale-up / scale out start-upok számára megrendezett 2018-as European Health Catapult versenyt, így lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen az EIT Health Gold Track programban. Ez a mentorprogram személyre szabott stratégiai tanácsokat nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nagyszámú páciensen alkalmazható technológiákat fejlesztenek, hogy sikerrel álljanak helyt a világpiacon. A start-up a görögországi EIT Health Hub, az athéni Nemzeti Dokumentációs Központ (EKT) támogatását is élvezi.

3.    TeiaCare – Olaszország: segítség a nővéreknek az idősellátásban
Az olaszországi vállalkozás nemrég 1,1 millió eurónyi befektetésre tett szert az EIT Health Investor Network keretében az Ancelia nevű, új megfigyelő technológia kifejlesztésére. Az Ancelia egyelőre Olaszországban érhető el, de a TeiaCare rövidesen más európai régiókban is elindítja a szolgáltatást. Az egészségügyben és idősellátásban dolgozó szakemberek segítségével kifejlesztett eszköz célja, hogy biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye a bentlakásos intézményeket azzal, hogy optikai szenzorok és MI segítségével figyeli meg az idős gondozottak mozgását és állapotát.

4.    UVera – Lengyelország: biztonságos, környezetbarát és egészséges napvédelem
Az InnoStars Awards idei győztes csapata baktériumok felhasználásával termel egy egészséges és környezetbarát napvédő anyagot. A ma elterjedt UV-szűrők károsíthatják a bőrsejtekben található DNS-t, allergikus reakciót okozhatnak, és a vízbe kerülve szennyezik a tengert, a korallzátonyokat. Az UVera megoldása ezzel szemben úgy nyúlt védelmet a napfény teljes ultraibolya-spektrumával szemben, hogy biztonságos a szervezetre és a környezetre egyaránt. Az UVera a 116 jelentkezőből nemrégiben az előkelő első helyet szerezte meg az EIT Health által harmadszor kiírt InnoStars Awards-on, ahol az EIT Regional Innovation Scheme programban részt vevő „mérsékelt” vagy „szerény” innovációs kapacitású közép-, kelet- és dél-európai országokból vehetnek részt start-upok. Az UVera projektet a Lodz-i Orvosi Egyetem Innovációs és Technológia Transfer Központja és inkubátor háza is támogatta.

5.   InoCure – Csehország: az etikus egészségügy a cél
Az InoCure, a DEX Innovációs Központ és az EIT Health által támogatott bio-nanotechnológiai start-up, mely nanotechnológiát alkalmaz a 3D sejttenyészet membránjainak fejlesztésére a gyorsabb, megbízhatóbb és etikusabb preklinikai teszteléshez, valamint megoldásokat kínál az élettudományok és a gyógyszeripar számára is. A csapat ezüst érmes lett a 2019-es InnoStars Awards start-up versenyen, ahol 15 000 euró támogatást kaptak termékfejlesztésükhöz.

6.    InSimu – Magyarország: klinikai esetek virtuális diagnózisa
Az InSimu egy tehetséges, fiatal csapat, amely orvostanhallgatók és orvosok számára tenné lehetővé, hogy biztonságos, virtuális környezetben javítsák diagnosztikai készségeiket, ezzel csökkentsék a téves diagnózisok számát, illetve a felesleges vizsgálatokra költött egészségügyi kiadásokat. Az InSimu applikációjában az egészségügyi dolgozók szimulált betegeken gyakorolhatják a diagnosztikai eszközök teljes tárházának alkalmazását. Az EIT Health accelerator programjaiban részt vevő start-up már nemzetközi befektetők figyelmét is felkeltette. A két magyar projektben részt vett a magyarországi EIT Health Hub, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete is. Fontos kiemelni egy másik ígéretes magyar start-upot, a Sinekot is, mely szintén az EIT Health támogatását élvezi. A Sineko GRAID nevű szoftvere lehetővé teszi az egészségügyi dolgozóknak, hogy jól strukturált orvosi jelentéseket készítsenek, és egyetlen kattintással több nyelvre is lefordíthassák azokat. Mindez megoldást kínálhat az égető orvoshiányra, hiszen jelentősen megkönnyíti a leletezést a radiológusok számára.

A nagyszámú tehetségnek köszönhetően térségünk az innovatív egészségügyi ötletek valóságos aranybányája, ugyanakkor más, fejlettebb régiókhoz képest több akadályba ütközik a jó ötletek validálása és jövedelmező üzletté alakítása. Az EIT Health és az EIT Regional Innovation Scheme (RIS) megteremti annak lehetőségét, hogy kiaknázhatóvá váljon ez a hatalmas potenciál

– jelentette ki Tóth Mónika, a RIS programmenedzsere.

Ha nem létezne az EIT Healthnek az Európa nyugati és keleti régiói közötti szakadékot áthidaló programja, lehet, hogy a cikkben felsorolt technológiák fölött elsikkadna a figyelem. Az EIT Health Regional Innovation Scheme 13 országban segít megtalálni, inkubálni, validálni és felskálázni az ötleteket: Portugáliában, Olaszországban, Görögországban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Észtországban, Lettországban és Litvániában.

A program 14 innovációs központot – Hubot – működtet a felsorolt országokban.

RIS-Hubs-2019-map.png

Ezek a Hubok hozzáférést biztosítanak a legjobb egyetemek és vállalatok páneurópai hálózatához és projektjeikhez. A program célja, hogy hozzájáruljon a régió fejlődéséhez, felfedezze a helyi innovációs lehetőségeket, és segítse a helyi innovátorokat abban, hogy páneurópai programokban és versenyeken vegyenek részt. A programot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) működteti, és az egészségügy területén az EIT Health InnoStars koordinálja.

Ha többet akar megtudni, látogasson el az alábbi honlapokra:
EIT Health InnoStars
EIT Regional Innovation Scheme

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.