Holnap éjfélig ingyen olvashatja az elmúlt 250 év híreit az Arcanumon

Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Családfát kutat, vagy kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett? Kutatást végez, szakdolgozatot ír, vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat, ráadásul április 16-ig előfizetés nélkül kipróbálhatja.

vasarnapiujsag

Az országos járványhelyzetre való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők nehéz helyzetét, az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Az Arcanum felajánlásáról részletesen olvashat az Index korábbi cikkében.

A nyilvános időszak vége után is szeretnénk támogatni, megkönnyíteni az otthoni tanulást, ezért a kijárási korlátozás ideje alatt jelentős kedvezményt biztosítunk. További részleteket az árainkról itt talál.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen - kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg 27 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Gyorsan elérhető információ például arról, milyen cikkek jelentek meg a lakóhelyünkről mondjuk az 1800-as évek elején, szerepelt-e napilapban valamelyik felmenőnk, és hogyan tálaltak az újságok egy bizonyos eseményt, stb. Forrásokat kereshetünk azzal kapcsolatban, hogy ki, mit mondott egy-egy témáról régen és most. Kiderülhet például, mikor lehetett először Coca Colát inni Magyarországon, ki mondta azt 1971-ben, hogy „ Nem baj, ha hosszú a fiatalok haja, csak mossák!", és azt is megtudhatjuk, mit írt a Népsport 1953. november 26-án, a Magyarország-Anglia 6:3 győzelemről.

Szent István Társulat is csatlakozott a Szaktárs adatbázis portálhoz

Magyarország legrégebbi működő kiadója, az 1847-ben alapított Szent István Társulat is elindította kiadói adatbázisát a Szaktárson. Már induláskor több mint 1000 kötet könyv böngészhető, kereshető a szolgáltatásban, és a tervek szerint az elkövetkező években ez nemcsak az új kiadásokkal, de a sok ezres régi állománnyal is bővülni fog folyamatosan és dinamikusan.

Egy hétig még szabadon hozzáférhető a szakkiadók hatalmas adatbázisa

A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS szolgáltatás a hazai tudományos és szakkiadványok körének egy újabb fontos szegmensét igyekszik lefedni, jól illeszkedve az Arcanum Adatbázis Kiadó által korábban már életre hívott hasonló célú portálok sorába. A periodikumok ( Arcanum Digitális Tudománytár), a legfontosabb lexikonok és alapművek ( Arcanum Kézikönyvtár), a közgyűjtemények anyagai és publikációi ( Hungaricana) mellett, mostantól a friss szakirodalom és a teljes kiadói portfoliók segítik a SZAKTÁRS-on keresztül a minden korábbinál gyorsabb, komplexebb és kényelmesebb munkavégzést, tanulást, forrásokhoz való hozzáférést.

A SZAKTÁRS portálon keresztül szolgáltató valamennyi szakkönyvkiadó úgy döntött, hogy tartalomszolgáltató partnere, az Arcanum Adatbázis Kiadó előző heti kezdeményezéséhez hasonlóan, mostantól, az országos járványügyi helyzetre való tekintettel, egy hónapig, vagyis április 23-ig mindenki számára hozzáférhetővé teszi a SZAKTÁRSON keresztül elérhető szakkönyv adatbázisait.

A szabad hozzáférést felajánló kiadók:

nepsport

Kíváncsi, mi minden történt, amikor született?

Amikor anyagot kell gyűjtenünk egy dolgozathoz, vagy előadáshoz, gyakran minimum egy napos túrát kell tennünk valamelyik könyvtárba, ahol sokszor meg kell várnunk, amíg előkeresik az adott évben megjelent szaklapokat, hogy aztán végtelennek tűnő időt töltsünk lapozással és fénymásolással, jegyzeteléssel.

Az ilyen időrabló könyvtári kiruccanásoknak vége: az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudunk keresni, így bárhonnan, akár a kanapénkról is kényelmesen letölthetjük a számunkra fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 1000 folyóirat cikkeiben böngészhetünk a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet- vagy orvostudományig.

Az ADT adatbázisának a tudományos lapok mellett másik fontos alkotóeleme a napi sajtó. Az elmúlt 250 év eseményeinek pontos rekonstruálása vált így lehetővé, a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre. Akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára vagyunk kíváncsiak, akár arra, hogy mi történt azon a napon, amikor megszülettünk, itt rengeteg információt találunk – érdemes az összetett keresőt használni. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Ugyanígy több tucat lexikon milliónyi szócikkében is lehet keresni, a szakközlönyök pedig szintén az adatbázis részét képezik: a jogszabályok és rendeletek kutatása terén is segíthet.

Régi városrészek, botrányok és szerelmek

Az adatbázist egyre több híroldal használja, az Index.hu-n is számos izgalmas cikk született. A digitális könyvtár gyűjteményéből és az Arcanum által létrehozott más kulturális adatbázisokból származó régi cikkek a forrásai a Tisztviselőtelep és a Palotanegyed történetét bemutató, korabeli térképpel illusztrált írásoknak, vagy a Kálvária tér egykori kétes hírű kávéházainak és nem kevésbé kétes hírű törzsvendégeiről, az itt elkövetett bűntényekről szóló cikk nek is. De az Arcanum adatbázisa volt a segítség a kokain budapesti elterjedéséről szóló lapszemléken alapuló cikknek, vagy az 1920-as évek egyik legnagyobb, filmbe illő botrányos szerelmi sztoriját feldolgozónak is.

Holnap éjfélig előfizetés nélkül kipróbálhatja az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázist, és a kijárási korlátozások ideje alatt jelentős kedvezménnyel fizethet elő, további részletek.

Az ADT digitális könyvtár előnyei:

  • Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, nem kell könyvtárról könyvtárra járni.
  • A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal.
  • Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban sokkal nehezebb.
  • A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát
  • Egyszerűen és gyorsan tudunk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.