A legmenőbb közösségi élmények a jövő lakóparkjaiban

2020.08.05. 09:51
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Milyen szerepet tölt ma be egy tetőterasz vagy egy közös kert? Erre kerestük a választ.

Legyen szó a historizmus jegyében 150 évvel ezelőtt épült bérpalotákról, a két világháború között Bauhaus stílusban megépült társasházakról, vagy a szocializmus időszakának jellegzetes panellakásairól, egy érdekesség minden esetben megfigyelhető: a közösen használható terek arányát az építészek mindenhol igyekeztek a legszükségesebbekre szorítani.

Egy szerényebb előtéren és a lépcsőházon, esetleg egy szűkösebb méretű udvaron túl nem sok, a lakóközösség formálására hivatott térrel találkozunk, és erre sokáig nem is nagyon mutatkozott igény. Az elmúlt pár évben azonban egészen más tendenciákkal találkozhatunk.

Az újonnan épülő társasházak egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terek és igényes szolgáltatások kialakítására, amelyekkel kényelmesebbé tehetik a lakók mindennapjait.

A következőkben nézzük meg az egyik legnagyobb budapesti lakóingatlanfejlesztő, a Metrodom lakóparkjait és azok közösségi tereit.

A Metrodom új építésű okosotthonainál az első meglepetés jellemzően az épületbe való belépéskor éri a látogatót. A korábban megszokott funkcionális előterek helyett, melyek egy szélesebb folyosóra emlékeztettek, a fejlesztő társasházaiban olyan előterek, más néven lobbik várják a lakókat, amelyek leginkább egy elegáns szálloda hangulatát idézik meg: tágas terek, látványos és dekoratív belsőépítészet, stílusos bútorzat, növények és a szinte kötelező elemnek számító recepciós pult fogadja az érkezőt.

A lobbi egyúttal a ház biztonsági központja is, hiszen az őrök a kamerák és különböző jelzőrendszerek segítségével garantálják, hogy a lakópark mindennapjai zavartalanul működhessenek.

City Home Index banner 0804

A régi házak szűk udvarai az új építésű társasházak esetében mára jellemzően kertekké és parkokká nőttek. Az utcai járókelőnek eszébe sem jut, hogy a homlokzatok mögött valódi díszparkok, játszóterek, vagy éppen egy komplex csúszdapark bújik meg, mint például a XIII. kerületi, Madarász Viktor utca 38. szám alatt található lakópark esetében.

Az autós forgalomtól elzárt sétálóutak, az idillien dús növényzet és az árnyékolás egyszerre hívogató és otthonos, amelyek ösztönzik az ott élőket a közös kertben való pihenésre. A Madarász38 lakóparkban igényes és jól felszerelt edzőtermek is találhatók öltözővel, többféle típusú szaunával kiegészítve, amelyek tökéletes feltöltődést nyújthatnak sokak számára.

A belső kertek kialakítása mellett hatalmas potenciál rejtőzik az épületek tetőtereiben is. Amennyiben egy társasház adottságai lehetővé teszik, a közösségi tér az épület tetején valósulhat meg, amelyre érdekes példa a IX. kerületi Középső-Ferencvárosban fekvő City Home legutolsó üteme. Ennek a háznak a tetejére szinte egy egész park költözött, ahol találunk napozó- és grillezőteraszt, növényzetet, valamint egy közösségi nappalit, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra!

Ma már egyre fontosabb az a vezérelv, hogy olyan tereket alakítsanak ki a fejlesztők, amelyek amellett, hogy kényelmesek, még szórakozásra is alkalmasak. A közösségi nappali hívogató és pazar megjelenése közös beszélgetésekre, vagy meccs- és filmnézésre is hívja az ott élőket, így remek térként szolgálhat új ismeretségek és barátságok kialakítására. Emellett a közösségi nappalikban a gyermekek számára kialakított játszósarkot is találunk.

A fenti példákból jól kivehető tehát, hogy az épületeken belül is egyre több közösségi használatra szánt terület kerül kialakításra, változatos funkciókkal. A legszükségesebb és legalapvetőbb szolgáltatásokon túl már egyre nagyobb hangsúlyt kap az ember és otthonának környezete, és azok a plusz szolgáltatások, amelyek képesek megadni egy lakópark otthonosságérzetét.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.