Ezért éri meg a vállalkozásoknak a napelem

2019.12.16. 14:19 Módosítva: 2019.12.17. 11:33
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A saját napelemek telepítése költséghatékony megoldás lehet a környezettudatos hazai vállalkozások számára, mert tiszta, környezetbarát és a piaci körülményektől független elektromos áramforrást biztosít, és az ár-érték arányt tekintve is egyre kedvezőbb rendszerek érhetők el.

Az Európai Unió saját energiaszükségletének közel harmadát megújuló energiaforrásból nyeri. Magyarországon egyelőre még nem ilyen magas ez az arány, pedig az ország kimondottan jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosítására. Mára olyan energetikai megoldások váltak reálisan elérhetővé a vállalkozások számára, amelyek csökkentik a költségeket, zavartalan működést biztosítanak és hatékonyságuknak köszönhetően jellemzően zöldebbek is.

DJI 0575-HDR LR

Mezőgazdasági vállalkozásoknak, irodaházaknak, plázáknak is ideális

A megújuló energiát hasznosító rendszerek alacsony kockázatú, hosszú távú energetikai beruházást jelentenek. A megújuló energia ott hasznosítható igazán jól, ahol a telephelyi fogyasztás és a megújuló rendszer termelése egybeesik. A napelemek esetében tipikusan a hűtést igénylő és a mezőgazdasági tevékenységek tartoznak ide, de az irodaházak, bevásárlóközpontok energiaellátása is hatékonyabb lehet zöld energiával.

A vállalkozásoknak – ahogy a lakossági fogyasztónak is - lehetősége van ugyanis arra, hogy az általuk megtermelt és felhasználatlan áramot eladják egy kereskedőnek vagy akár az egyetemes szolgáltatónak. Az így keletkezett többletáram mennyiségét mérőórák állása alapján számolják el, és annak ellenértéke megfelel az áram átlagos, rendszerhasználati díj nélküli termékárának.

Az, hogy egy nagyvállalat költségstruktúrájában mekkora hányadot tesznek ki az energiaköltségek, természetesen összefügg a vállalat tevékenységével. Általánosságban elmondható, hogy energiaköltségek 20-40 százaléka váltható ki megújuló energiával.

Nagyvállalatok esetében megújuló energiatermelő rendszer(ek), napelemek telepítése esetén hozzávetőleg 8 éves megtérüléssel lehet kalkulálni. Bár nagyvállalati szinten is adott az energiatartalékolás lehetősége - azaz a megtermelt megújuló (napelemes) energia tárolható és a fel nem használt energia később felhasználható, értékesíthető —, a megújuló energiatárolás gazdaságilag jelenleg nem megtérülő beruházás.

DJI 0231-HDR LR

Teljes körű ügyintézés a tanácsadástól az üzemeltetésig

A vállalkozások ma már nem csupán áramot és gázt tudnak vásárolni az E.ON-tól: az E.ON Solar a céges energiaköltségeket környezetkímélő, fenntartható módon, minőségi – akár egyedi – napelemes rendszerekkel mérsékli, optimalizálja. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy még egy sportcsarnok, vagy uszoda fenntartása is jóval kedvezőbb, ha az energiát saját napelemeivel termeli meg.

Solar befogadó tetővel, napelemmel fedett parkoló övezettel tovább növelhető a hatékonyság. A napelemek termelése ráadásul online követhető, így könnyedén lehet kézben tartani, tervezni is a költségeket.

Az energiavállalat teljes körű ügyintézést biztosít a tanácsadástól, a rendszer telepítésén át, egészen annak hosszú távú biztonságos működtetéséig. A Solar500 szolgáltatáscsomag végigkíséri az ügyfelet a projekt előkészítésétől kezdve. A szolgáltatás része a helyszín környezeti tulajdonságainak felmérése és az erőmű műszaki és gazdasági paramétereinek optimális kiválasztásában nyújtott tanácsadás is.

Az engedélyeztetés folyamatában is hatékony segítséget kapnak az ügyfelek, a szolgáltatási csomag tartalmazza az építési és csatlakozási tervdokumentációk, a kiviteli tervek elkészítését, az engedélyeztetést és szükség esetén a MEKH ügyintézést.

A kivitelezés precíz és gyors, a szerződések megkötésétől (például mérlegkör-tagsági, hálózathasználati, segédüzemi) a rendszertelepítésen és a beüzemelésen át a kereskedelmi/ termelési üzem megkezdéséig. Sőt, ennél tovább is: az energiavállalat akár a hosszú távú üzemeltetés (karbantartás, távfelügyelet, területgondozás, biztosítás stb.) feladataiban is részt vesz.

Az E.ON Solar500 szolgáltatás célja, hogy az ügyfelek számára biztonságos erőmű-befektetést és az erőmű teljes élettartamára szóló megbízható üzemeltetést nyújtson - akár 20 év garanciát ad a felszerelt napelemekre.

Ingyenes konzultációt az eon.hu/solar oldalon kérhet!

 

Az E.ON Hungária csoport jelenleg a legnagyobb energetikai hálózatüzemeltető cégcsoport Magyarországon, közel 19 ezer kis- és középvállalkozás, több mint 3000 nagyvállalat és mintegy 2000 önkormányzati intézmény számára nyújt energetikai szolgáltatást.

Advertisement
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.