Mennyibe is kerül a magánegészségügy?

2020.09.28. 09:22 Módosítva: 2020.09.25. 19:23
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A magánorvosi árak valósága és a járvány hatása a magánegészségügy digitalizációjára.

A gyógyulás pénzbe kerül. De tudjuk, hogy mennyibe? 

Azt, hogy a magánorvosi ellátás drága, a legtöbben valójában csak feltételezzük. Ahogy azt sem tudjuk pontosan, mennyit költünk zsebből egészségügyi szolgáltatásokra. A FoglaljOrvost.hu, Magyarország legnagyobb és legkomplexebb független online magánorvosi időpontfoglalási szolgáltatója viszont folyamatosan méri a szolgáltatások árait. Most eligazodni is segít köztük. 

Mindannyian fizetünk az egészségügyi ellátásokért. A többségünk viszont nincs tisztában azzal, hogy valójában mennyit is. És most nem a jövedelmünk alapján fizetett egészségbiztosítási járulék mértékéről van szó, hanem arról az összegről, amelyet többségében zsebből adunk egészségügyi szolgáltatásokért. Ez az összeg a KSH adatai szerint már 2017-ben meghaladta az évi 800 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy minden magyar háztartás átlagosan évi 200 ezer forintot költött az ingyenes állami egészségügyön felül. Ennek többsége a gyógyszertárakban került ki a pénztárcánkból, de egy kisebb, meghatározó részt egészségügyi szolgáltatásokért, orvosi segítségért fizettünk ki. 

A magyar magánegészségügyi szektor 2019-ig rendkívül dinamikusan tudott növekedni. A több ezer magánpraxis, rendelő és magánklinika tavaly már 60 milliárd forintos árbevételt tudott termelni. De jól látszik, hogy mekkora a különbség a magyar lakosság összes egészségügyi költéséhez képest. Ezt az árbevételt ráadásul úgy érték el a magánszolgáltatók, hogy a legtöbb páciens által keresett szakorvosi ellátás és vizsgálat árszintje az elmúlt egy-két évben radikálisan nem változott, ami szolgáltatók csökkenő nyereségén meg is látszott. Ugyan – főként a nagyobb szolgáltatók – nyilvánosan is közlik weboldalukon a leggyakoribb ellátások árait, a magánegészségügyet még mindig körbelengi egyfajta titokzatosság. Inkább nem beszélünk az árakról, ami miatt több a velük kapcsolatos hiedelem, mint a valós információ. 

Akkor mennyibe is kerül?  

Pedig a magánszolgáltatóknak is érdekük, hogy az árakban a páciensek tisztán lássanak. A FoglaljOrvost.hu, magánegészségügyi időpontfoglalási portál éppen ezért rendszeresen méri, hogy a partnereként működő, több mint 1500 hazai magánorvos milyen árakon dolgozik. A tíz éve az orvos-beteg kapcsolatfelvétel megkönnyítésén, a magánorvosi praxisok digitalizációjának és páciensszám növelésének támogatásán dolgozó szolgáltató az idei, világjárvánnyal sújtott, nehéz évben is felmérte partnerei szolgáltatáskínálatát, az eredmény pedig: a jellemzően konzultációt és vizsgálatokat jelentő első orvos-beteg találkozás átlagos ára 2020-ban 16-20 ezer forint között mozog. 

Mielőtt eldöntenénk, hogy ez sok vagy kevés, érdemes figyelembe venni, hogy magánegészségügyi szolgáltatásokat részben az állam is finanszíroz. Másrészt ez az átlag nem mutatja meg, hogy a modern technológiával végzett vizsgálatok és műtétek ára természetesen ennél jóval magasabb lehet. De azt is érdemes tudni, hogy a becslések szerint a magyarok mintegy 10 százaléka rendelkezik magánbiztosítással, akiknek több mint a fele évente 50 ezer forint felett költ egészségbiztosításra, így csökkentve a zsebből fizetendő egészségügyi kiadásokat. A 16-20 ezer forint között mozgó átlagot az is árnyalja, hogy a FoglaljOrvost.hu adatai szerint Budapesten egy orvos-beteg találkozás pácienst terhelő átlagos költsége szakterülettől függően elérheti akár a 18-21 ezer forintot is, míg a fővároson kívül ez inkább 11 és 13 ezer forint között mozog. 

Még összetettebb a kép, ha a leggyakrabban igénybe vett magánorvosi szolgáltatásokat különválasztjuk. Országos szinten a hagyományosan magánpraxisként keresett nőgyógyászati szolgáltatás – a FoglaljOrvost.hu mérései alapján – alkalmanként átlagosan 18 ezer forintba került az idei első félévben. Ehhez képest jóval drágábbak a kardiológiai szűrések és az immunológiai ellátások 22-25 ezer forintos átlagos díjtétellel. Az elmúlt hónapok során ide, a drágább szolgáltatások közé csatlakozott be a laborvizsgálatok kategória – melyet a főként nagyobb klinikák által kínált koronavírus szűrésre alkalmas tesztek magas ára erősített meg. Ezt a nemrég bejelentett hatóságilag szabályozott ár várhatóan mérsékelni fogja. A legkedvezőbb átlagárakat pedig – a FoglaljOrvost.hu összesítése szerint – a gyermek fül-orr-gégészeteknél, a foglalkozásegészségügynél és gyógytornászoknál találjuk, amelyek akár 8-11 ezer forintos díjért is elérhetők alkalmanként. 

