Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

10 napig még ingyen olvashatja az elmúlt 250 év híreit az Arcanumon

2020.04.03. 14:46 Módosítva: 2020.04.03. 14:58
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Családfát kutat, vagy kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett? Kutatást végez, szakdolgozatot ír, vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat, ráadásul április 16-ig előfizetés nélkül kipróbálhatja.

Az országos járványhelyzetre való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők nehéz helyzetét, az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. A nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a tartalomletöltés kivételével a szolgáltatás minden funkcióját igénybe vehetik. Egyszeri regisztrációval 1-1 oldal letöltésére is lehetőség nyílik. Ezzel a gesztussal szeretnénk erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban esetleg otthon kell maradniuk. Az Arcanum felajánlásáról részletesen olvashat az Index korábbi cikkében.

vasarnapiujsag

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen - kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg 27 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Gyorsan elérhető információ például arról, milyen cikkek jelentek meg a lakóhelyünkről mondjuk az 1800-as évek elején, szerepelt-e napilapban valamelyik felmenőnk, és hogyan tálaltak az újságok egy bizonyos eseményt, stb. Forrásokat kereshetünk azzal kapcsolatban, hogy ki, mit mondott egy-egy témáról régen és most. Kiderülhet például, mikor lehetett először Coca Colát inni Magyarországon, ki mondta azt 1971-ben, hogy „ Nem baj, ha hosszú a fiatalok haja, csak mossák!", és azt is megtudhatjuk, mit írt a Népsport 1953. november 26-án, a Magyarország-Anglia 6:3 győzelemről.

Segítse munkánkat, bővítsük közösen Magyarország legnagyobb periodika adatbázisát!

Az ADT évente folyamatosan sok millió magyar folyóirat oldallal bővül. Az idő előrehaladtával azonban egyre nehezebb új tartalmakat feltárni és beszerezni. Kérjük, segítse Ön is munkánkat, hogy minél előbb a lehető legteljesebbé tehessük Magyarország legnagyobb periodika adatbázisát. Közös érdekünk is, hogy egy helyen mindenki számára összegyűjtsük a magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású folyóiratokat, legyen az magyarországi vagy határon túli kiadás.

A sajnálatosan kialakult helyzet miatt talán most Önnek is több ideje lesz arra, hogy feltárja a padláson, pincében, garázsban, vagy ki tudja még hol régóta őrzött, de ritkán használt családi folyóirat gyűjteményeket. Ha úgy érzi nincs értelme tovább tárolnia és jobban hasznosulnak, ha egy adatbázis szolgáltatás keretében minden érdeklődő számára kereshető módon hozzáférhetővé válnak, ne habozzon megkeresni minket!

Rendben, de hogyan kezdjek hozzá, nehogy feleslegesen dolgozzak?

Először mérje fel, hogy milyen folyóiratai vannak otthon. Ellenőrizze a címeket az ADT-n, hogy mi van meg, mi hiányzik. Ezt a nyitó oldalon a „Teljes címlista” alatt „Keresés a címlistában”mezőben teheti meg a legkönnyebben.

Ha a folyóirat már esetleg szerepel az adatbázisban, akkor még ellenőrizze a hiánylistánkat is. Amit felajánl nekünk, arról készítsen egy listát cím, évkör, lapszámok (hiányok) szerint, és küldje el a biszak.sandor@arcanum.hu címre. Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot. A felajánlott mennyiségek függvényében különböző időtartamú ADT előfizetésekkel honoráljuk a segítségét.

A felajánlás kritériumai:

  • - Törekedjen minél hiánytalanabb, teljes sorozatokat összegyűjteni.
  • - Legalább 0,5 m (fél polc) legyen egy sorozat vagy pótlás.
  • - Elsősorban lapra szedve digitalizáljuk a sorozatokat, ha ilyen formában is visszakéri, azt külön jelezze.
  • - Alapvetően folyóiratokat várunk, de ha ritka háború előtti könyvsorozata van, azt is írja meg nekünk.

Megértjük, ha a jelen helyzetben nem tud, vagy nem akar kimozdulni otthonról. Ilyen esetben a szállítást megoldjuk. Ehhez az szükséges, hogy jól becsomagolja a felajánlott tartalmakat. 

nepsport

Kíváncsi, mi minden történt, amikor született?

Amikor anyagot kell gyűjtenünk egy dolgozathoz, vagy előadáshoz, gyakran minimum egy napos túrát kell tennünk valamelyik könyvtárba, ahol sokszor meg kell várnunk, amíg előkeresik az adott évben megjelent szaklapokat, hogy aztán végtelennek tűnő időt töltsünk lapozással és fénymásolással, jegyzeteléssel.

Az ilyen időrabló könyvtári kiruccanásoknak vége: az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudunk keresni, így bárhonnan, akár a kanapénkról is kényelmesen letölthetjük a számunkra fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 1000 folyóirat cikkeiben böngészhetünk a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet- vagy orvostudományig.

Az ADT adatbázisának a tudományos lapok mellett másik fontos alkotóeleme a napi sajtó. Az elmúlt 250 év eseményeinek pontos rekonstruálása vált így lehetővé, a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre. Akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára vagyunk kíváncsiak, akár arra, hogy mi történt azon a napon, amikor megszülettünk, itt rengeteg információt találunk – érdemes az összetett keresőt használni. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Ugyanígy több tucat lexikon milliónyi szócikkében is lehet keresni, a szakközlönyök pedig szintén az adatbázis részét képezik: a jogszabályok és rendeletek kutatása terén is segíthet.

Régi városrészek, botrányok és szerelmek

Az adatbázist egyre több híroldal használja, az Index.hu-n is számos izgalmas cikk született. A digitális könyvtár gyűjteményéből és az Arcanum által létrehozott más kulturális adatbázisokból származó régi cikkek a forrásai a Tisztviselőtelep és a Palotanegyed történetét bemutató, korabeli térképpel illusztrált írásoknak, vagy a Kálvária tér egykori kétes hírű kávéházainak és nem kevésbé kétes hírű törzsvendégeiről, az itt elkövetett bűntényekről szóló cikk nek is. De az Arcanum adatbázisa volt a segítség a kokain budapesti elterjedéséről szóló lapszemléken alapuló cikknek, vagy az 1920-as évek egyik legnagyobb, filmbe illő botrányos szerelmi sztoriját feldolgozónak is.

Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.