Jusztina
10 °C
27 °C

Te is lehetsz sikeres író!

2020.02.21. 13:11
Ezt a cikket a(z) Publio Kiadó, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az 5 legjobban fizetett szerző, akik magánkiadásban jelentették meg a könyvüket.

A magánkiadás szerencsére egyre népszerűbb, és egyre inkább bebizonyosodik róla, hogy elképesztő sikereket érhet el az az író is, aki kihagyja a szokásos kiadói utat és inkább a saját kezébe veszi a könyve kiadását. Ez az öt szerző dollármilliókat keresett a könyveivel, amiket magánkiadásban jelentetett meg. Ha pedig szeretnél te is az útjukra lépni, akkor előtted a lehetőség. A cikk végén megtalálod az első lépést!

kep1

1. E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Tény, hogy a világ legismertebb és legsikeresebb könyvei közé tartozik, mindegy, hogy magunkban mit gondolunk róla, hogy “mami pornónak” bélyegezzük vagy mennyire kritizálja a szakma, attól még milliók vették meg a könyvet, gazdaggá téve az íróját. A szerző egyszer azt nyilatkozta, hogy az Alkonyat trilógia adta hozzá az ihletet és hogy nem is próbálkozott vele a nagy kiadóknál, hanem egyből magánkiadásban gondolkodott.

kep2

2. Hugh Howey: A siló sorozat

Hugh Howey disztópikus sci-fi sorozata eredetileg novellának indult, amit azért írt tovább, mert amikor nyilvánossá tette az Amazonon a történetet, a közönség hatalmas érdeklődéssel fogadta. Kilenc könyvből áll a sorozat, amin belül A műszak című trilógia önmagában is olvasható. Sorozat a sorozaton belül. A szerző hétszámjegyű összeget keresett a könyvei kiadásával.

Mennyit kereshetsz ha szerzői kiadásban adod ki a könyvedet?

A szerzői jutalék a „hagyományos” könyvkiadásban 7-10% között mozog. A szerző kiadásban ennek akár a hétszeresét is megkaphatod. 30-70% között van a jutalék attól függően, hol értékesítik a könyvedet.

amanda.png

3. Amanda Hocking

A magánkiadásban az elsők között remekelt, csak e-könyveket adott ki, amikkel 2millió dollárt kaszált. 2011-re már kilenc könyvet írt,nagyjából egymillió példányt adott el belőlük, napi 9000 példány/nap az eladási átlaga. Ezek után adta csak be a derekát és írt alá egy szerződést egy kiadóval újabb 2millió dollárért.

kep4.png

4. Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek

A szerző civilben neurológusként dolgozik, nyilván ezért is lett olyan hiteles a könyve a nőről, aki az Alzheimer-kórral küzd. Genova 2007-ben adta ki magánkiadásban a könyvét, amivel a New York Times bestseller listáját vezette 40 hétig, majd lefordították 25 nyelvre és film is készült belőle Julianne Moore és Alec Baldwin főszereplésével.

Self-publishing vagy szerzői könyvkiadás?

E két fogalom gyakran összekeveredik –sajnos mi magunk is szinonimaként használjuk –, bár főleg a könnyebb megértés miatt. Az alábbi módon határozzuk meg a különbséget:

Self-publishing:

a könyvkiadás teljes folyamata online, egy arra alkalmas weboldal és szolgáltató közreműködésével. A kiadás költségeit a szerző állja, de a rendszerek bizonyos keretek között lehetőséget biztosítanak az ingyenes könyvkiadásra is.

Szerzői kiadás:

a kiadás a szerző aktív közreműködésével és anyagi hozzájárulásával történik akár kiadói szolgáltatói partner bevonásával. Itt nem csak online együttműködésről beszélünk.

kep5

5. Barbara Freethy: Daniel’s Gift

Freethy az a szerző, aki már sikeres karriert tudhatott magáénak a hagyományos könyvkiadásban, amikor úgy döntött, hogy átvált a magánkiadásra. Ha már írt számos könyvet, amit meg is jelentettek örömmel a kiadók, akkor vajon miért választotta a magánkiadást? Ahogy a szerző leírta, azért, mert elfogyott pár könyvéből az összes példány, a kiadók nem nyomták újra, de ő úgy érezte, hogy még sokan szeretnének ezekhez a könyvekhez hozzájutni. Igaza lett. Újra kiadta e-book formában a könyveit és a romantikus olvasóközönség villámgyorsan elkapkodja az újrakiadásokat is. Emellett még azt is kiemelte a szerző, hogy számára az e-bookban megjelent könyvei többet érnek, mert olyan érzése van tőlük, hogy örök életűek és nem hullanak majd lapjaikra egy könyvespolcon.

kep6.png

+1. TE

Ha van már elkészült kéziratod akkor foglalj időpontot az ingyenes konzultációra, ahol lépésről-lépésre elmondjuk miként adhatod ki a könyvedet és teheted azt népszerűvé. http://publio.hu/hu_HU/konzultacio

Ezt a cikket a(z) Publio Kiadó, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.