Így kerülhetünk közelebb a sas szuperéles látásához

Sasszemklinika Hirdetés
2019.12.20. 12:52
Ezt a cikket a(z) Sasszemklinika, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Most kiderül hol és milyen technológia segítségével kerülhetünk közelebb a sas látásához!

„Olyan a szeme mint a sasé”- bizonyára ismerős a mondás, de az esetek többségében közel sem igaz. Legalábbis addig biztosan nem, amíg nem tesz érte az ember.

Először is tisztázzuk, miért lát a sas sokkal jobban, mint az ember. Mindenkivel megesett már, hogy tétova léptekkel közeledett az utcán egy másik ember felé, akit talán ismer, talán nem, de meg kellett várnia, hogy legalább 5-6 méterre legyenek egymástól, hogy eldöntse, valóban az jön-e szembe, akire gondolt. Velünk ellentétben a sasoknak nincsenek ilyen problémái. Ők ugyanis már 100 méter magasságból is észreveszik a préda-egeret.

A sas szeme egy tökéletes optikai rendszer

A sasok evolúciós szükségleteihez egészen kiválóan alkalmazkodik a szemük. Egy sas szemében körülbelül 5-7-szer annyi fényérzékelő sejt található, mint az emberében, ennek megfelelően a látóidege is több (kb. kétszer annyi) rostot tartalmaz, mint a miénk. Így lehet az, hogy egy mozgásban lévő nyulat már 2-3 kilométeres magasságból is kiszúr egy szirti sas. Irigylésre méltó, nem?

A sas szeme egy szinte tökéletes optikai rendszer, amelyhez viszonyítva az emberé csak egy kis tökéletlen kreálmány.

De eredendően miért nem olyan tökéletes a látásunk, mint a szárnyas vadászoké?

A különbség fő oka a magasabb rendű fénytörési hibákban keresendő. Az elnevezés előkelő, de valójában mit is jelent ez a kifejezés?

A szemünk az egyik legegyedibb dolog az egész testünkön. Persze egyedi az ujjlenyomatunk is, de a retina még annál is sokkal különlegesebb. A legegyedibb testrészünknek az apró hibái is egyediek. Az éleslátásunkat nem csak az alacsonyabb rendű, hanem a magasabb rendű fénytörési hibák is befolyásolják Az alacsonyabb rendű fénytörési hibákat a szemgolyónk alakja és szemünk szaruhártyájának egyenetlensége befolyásolja. Olyan a szemünk felszíne, mint egy változatos domborzat, aminek minden pontja másképpen töri a fényt. Ezek okozzák a dioptria és cilinder hibákat. Lehetséges például, hogy bár átlagosan -3-as dioptriája van valakinek, de ez az érték a szem szaruhártyájának középső részén csak -2,8-as, a szélei felé haladva pedig -3,2-es.

Minden szem egyedi. Minél pontosabban feltérképezzük, annál eredményesebben kezelhetjük a szem fénytörési hibáit.
Minden szem egyedi. Minél pontosabban feltérképezzük, annál eredményesebben kezelhetjük a szem fénytörési hibáit.

A szem mélyebb rétegeiben is előfordulhatnak eltérések, melyek a látóhártya felé tartó fény útját tovább törik és befolyásolják a látást. Ezeknek a hibáknak elsősorban este van jelentőségük, amikor a pupillánk kitágul és még több fény jut a szem belsejébe, így még több akadályba ütközik a fény. Ezeket hívjuk magasabb rendű fénytörési hibáknak.

Miért van szükség speciális mérőeszközre?

A válasz igazából nagyon kézenfekvő. A hagyományos, topográfiás szemészeti mérőeszközök nem érzékelnek minden egyéni jellegzetességet. Egy általános vizsgálaton remekül fel lehet mérni a dioptria- és cilinderhibákat, de a magasabb rendű fénytörési hibák észleléséhez szuperpontos hullámfront mérőre van szükség.

Hol végeznek hullámfrontmérős vizsgálatot?

