A Sharp légtisztítói a vírusok ellen is hatásosak

2020.05.26. 16:36 Módosítva: 2020.06.02. 13:22
Ezt a cikket a(z) sharplegtisztito.hu, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Független kutatóintézetek eredményei támasztják alá a szabadalmazott Plasmacluster Ion™ (plazmaklaszter-ion) technológia hatékonyságát különböző levegőn át terjedő kórokozókkal és allergénekkel szemben. Hogyan működik és hogyan pusztítja el a különböző vírus típusokat is? Lássuk!

Lakásunk, irodánk, közöshelyiségek levegője tele van kártékony anyagokkal – amit az allergiások vagy az asztmások közvetlenül tapasztalnak, de mindenki másnak is érdemes ezzel tisztában lennie. Ilyen a házipor, az akták, baktériumok és vírusok sokasága, az allergének, penészgombák vagy épp az utcáról bejutó szálló por.

Egyedülálló technológia és hatékonyság

A kisgyerekesek vagy a légzőszervi problémákkal küzdők tudják, hogy egy légtisztító milyen sokat tud segíteni a helyzeten. A Sharp berendezései olyan egyedülálló technológiával rendelkeznek, melynek hatékonyságát független kutatóintézetek eredményei igazolják. A működés során nem csak a beszívott levegőt tisztítják – mint a hagyományos légtisztítók – hanem ionokat bocsátanak ki, melyek az eldugott helyekre is eljutnak. Ezek az összes felsorolt probléma mellett a kellemetlen szagokat is semlegesítik, sőt, a megtapadt vírusok különböző fajtáival szemben is hatásosak!

Az ezredforduló után olyan új vírusos fertőző betegségek jelentek meg a világon, mint a SARS - amelyet egy, a koronavírusok csoportjába tartozó vírus okozott - és a madárinfluenza. Az emberi egészséget veszélyeztető vírusfertőzéses esetek száma egyre nő. A levegőtisztítás új technológiai lehetőségei után kutatva a Sharp tudósai módszeresen vizsgálták és igazolták a Plasmacluster Ions* (plazmaklaszter-ionok) hatékonyságát a levegőn át terjedő kórokozók inaktiválása terén.

Az eredmények a világ egyik legrangosabb víruskutató centruma, a Kitasato Intézet Gyógyászati Központjától származnak. Ezek igazolták, hogy a plazmaklaszter-ionok fertőzésképtelenné teszik a koronavírusok családjába tartozó macska-koronavírust. Eredményeik azt mutatják, hogy a plazmaklaszter-ionok 40 perc alatt a vírusrészecskék 99.7 százalékát in aktiválják.

A kutatások összességében három közegészségügyi szempontból kiemelkedően fontos, cseppfertőzéssel terjedő víruscsoport: a pikornavírusok, a koronavírusok és az ortomixovírusok esetében igazolták ezt. A hatást a tudósok annak tulajdonították, hogy a plazmaklaszter-ionok protonokat távolítanak el a vírusburok fehérjetüskéiről, így károsítják azokat.

Sharp Plasmacluster H7N9 vírus (1)

Az már korábban kiderült, hogy a technológia hatékony egyéb, levegőben terjedő kártékony részecskék, így poratka- és pollenallergének, baktériumok és gombaspórák inaktiválása terén. Rengeteg kórokozó – köztük a sokszor végzetes kimenetelű kórházi fertőzéseket okozó MRSA – esetében is sikerült már bizonyítani a kártékony mikrobákkal szembeni hatékonyságot. A hatástalanított kórokozók listáján található a szezonális emberi influenzát okozó H1N1 vírustörzs és a H5N1 madárinfluenzavírus csakúgy, a súlyos légzőszervi szindrómát okozó SARS koronavírus, illetve a gyermekbénulásért felelős.

Hogyan működik?

A technológia lényege, hogy a pozitív hidrogénionok (H+) és negatív szuperoxid-anionok (O2-előszeretettel csoportosulnak – klasztereket alkotnak – a levegőben lebegő mikrorészecskék körül. Ily módon körbeveszik az olyan kártékony lebegő vagy megtapadt részecskéket is, mint a gombaspórák, a vírusok vagy az atka-allergének. Rendkívül reaktív hidroxilgyökök (OH.) keletkeznek, amelyek agresszív reakcióban hidrogéniont távolítanak el az általuk megtámadott bármilyen kártékony részecske felületéről.

A kutatók a plazmaklaszter-ionok hatását úgy a levegőben lebegő, mint a felszínhez kötött vírusrészecskék esetében ellenőrizték. Utóbbi esetben a vírusok fertőzőképessége az ionkezelés nélkül csak elhanyagolható mértékben csökkent; a természetes aktivitásvesztéshez képest az ionkezelés 99.9 százalékkal hatékonyabban ölte el a vírusrészecskéket. A lebegő vírusrészecskékkel szembeni ionkezelés 95 százalékkal hatékonyabban inaktiválta a vírusokat a természetes lemorzsolódáshoz képest.

A plazmával generált ionok természetes körülmények között is előfordulnak a legtisztább erdei levegőben is, és teljességgel ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve. A passzív légtisztító berendezésekkel összehasonlítva, a Sharp eszközei számottevően hatékonyabban tisztítják meg egy teljes helyiség levegőjét, mivel a ventilátor által meg nem mozgatható légtömeget is feldolgozzák. A szűrésen alapuló berendezésekkel szemben ráadásul karbantartás nélküli folyamatos üzemre képesek a hatékonyság csökkenése nélkül és igen környezetbarátak is, hiszen a tisztításhoz a levegő páratartalmát használják.

További információk itt.

Ezt a cikket a(z) sharplegtisztito.hu, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.