Huawei P40 Lite: elszállt árak helyett zsebbarát csúcstámadás

2020.03.13. 13:04 Módosítva: 2020.03.16. 14:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Manapság gyakran hallani, hogy a tűréshatáron túlra növekedtek a prémium kategóriás mobilok árai, ha pedig csak kevesebbet tudunk (vagy akarunk) fizetni, komoly kompromisszumokat kell kötnünk. A Huawei P40 esetében nem ez a helyzet.

Eleve sokat mond, hogy a Huawei az egész P40 családból a Lite modellt mutatta be elsőként, jelezve azt a törekvést, hogy a magasabb árkategóriához képest az ötszámjegyű világban is lehet prémium kinézettel és csúcsközeli funkciókkal telefont készíteni. Mind hardveresen, mind az energiatakarékosság szempontjából előremutató modell érkezett, amely a kijelzőjével és fejlett kamerarendszerével is méltán lehet népszerű.

Huawei PRkepek 1200x628 01

Erős és mégsem fárad

Egy sokoldalú csúcsmobil elképzelhetetlen erős hardver nélkül. A Huawei saját fejlesztésű Kirin 810 chipsetje 6 GB RAM és Mali-G52 MP6 grafikus vezérlő társaságában kifejezetten izmos motorral ruházza fel a Huawei P40 Lite-ot, de ez önmagában mit sem érne, ha ezért fel kellene áldozni az akkumulátoros üzemidőt. Szerencsére a 7 nanométeres technológiával gyártott rendszerchip elődjénél 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt és a megjelenített képkockák számát növelő GPU Turbo funkció sem használja túlzottan az áramforrást. Ha pedig töltésre kerül a sor, szintén nem kell letáborozni egy fali csatlakozó mellé, hiszen a 40W Huawei SuperCharge töltővel akár fél óra alatt is nulláról 70 százalékra pumpálhatjuk a kifejezetten nagy, 4200 mAh kapacitású akku töltöttségi szintjét.

Tehát a legmodernebb appokat is akadás nélkül futtató hardver, valamint a hosszú akkumulátoros működés kipipálva, mehetünk tovább. Az erősségekhez most egy igazi újítás is párosul: a P40 Liteaz első olyan középkategóriás készülék a vállalatnál, amely a Huawei saját fejlesztésű ökoszisztémáját, Huawei Mobile Services-t (HMS) alkalmazza.

Amikor a látvány nem halvány

A mobilok frontoldalán eddig sokféle elem korlátozta azt, hogy a kijelző teljesen elterpeszkedhessen. Az alsó, fizikai gomboknak pár éve már leáldozott a népszerűsége, de a felső szenzorsáv még sokáig zavarta az élményt. Ezt ugyan egy időre a kijelzőbe lógó szenzorszigetek, azaz notchok helyettesítették, de még ez sem volt tökéletes megoldás. Szerencsére a Huawei P40 kijelzőjében már csak egyetlen, alig látható lyuk található a bal felső sarokban, emögött bújik meg a szelfikamera, így aztán teljes pompájában tündökölhet a 6,4 hüvelykes átmérőjű, full HD+ felbontású panel, amely már a készülék felszínének 90,6 százalékát beborítja.

Nem csak a méret számít persze, hanem az is, hogyan jelennek meg a telefon tartalmai a kijelzőn. Ehhez a megújult EMUI 10 felhasználói felület nyújt többféle segítséget. Többek között egy áttervezett elrendezés segít még olvashatóbbá és áttekinthetőbbé tenni a megjelenített tartalmakat, másrészt pedig a továbbfejlesztett éjszakai mód igyekszik megkímélni a felhasználók szemének egészségét, valamint tovább csökkenteni a telefon energiaéhségét.

Hatalmas kijelző, szinte láthatatlan szelfikamera - ezt is kipipálhatjuk a csúcsmobilos listán, jöjjön egy újabb fontos terület!

Huaewi PRtermek 680x413 02

Négy lencsével a mikrótól a makróig

Szerencsére a P40 Lite nem esett áldozatul annak a gyakorlatnak, amelyet sok csúcsmobil lite verziójának elkészítésekor követnek, miszerint a fejlett, sokkamerás rendszereket megnyirbálják. A készülék hátulján egy négy lencsés összeállítást találunk, amelyben a 48 megapixeles főkamerán kívül egy 8 megapixeles, 120 fokos ultraszéles látószögű lencse, egy akár 4 centiről is éles, tiszta képeket készítő makrókamera és a profi fényképezőgépeket idéző háttérelmosási effektekre használatos bokeh lencse áll rendelkezésünkre. Ezáltal minden élethelyzetre, fotózási témára és körülményre lesz megfelelő beállításunk a hatalmas tájképek és sűrű csoportképek kihívásaitól a lenyűgöző portrékon át akár az apró bogarak élethű megörökítéséig.

A kamerák mögötti képfeldolgozó rendszert mesterséges intelligencia segíti a képzaj és a túlexponálás hatásainak kiküszöbölésében, valamint jó néhány egyéb területen. Kiemelhető például az a funkció, amelyben egy adott témáról elkapott képet egy gyors sorozatfelvétel elemeinek kombinálásából készít el a P40 Lite, ezáltal minden más módszernél színgazdagabb, kontrasztosabb felvételt adva eredményül. Az éjszakai mód pedig kifejezetten fényszegény környezetben is csodálatos képeket készít, akár úgy, hogy ehhez nem kell állványra helyeznünk a mobilt. Ilyen üzemmódot ráadásul a szelfikamera is kapott, ezáltal este is készíthetünk olyan fotót magunkról, amelyen nem mosódik össze a sötét háttér és a saját, rosszul megvilágított arcunk.

Úgy tűnik, ezzel a prémium-közeli élményhez szükséges harmadik területet is kipipáltuk. Már csak az a kérdés, ezért is sok százezer forintot kell-e fizetni, mint annyi más csúcskészülék esetében? Nos, ez a Huawei P40 Lite negyedik hatalmas előnye: a bemutatkozó árat is sikerült 100 000 forint alatt tartani, tehát elmondható, hogy egy olyan kiváló ár-érték arányú telefon érkezett, amelyért nem kell az utolsó filléreket is kiráznunk a malacperselyből, de közben csúcsszintű készüléket kapunk, amellyel külcsín és tudás terén is joggal büszkélkedhetünk.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.