Már az új irodaház-korszak elvárásai szerint épül a Corvin Innovation Campus

2020.05.26. 09:43 Módosítva: 2020.05.26. 09:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Új fejezetéhez érkezik a Corvin Sétány a Futureal korszakalkotónak ígérkező projektjével. A Corvin Innovation Campus irodaház formabontó kialakítása gyakorlatilag meghosszabbítja a népszerű sétálóutcát. A fejlesztés keretében nemcsak az ultramodern épület, de a körülötte megújuló közterületek is közkedvelt találkozóhellyé változtatják a valaha hírhedt Szigony utcát. A komplexum technológiai megoldásai pedig futurisztikus munkakörnyezet ígérnek. Szakemberekkel jártunk utána, hogy miként változik meg a környék, milyen irodákban dolgozunk majd a járványhelyzetet követő évtizedekben és miként segíti elő mindezt az úgynevezett Stay Safe kezdeményezés.

Már több mint 10 éve született meg a józsefvárosi Corvin-negyed koncepciója, amely mára Közép-Európa legnagyobb, belvárosra kiterjedő városrehabilitációs beruházásává nőtte ki magát. A környék megújulásának védjegyévé vált a Corvin Sétány a negyed parkosított, 800 méter hosszú sétálóutcája. A modern és letisztult épületekkel körülölelt sétány sikertörténetének következő fejezete már formálódik. A nemrég építési engedélyt szerzett Corvin Innovation Campus kivitelezési munkálatai el is kezdődtek, és az első ütem 2022 őszére váratóan már meg is valósul. Az újgenerációs irodaház az idén teljesen átadott Corvin Technology Park szomszédságában, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca valamint Balassa utca találkozásainál ölt formát. Az ugyancsak a Futureal által fejlesztett Corvin Irodák közül a Corvin Innovation Campus fekszik a legközelebb a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed metrómegállókhoz, így egyben a legkönnyebben megközelíthető is lesz. A kilencszintes épületegyüttes két ütemben közel 30 ezer négyzetméter irodaterületet nyújt majd. A fejlesztés nem csupán a legmagasabb digitális elvárásoknak felel meg, de az egészségvédelemben is új korszakot jelentő megoldásokat vonultat fel.

C7 SZIG fosarok 3508x2480 mod

Jövőbe mutató formák

„A Corvin Innovation Campus követi a sétány körüli irodakomplexumok örökségét és az épület formavilágában is figyelemreméltó, valamint időtálló építészeti alkotássá válik” – mutatott rá Radványi Gábor, a Futureal főépítésze. Az irodaház horizontális párkányrendszere sokszínűen választja el a homlokzatokat, a mozgalmas lamella-rendszere pedig egyfajta játékosságot is kölcsönöz az épületnek. A laikus járókelő számára mindez azt jelenti, hogy a környező utcákról megközelítve merőben eltérő formájú és hangulatú látvánnyal fogadja majd őket a Corvin Innovation Campus.

Azonban nem csupán a különleges komplexum, hanem az azt körülvevő környezet is alapvető változásokon esik át a projekt keretében. Kiszélesített és parkosított sétálóutcák, új zöldterület, valamint padok varázsolják újjá a környéket. „A Corvin Innovation Campus fákkal, bokrokkal és virágokkal színesített udvara nem csupán kellemes rekreációs felületet biztosít, de a Corvin Sétány meghosszabbításaként is szolgál. Elhelyezkedésének köszönhetően az irodaház egyszerre élvezi a promenád által nyújtott szolgáltatások előnyeit, és terjeszti ki ezeket a szomszédos utcák irányába”- hangsúlyozta a főépítész az épület kiemelkedő közösségi szerepét.

C7 lobby 20200421 0000

Emberközpontú irodákat hoz magával a vészhelyzet?

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is végigfutó koronavírus-járvány és az ebből fakadó egészségügyi vészhelyzet gazdasági és társadalmi hatása az irodaszektort sem hagyta érintetlenül. A Futureal vezérigazgatója, Tatár Tibor szerint az új irodaházat kereső bérlők a jövőben nem csupán a kiváló lokációt és az abból fakadó könnyű elérhetőséget és széles szolgáltatásokat veszik górcső alá. A járványt követő új korszakban az alapvető döntési kritériumok részévé válik az egészséges, biztonságos és emberközpontú munkakörnyezet.

