Üdítően közel: Nyár Alsó-Ausztriában!

2020.06.12. 16:52 Módosítva: 2020.06.12. 17:03
Ezt a cikket a(z) Alsó-Ausztria, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Használd ki Ausztria közelségét és látogass el hegyvidékekre, suhanj két keréken frissítő folyók mellett, csobbanj egyet kristálytiszta hegyi tavakban, keress fel kastélyokat, várakat, fedezz fel városokat és mindezt akár az egész családdal.  Hidd el, jó nyár vár rád!

Michael Liebert, 20-schillinges-kilátó
Michael Liebert, 20-schillinges-kilátó

Itt az alkalom a határhoz legközelebb eső hegyvidékek bebarangolására! Zárjuk ki a külvilág zaját és keressük fel a számunkra legvonzóbb természeti látványosságokat. A Bécsi Alpok és a Mostviertel hegyvonulatai olyan hangulatos turistaházakat, árnyas túraösvényeket, virágzó alpesi réteket, vízeséseket és szurdokokat rejtenek, melyeket ezen a nyáron mindenképp érdemes felkeresni. A teljesség igénye nélkül kiemelünk néhány pezsdítő úti célt. Túrázzunk el például a „ 20-schillinges-kilátóhoz” az UNESCO világörökséghez tartozó Semmering régióban, ahol nem a bankjegy a leglátványosabb. Pénztárcabarát megoldásként kiránduljunk el Alsó-Ausztria legmagasabb pontjához, a Schneebergen található Klosterwappenhez, de július 4-től a Szalamandra hegyi vasút segítségével is meghódíthatjuk a 2076 méter magas hegycsúcsot, ami Sopronból is jól látható. Kilátókat is felkereshetünk, hiszen a Hohe Wand kilátóteraszán vagy a Hochkaron található kilátón állva is káprázatos látványban lesz részünk. Sétáljunk szurdokokban vagy vízeséseknél: A Johannesbachklamm-szurdok és az Ötscher-szurdok mellett az Ysperklamm-szurdoknál is hősítő élményekben lesz részünk. Ugyanezt elmondhatjuk a Trefflingfall- vagy a Myrafälle-vízesésnél tett sétákról is. A kristálytiszta vizű hegyi Lunzi-tónál fürödhetünk és túrázhatunk is. A hegyvidékeken olyan hüttéket és alpesi gazdaságokat is találunk, ahova betérhetünk és megpihenhetünk. Ezeket érdemes kiválasztani akár túránk úti céljául is. Szállásként választhatunk egy parasztudvart, ahol általában különböző háztáji állatokkal is megismerkedhetünk, de kempingeket, apartmanokat és szállodákat is találunk a hegyvidékeken. Aki a Mostviertelben egy ún. Wilde Wunder-vendéglátónál száll meg, az kihasználhatja az ingyenes „Wilde Wunder Card“ kedvezménykártya előnyeit. A kártya kb. 50 látványossághoz tartalmaz belépőt.

Andreas Hofer, Duna menti kerékpárút, Wachau, Weißenkirchen
Andreas Hofer, Duna menti kerékpárút, Wachau, Weißenkirchen

Az inkább két keréken közlekedők számára Alsó-Ausztria üdítő, folyó menti kerékpárútjai adhatnak menedéket a nyári nap sugára ellen. A top 10 kerékpárút jól kitáblázott útszakaszai mentén kerékpárosbarát szolgáltatók és szállásadók is találhatóak. A kerékpáros csillagtúrákat azoknak ajánljuk, akik nem szívesen változtatnak szállást nyaralásuk alatt. A gyerekek számára alkalmas családi szakaszok az út mentén található szórakoztató és akciódús megállóknak köszönhetően még a tini pedállovagoknak sem unalmasak. 

Markus Fruehmann, Bécsi-erdő MTB
Markus Fruehmann, Bécsi-erdő MTB

Alsó-Ausztriát MTB, vagyis terepkerékpáros Eldorádónak is hívhatnánk, hiszen hat különböző nehézségű bike park is várja a hegyi kerékpárosokat. Annabergen a mini bike park a gyerekeket, Königsberg a profikat, St. Corona am Wechsel pedig az egész családot várja, ahol minden kerékpáros tud tudásszintjének megfelelő pályát választani.

Faruk Pinjo, Kunstmeile Krems
Faruk Pinjo, Kunstmeile Krems

A nyári időszakot pezsgő kulturális élet jellemzi. Tartományi galéria, műcsarnok, karikatúramúzeum, Frohner fórum, Domonkos-rendi templom és artotéka alkotják a kremsi művésznegyedet a Duna mentén. A hofi és a niederweideni kastély 2020-ban „Sisi - Mensch & Majestät", valamint „Sisis Sohn Rudolf" címmel Erzsébet királynéról és fiáról mutat be kiállítást. Grafenegg a zenekedvelők Mekkája, a nyári koncertek a látványos szabadtéri „Wolkenturm” színpadon különleges muzikális élményeket ígérnek, pláne, hogy közben piknikezésre is van lehetőség a hatalmas parkban.

Niederösterreich-Werbung/Kurt Pinter
Niederösterreich-Werbung/Kurt Pinter

Amennyiben átmerészkedünk a határon, érdemes kulináris élményeket is gyűjteni. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki a Duna mentén található híres wachaui borokat, de bárhol is járunk, térjünk be egy hagyományos helyi borozóba, egy ún. heurigerbe egy „Achterl”, azaz egy pohár tájjellegű zöld veltelinire. Aki jó ízeket keres, annak javasoljuk a kis zöld „Wirtshauskultur” táblával ellátott éttermeket, ahol a hagyományos ételeket is újragondolt formában szervírozzák.

Niederösterreich Werbung/ Martin Matula, Waidhofen an der Ybbs
Niederösterreich Werbung/ Martin Matula, Waidhofen an der Ybbs

Ilyen éttermeket szinte minden városban találunk, így a városnézés után ideális választás lehet, hogy újra erőre kapjunk és folytathassuk felfedezőutunkat Alsó-Ausztria tömegturizmustól távol eső vidékein.

További információk, szállásajánlatok: www.also-ausztria.info/nyari-vakacio

Ezt a cikket a(z) Alsó-Ausztria, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.