Egy pokolian jó burgenlandi kirándulóhely

Természetközeli élmények a szikes tavak és a sztyepptó között Hirdetés
2020.06.24. 14:44 Módosítva: 2020.06.25. 10:31
Ezt a cikket a(z) Természetközeli élmények a szikes tavak és a sztyepptó között, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Fertő tavat kerülő bringatúrák remek megállója lehet a különleges homokfal, ahol helyi bort kortyolgatva figyelhetjük a pezsgő madárvilágot.

Joggal értetlenkedhetnek a Tózugba első alkalommal érkező vendégek, ha a helyiektől kérnek tanácsot, mit nézzenek meg a régióban. A válasz ugyanis többnyire az, hogy „fahren Sie doch in die Hölle!”, ami magyarul annyit tesz, hogy „menjen a pokolba!” A helyiek és a törzsvendégek viszont tudják, hogy sértődésre nincs ok. A Hölle, vagyis a „pokol” itt egy tájegységet jelent, ahová a helyiek dolgozni járnak a szőlőskertekbe, az utazók pedig a csodás tájat, valamint az egyedülálló növény- és állatvilágot csodálhatják. A Hölle Podersdorf és Illmitz települések között fekszik, és része a Fertő tavi nemzeti park Illmitz-Hölle nevű zónájának, melyet kifejezetten fajmegőrzési célból hoztak létre. Három dolog is van itt, amiből biztos nem szenved hiányt az utazó e tájon: borból, madárból és kilátóból. Mindhárom gyakori és jó ok arra, hogy megálljunk és szusszanjunk egyet.

Fotó: steve.haider.com

A közel sem csábító név tehát egyáltalán nem illik ide. Vagy mégis? Az egyik lehetséges magyarázat szerint a térség neve az „Auf der Höhe”, vagyis a „magaslaton” kifejezésből származik, amelyből az évszázadok alatt Hölle lett. Az is lehet persze, hogy a területre jellemző, kellemetlenül magas nyári hőmérséklet miatt az itt dolgozó gazdák úgy érezhették, hogy a pokolban (Hölle) kell dolgozniuk. De van még egy változat: a „Helja” szó a középfelnémet nyelvben azt a dűlőt jelenti, amelyik a legmesszebb esik az adott falutól – Illmitztól mintegy 7 kilométerre található a Hölle, ami gyalog vagy lovaskocsival komoly távnak számított. Így az is előfordulhat, hogy az elnevezés innen ered.

A Hölle a Seedamm mentén terül el, utóbbi egy 4 méter magas és 25 méter széles homokfal, amely a Fertő tó teljes keleti partján végigfut, de a Hölle térségében sokkal látványosabb, mint máshol. A geomorfológiailag roppant érdekes képződményt a Fertő tavon létrejövő hatalmas jégtorlódások alakították ki, amelyek – a nyugati irányból érkező szélnek köszönhetően – a tó fenekéről felhalmozták a laza üledéket.

Fotó: steve.haider.com

A szokatlan táj több érdekességet is tartogat. A Hölle régóta művelés alatt áll, és különösen a Seedammon található szőlőskerteknek sikerült jól helyezkedni a nap alatt. Az ideális, homokos talaj mellett a tó hatalmas vízfelületének közelsége (hőmérsékletszabályozás, a levegő páratartalma) is segíti az érési folyamatot. Az eredményt pedig úton-útfélen tesztelhetjük, kóstolhatjuk, hiszen a térségben egymást érik a pincék és borozók.

A Hölle egyik fő vonzerejét az egyedülállóan gazdag madárvilág jelenti – az itt honos madarak száma nagyjából 300! A Höllén át vezető keskeny mezei úton főként tavasszal tapossák egymás lábát a hobbi ornitológusok, de egész évben van itt mit nézni – akár kenuba pattanva is portyázhatunk a dús nádasokban. A kerékpárosok is testközelből figyelhetik meg a szárnyasokat egész évben: a vadlibáktól a kócsagokon át egészen a sólyomféleségekig.

Ha gyerekek is vannak a csapatban, érdemes a Hölle északi részén található mangalicatelepre benézni, míg a Höllétől északra és délre eső területeken melegvérű lovakat és Przsevalszkij-lovakat is legeltetnek. Ez utóbbi a ma ismert házi lovak legközelebbi vadon élő őse, amelyet állatkertekben tenyésztenek, majd a Höllétől délre eső hatalmas kifutókban szoktatnak a vadonhoz – végül Mongólia sztyeppéin engedik őket szabadon.

Fotó: steve.haider.com

Kilátók a Hölle szívében

A két kiemelt kerékpárút (B10 Fertő tó kerékpárút és B20 Lacken kerékpárút) találkozási pontján található Hölle az elmúlt években a kerékpárosok és kirándulók kedvelt találkozóhelyévé vált. A 2004 óta a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park által épített 16 méter magas, Hölle elnevezésű kilátó a legmagasabb a környéken – ide akkor is érdemes felmászni, ha már úgy érezzük, nem bír többet a lábunk. Cserében egy náddal fedett pihenő is várja a csomópontban a kerékpárosokat, de nyaranta nagy népszerűségnek örvend a höllei Heuriger, azaz borozó is. Podersdorf további különlegessége, hogy valóban a vízparton fekszik és itt strandolni is tudunk – ez a Fertő tónál egyedülálló, ugyanis a nádas helyenként akár 5 kilométer mélyen is benyúlik a vízbe. Kilátótornya vidám piros-fehér csíkozásával tengeri hangulatot és csodás körpanorámát kínál a Fertő tóra. Kikötőjében pedig színes kavalkádot figyelhetünk meg, ahol csónakok, vitorlások, evezősök tucatjai fordulnak meg minden nyári napon, és strandjait is garantáltan élvezni fogja a család apraja-nagyja.

További információk egy burgenlandi kiránduláshoz: https://www.burgenland.info/hu

Fotó: Österreich Werbung/thecreatingklick.com
Ezt a cikket a(z) Természetközeli élmények a szikes tavak és a sztyepptó között, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.