Németh László, Futureal környezettudatosságért felelős vezetője szerint az elmúlt években szerencsére számos kezdeményezés már kitaposta az utat az ehhez szükséges infrastruktúrának, amire a Corvin Innovation Campus is támaszkodhat. Az 'A' kategóriás irodaház a szigorú BREEAM Excellent fenntarthatósági elvárások szerint valósul meg. Az új épületet a forradalmi WELL Platinum minősítési szempontoknak megfelelően fejlesztik, ami a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló elemeket ismeri el.

Stay Safe - futurisztikus elképzeléseket vált valóra a fokozott egészségvédelem

A „járványbiztos” munkakörnyezet iránti piaci elvárások sosem látott technológiai megoldások bevezetését hozzák magukkal. A már alapjaiban is emberközpontúnak tervezett Corvin Innovation Campus irodaházban a WELL szigorú egészségvédelmi előírásaira és tapasztalataira alapozva indította el a vadonatúj „Stay Safe” kezdeményezését a Futureal. „A program részeként természetesen új biztonsági előírásokat alakítottunk ki, de ami igazán formabontó és látványos előrelépés, hogy a Corvin Innovation Campus közös területei szinte teljesen érintésmentessé válnak. Vagyis többé nem kell kilincsek lenyomásával vagy a gombok megnyomásával bajlódnunk. A látogatókat kártyaérzékelős automata ajtók és lámpakapcsolók, valamint a biztonságos távolságot jelző jelzések fogadják. A liftek telefonos applikációval is hívhatóak lesznek, a mosdókat pedig ugyancsak érintésmentes öblítéssel, kézmosóval és szappanadagolóval szereljük fel.” – fedte fel a legizgalmasabb újításokat Balassa László, a Corvin Innovation Campus projektigazgatója.

k02uj

A Stay Safe elvárásai szerint a teljeskörűen akadálymentesített irodaházban a természetes bevilágítás maximalizálása és az egészséges munkakörnyezet kialakítása érdekében a lépcsőházak nem a liftek mellett kerülnek kialakításra, így megteremtve a lehetőséget a természetes fénnyel ellátott területek teljes kihasználására. Az épület gépészeti rendszere, a magyarországi követelményeket messze túlteljesítő egyedi szűrői, UV sugaras csírátlanítói Budapest egyik legtisztább levegőjét biztosítják majd. A következő időszakban várhatóan egyre inkább a tágas terek válna a közösségi élet központjává, ahol igény szerinti távolság tartható a beszélgetőpartnerek között. Erre válaszul a Corvin Innovation Campus esetében a központi lobbiból érhető majd el a közel 3000 m2-es belső udvar, melynek formai koncepciója a benapozást, az építészeti formavilágot és adottságokat is figyelembe véve, egyfajta nagy közös kültéri nappaliként egészíti ki, illetve teszi még élhetőbbé a közvetlen környezetet. A helyszínen természetesen kávézó és étterem áll majd az ott dolgozók rendelkezésére. Annak érdekében, hogy a tömegközlekedésre és az autóhasználatra megfelelő alternatívát nyújtson, az épület a biciklistákat emelt számú biciklitárolóval, külön zuhanyzókkal és szekrényekkel várja. Esős napokon sem jelent majd gondot a kikapcsolódás, mivel az irodaház belső tereiben többek között multifunkciós szoba gondoskodik majd az ott dolgozók jó közérzetéről.

Az irodaház közös területein bevezetett Stay Safe alkalmazások és infrastruktúra a bérlők számára is elérhetőek lesznek, hogy igényeik szerint a lehető legegészségesebb munkakörnyezetet alakíthassák ki a kollégák számára.

Tatár Tibor szerint a ránk váró új világban felértékelődik az egészséges munkahely szerepe az irodák kiválasztásánál, ami új kihívások elé állítja a fejlesztőket. „A bérlők számára a munkavállaló jóllét biztosítása a lojalitás garanciáját jelenti, így minden egyes fejlesztés központi elemévé az ember válik. Ennek eredményeként a következő évtizedben teljesen átalakul az irodai környezet, így a dolgozók olyan feltételek mellett alkothatnak, amilyenről korábban nem is álmodtak. Ennek az új korszaknak a hírnöke a Corvin Innovation Campus irodaház is.”

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.