Átalakulóban a könyvelői szakma

2020.03.18. 14:09
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A könyvelésről mindenkinek az óriási papírhalmok és naphosszat a számítógép előtt görnyedő szakemberek jutnak eszébe. A könyvelői feladatkörök azonban heteken belül módosulhatnak, hiszen a PSD2, a nyílt bankolás és a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt megnyíló lehetőségek új irányba terelték a szoftverfejlesztéseket. A jövő pedig kényelmes, automatizált, örömteli a könyvelőnek és a vállalkozónak egyaránt.

Aki kimarad, az lemarad

Mint ismert, 2020. július 1-től bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, amit 2021. január 1-től minden számlára kiterjesztenek. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóságnak minden kiállított számlát le kell jelenteni, online be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Fontos újdonság azonban, hogy a számlainformációkat nemcsak beküldeni lehet, de egy arra alkalmas szoftverrel vissza is szinkronizálhatók.

A Billingo online számlázóval nemcsak beküldeni tudjuk automatikusan az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat, de a jogszabály hatályba lépésétől kezdve vissza is tudjuk szinkronizálni az adott vállalkozás részére kiállított számlákat a számlázóprogram kiadásai közé. Így a Billingo online számlázón belül, egy helyen láthatja a vállalkozó az összes kiadását és bevételét is. Az adatok eléréséhez jogosultságot adhat a könyvelőjének, aki néhány gombnyomással le tudja azokat tölteni, majd ugyanilyen egyszerűen importálhatja a könyvelőprogramjába. Sőt, rövidesen ez utóbbi folyamat is teljesen automatikus lesz majd.
Ezzel havonta több óra vagy akár több nap adminisztrációs munka is megspórolható. Most már elárulhatom, hogy utolsó szakaszában van a könyvelői fiókok fejlesztése is, amivel közvetlenül a saját Billingo fiókjukban láthatják a könyvelők az ügyfeleik bizonylatait

– mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

sarospatakialbert

9 hazai nagybankkal kapcsolódik majd össze a Billingo

Tavaly szeptember óta kötelezően alkalmazandó az EU-ban a PSD2, azaz a Második Pénzforgalmi Irányelv. A nyílt bankolásnak köszönhetően a bankoknak kötelező hozzáférést biztosítaniuk a számlainformációkhoz a megfelelő jogosultságokkal rendelkező külső szolgáltatók számára.

A Billingo március 2-án kiemelt jelentőségű szerződést írt alá az EU egyik legnagyobb számlainformációs szolgáltatójával, az Egyesült Királyságban bejegyzett Salt Edge társasággal. Az együttműködés eredményeképpen Magyarországon elsőként a Billingo tud majd hozzáférést biztosítani 9 hazai nagybank számlatörténetéhez.

A Billingo felhasználói összeköthetik a fiókjukat a folyószámlájukat vezető bankjukkal, így a számlázójuk felületén keresztül tudják majd nyomon követni a kibocsátott díjbekérők és számlák teljesítésének státuszát, valamint vállalkozásuk pénzügyi történéseit. Büszkék vagyunk rá, hogy ezt a Billingo 9 bank ügyfeleinek ezt biztosítani tudja

– mondta a Billingo ügyvezetője.

Az első 9 bank, amelynek adatai a Billingón keresztül elérhetőek lesznek:
Erste Bank
OTP Bank
CIB Bank
Raiffeisen Bank
K&H Bank
UniCredit Bank
Budapest Bank
MKB Bank
ING Bank

A fizetési státuszok mellett a felhasználók

  • automatizálhatják a számlák kibocsátását a díjbekérők teljesítését követően,
  • hozzáférést adhatnak a könyvelőknek a kiállított és bejövő számlák listájához és a banki számlatörténethez,
  • illetve gyors áttekintést kaphatnak a likviditásuk rövid távú alakulására vonatkozóan is.
grafika cikkbe 0319

A Billingo felismerte, hogy az online számlázás csak az első lépés a vállalkozások, könyvelők és webshopok számlázási feladatainak és adminisztrációs terheinek csökkentésében. Az új típusú digitális szolgáltatásokkal és különböző automatizmusokkal azonban olyan részfeladatokat is ki tudunk váltani, amelyek eddig jelentős humán erőforrást igényeltek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz szükség könyvelőkre. A jogszabályok változásai miatt az ő kulcsszerepük továbbra sem kérdőjelezhető meg. A Billingo azonban megkerülhetetlen automatizmusokkal segíti a jövőben a vállalkozások és a könyvelők munkáját

– mondta a Sárospataki Albert.

A Billingo Támogatási Programmal a könyvelők örökös engedményt kapnak a szoftver legnagyobb, Premium verziójára. Így ingyen használhatják azt.
Itt lehet regisztrálni a támogatásért» https://www.billingo.hu/tamogatasok

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.