Az e-cigaretták szigorú szabályozásának jelentősége Magyarországon

2019.12.23. 11:47 Módosítva: 2019.12.24. 10:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A szigorú szabályozás mellett arra is szükség van, hogy betartsák és betartassák őket. A nemzeti dohányboltokban kapható e-cigaretták ellenőrzöttek, ám ez nem mondható el az illegális forrásból származó termékekről.

Továbbra is az a legjobb, amit az egészségünkért tehetünk, hogy egyáltalán nem használunk nikotintartalmú termékeket. Fontos azonban, hogy a magyar társadalom megbízható forrásból tudjon tájékozódni és tisztában legyen azzal, hogy a hagyományos dohányzásnak vannak alternatívái.

A tragikus amerikai esetek után a hatóságok és egészségügyi intézetek közös erővel hívták fel a figyelmet a legális forrás fontosságára.

BAT Photos 065 (1)

Az Angol Népegészségügyi Intézet (PHE – Public Health England) sietett hangsúlyozni: „Tisztáznunk kell, hogy mihez vagy mihez nem kapcsolódnak a megbetegedések. A probléma nem a szabályozott nikotinos e-cigaretták hosszú távú használatához köthető. Ha így lenne, arra számíthatnánk, hogy kialakul egy nagyon más demográfiai profil, ami inkább a hosszú távú e-cigarettázókra jellemző.” A PHE ugyanakkor azt is megismételte: „Fontos, hogy a fogyasztók a szabályoknak megfelelő e-likvideket használjanak, és soha ne kockáztassák otthon készített, vagy illegálisan beszerzett utántöltő folyadékok belélegzését vagy anyagok hozzáadását.”

Tudnunk kell, hogy az Európai Unióban hatályos szabályozás szerint ahhoz, hogy egy e-cigarettát forgalomba lehessen hozni az EU-ban – így Magyarországon is –, a gyártónak hat hónappal a termék bevezetése előtt bejelentést kell tennie a nemzeti egészségügyi hatóságnál. A gyártónak tesztelnie kell az alapanyagokat és termékeket, valamint szigorú csomagolási követelményeknek kell megfelelnie. Az összes e-cigarettának és utántöltő flakonnak hamisíthatatlannak és a szivárgástól védettnek kell lennie. A szabályozás szigorú követelményeket támaszt az e-cigaretták utántöltő folyadékainak alapanyagaival szemben is.

Brit egészségügyi szervezetek – mint például az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) és a Dohány- és Alkoholtanulmányok Központja (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies) – továbbra is amellett érvelnek, hogy bár az e-cigaretták használata is káros, sokkal kevésbé lehetnek ártalmasak, mint a hagyományos cigaretták. Az Angol Népegészségügyi Intézet például azért tartja fontosnak, hogy az emberek ne térjenek vissza az e-cigarettáról a hagyományos dohányzásra, mert szerintük az e-cigarettázás becslések alapján körülbelül „95%-kal kisebb kockázatot jelent, mint a dohányzás”.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.