A közönségét ünnepli a Szegedi Szabadtéri

2020.07.07. 10:36 Módosítva: 2020.07.07. 11:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Különleges évaddal és sokszínű műsorral várja nézőit idén a Szegedi Szabadtéri Játékok.

A megszokottnál ünnepélyesebb és mélyebb évaddal indul idén a Szegedi Szabadtéri. A Játékok az újbóli együttlét ünnepeként két ingyenes előadással is készül. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a járványhelyzet az ország legnagyobb színházi fesztiválját is elsodorja, végül egy minden eddiginél különlegesebb, és műfaji sokszínűséget felvonultató évad állt össze. Míg a fesztivál ikonikus helyszínén, a Dóm téren egy szimfonikus zenekari koncertet, és színjátékként egy színháztörténeti ritkaságot, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon egy vígoperát, egy komédiát, egy vígjátékot és egy családi mesebalettet láthat a közönség.

timelapse teaser photo kis

Több évtizedes adósságát törleszti idén a Szabadtéri a Dóm téri AKÁRKI című ingyenes színjátékkal, hiszen az előképének számító salzburgi játékokon minden évben ezt a különleges darabot tűzik műsorra. Az előadás díszlete maga a székesegyház lesz, a megszokott óriási színpad helyett pedig idén egy kisebb, ácsolt pódium várja a színházrajongókat. A Bodolay Géza rendezte produkció az emberi lét alapkérdéseiről és az elmúlásról szól, a főszerepeket pedig a Kossuth- díjas Zsótér Sándor, Hegedűs D. Géza, valamint kiváló szegedi színészek kapták. „Ezzel a produkcióval olyan szellemiség jelenik meg, amit az alapító atyáink a 30-as években megálmodtak. Klebelsberg elképzelése az volt, hogy minél szélesebb réteghez juthasson el a kultúra. Fáj, hogy nem tudunk még több ingyenes előadást biztosítani a nézőinknek, anyagi lehetőségeink csak ennyit engednek.”- fogalmazott Herczeg Tamás, a Játékok igazgatója.

A Szabadtéritől nem idegen az ingyenes előadások gondolata, hosszú évek óta hagyomány már, hogy egy ingyenes szimfonikus zenekari koncerttel kedveskednek a közönségnek. Az Ajándékkoncert az ország legnagyobb komolyzenei eseménye, mely idén - születésének 250. évfordulója alkalmából- Beethoven előtt tiszteleg majd.

A fesztivál az ingyenes előadások jegyeinek felét a szegedieknek, másik felét pedig a legnagyobb helyi szállodákkal összefogva- a városba látogató turistáknak ajánlotta fel. Herczeg Tamás szerint ezzel a vállalással szeretnék elérni, hogy újra pezsgő élet töltse meg Szegedet. „Nekünk a kulturális missziónkon túl a város identitásának meghatározása és idegenforgalmának fellendítése is a feladatunk. A járványhelyzet a szállodákat is térdre kényszerítette, és mivel a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak estéin nyaranta mindig teltházasok a hotelek, úgy gondoltuk ezzel a gesztussal sokat tudunk segíteni.”

A Szabadtéri 2020-as évada hivatalosan július 17-én indul, Händel Agrippina című operájával Újszegeden, amit a Legénybúcsú című vígjáték követ. Augusztus 7-én és 8-án az Úrhatnám polgár című Moliére-komédiát, majd 21-én és 22-én a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalettet állítják színpadra. A forró, nyáresti előadásokra jegyek még limitált számban kaphatók a szegediszabadteri.jegy.hu linkre kattintva.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.