 A sas látását megközelítő eredmény elérését lobogójára tűző Sasszemklinika természetesnek tartja, hogy a hozzájuk forduló szemüveges páciensek látásélességét a legkorszerűbb eszközökkel és technológiákkal vizsgálják és kezelik. Budapesten csak náluk található meg a világ egyik legpontosabb mérőeszközének legújabb generációját képviselő SCHWIND PERAMIS hullám- és topográfiás mérő.

Schwind Peramis- a világ egyik legpontosabb hullám- és topográfiás mérőeszköze
Schwind Peramis- a világ egyik legpontosabb hullám- és topográfiás mérőeszköze

A Peramis pontossága a hagyományos mérőeszközök 3-6 szorosa. Nagy felbontású, hullámfront szenzora 45.000 ponton mér, és másodpercenként 33 képet rögzítve térképezi fel a magasabb rendű fénytörési hibákat.

Ezáltal minden szükséges feltételt biztosít ahhoz, hogy a lézer a lehető legpontosabban végezze el a korrekciót. A csúcstechnológiás mérőeszköz adatait felhasználva az ember látásának élessége közelebb kerülhet a saséhoz.

Mi a teendő, miután felmérték azokat a hibákat, amelyeket egy átlagos vizsgálaton észre sem vehetnek?

Miután fény derült az apróbb, de a látásunkra nagy hatást gyakorló hibákra, és megkaptuk a saját szemünk szuperpontos domborzati térképét, már csak egy professzionális lézeres szemműtét szükséges ahhoz, hogy elérjük a vágyott látásélességet.

Dr. Molnár Szilvia, a Sasszemklinika refraktív sebésze műtét közben
Dr. Molnár Szilvia, a Sasszemklinika refraktív sebésze műtét közben

A Sasszemklinika erre is megoldást kínál: a világ egyik legbiztonságosabb Sasszem FEMTO SMART kezelésével, melyhez hasonlóan komplex lézeres szemműtét Európában eddig csak Londonban volt elérhető. A kezelés első fázisában a PERAMIS segítségével elkészített kezelési terv és több tízezer adat alapján a FEMTO-lézer egy lebenyt alakít ki, majd a SCHWIND lézere elvégzi a szaruhártya személyre szabott korrekcióját.

Lássuk az eredményt!

“Csak ennyi az egész?” - ha bárkiben felmerülne a kérdés, akkor a válasz az, hogy igen. A csúcstechnológiás eszközpark és a professzionális szakemberek segítségével a műtét maximum 15 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A kezelés egyik előnye, hogy akár 4 óra múlva dolgozhatunk számítógép előtt vagy nézhetünk TV-t, 1 nap pihenő után pedig újra munkába állhatunk és autót is vezethetünk.

Az eredmény: kiemelkedő látásélesség, akár rosszabb látási körülmények között is pl. szürkületben, este és csillogó fények között is.

Nézze meg a páciensek első reakcióit a Sasszemklinikán végzett lézeres szemműtét után!

Mindenképp szükséges a lézeres szemműtét a sasszeműséghez?

Magyarországon kizárólag a Sasszemklinika végez sasszemkezelést. A klinika korszerű lézerei képesek a szemnek ezeket a kisebb hibáit is korrigálni, amelyek szemüveggel vagy kontaktlencsével sem javíthatók. Ennek köszönhetően akár a 125-160%-os látásélesség érhető el. Sasszemkezelést követően a páciensek gyakran megemlítik, hogy jobban látnak, mint korábban lencsével...élesebbek a kontúrok, élénkebbek a színek”

Válassza a legtapasztaltabb szemészeti lézerklinikát!

A legtapasztaltabb hazai látásjavító lézerklinikán az elmúlt 22 évben már több mint 100 000 kezelést végeztek. Aki tehát azt szeretné, hogy legalább megközelítőleg igaz legyen rá a mondás, hogy olyan a szeme, mint egy sasé, jelentkezzen a Sasszemklinika ingyenes látásvizsgálatára, hogy a legkorszerűbb eszközökkel térképezhessenek fel minden olyan hibát, ami eddig meggátolta, hogy valóban sasszemű legyen!

Ezt a cikket a(z) Sasszemklinika, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.