Járvány miatt digitalizálva 

A koronavírus járvány természetesen erős nyomott hagyott a magánorvosi ellátásokon is. A tavaszi bevételkiesést minden szolgáltató megérezte. Mintegy harmaduk egy időre teljesen be is zárt az első hullám idején, és főként az idősebb szakorvosok esetén jónéhányan döntöttek úgy, hogy végleg beszüntetik a praktizálást. Ezzel egyidőben a FoglaljOrvost.hu partnereinek 90 százaléka jelezte, hogy telemedicina megoldásokkal, online foglalási lehetőséggel és videós vagy telefonos konzultációval kívánja bővíteni a szolgáltatási körét. Ez pedig olyan változás volt, amelyet a páciensek évek óta igényeltek volna, a járványhelyzet pedig végre felgyorsította a magánegészségügy digitális átállását. Annak ellenére, hogy több új, egyedi megoldás is megjelent a hazai piacon, az egészségügyi szolgáltatók inkább a könnyen alkalmazható és széles felhasználó körben ismert szoftverek – Skype, Zoom – mellett tették le a voksukat. Bár az évek óta lassan haladó, de elkerülhetetlen digitális átállást a járványhelyzet felgyorsította, a telemedicinát igénybe vevők száma egyelőre csupán 10% körüli volt, az emberek nagy többsége továbbra is a személyes ellátást preferálja. Mindez nem csak kényelmes és biztonságos megoldást jelentett az orvosi segítséget keresők számára, hanem anyagi könnyebbséget is. A FoglaljOrvost.hu mérései szerint azoknál a szolgáltatóknál, amelyek lehetővé tették a telefonos vagy videós konzultációkat, az elektronikus orvos-beteg kapcsolatfelvétel az átlagosnál kevesebbe, mintegy 14 ezer forintba került március és augusztus között. 

A járvány második hullámára egészen máshogyan készülnek a magánorvosi szolgáltatók. A FoglaljOrvost.hu érdeklődésére a magánpraxisok azt jelezték, hogy ezúttal biztosan nem lesz teljes bezárkózás. Aki csak teheti, fogadni fogja a betegeit, ha nincs feltétlenül szükség a személyes találkozásra, a járványkörülmények között online konzultáció lehetőségével. De nem csak az orvosokkal való kapcsolatfelvételben nyernek egyre inkább teret a digitális megoldások. Az orvosi időpontfoglalásban innovatív megoldásokat bevezető FoglaljOrvost.hu azt tapasztalta, hogy minden eddiginél több magánpraxis tér át az internetes foglalási rendszerekre, és ennél is nagyobb az online időpontfoglalás iránti igény a páciensek oldalán. A nyár közepétől a foglalások száma nem csak a járvány előtti időszak szintjét érte el, de augusztustól az előző év azonos időszakának értékét is 20-30 százalék között haladta meg. A FoglaljOrvost.hu a legnagyobb érdeklődést a nőgyógyászati, bőrgyógyászati, és a fül-orr-gégészeti szakrendeléseknél mérte, de keresettek voltak az ultrahang vizsgálatok, az ortopédiai és urológiai magánrendelések is.

A FoglaljOrvost.hu értékelése szerint azért, mert a fogyasztók értékelik a kényelmet, a biztonságot, és azt, hogy a korábbi felhasználók orvosokra vonatkozó értékelései alapján megalapozottan választhatnak orvost. A szolgáltató következő lépése a bankkártyás fizetés bevezetése lesz, mely a magánorvosi szolgáltatók közötti átláthatóságot is kívánja erősíteni azon túl, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak az előre fizetés egyfajta garancia lehet a páciens ellátáson való megjelenésére. 

A FoglaljOrvost szolgáltatóról 

A FoglaljOrvost.hu online időpont foglaló és betegközvetítő szolgáltatás és rendszer, 2011 óta piacvezető szolgáltatás Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu célja, hogy elérhetővé és könnyen megtalálhatóvá tegye a páciensek számára a magyar magánegészségügyi szektorban dolgozó, mintegy 8 ezer orvost. Ezzel a digitális, online időpontfoglalási rendszernek köszönhetően a páciensek szabadon, kényelmesen tudnak orvost keresni és kiválasztani, hogy mikor találkoznának a számukra szimpatikus szakemberrel. Több, mint 100 szakterület 1500+ magánorvosához lehet jelenleg egyszerűen időpontot foglalni akár mobilról, akár asztali számítógépről a www.foglaljorvost.hu oldalon keresztül.

A FoglaljOrvost megbízható és stabil társa a magánrendelőknek, magánorvosoknak. A leendő partnerek egyszerűen és gyorsan tudnak csatlakozni  a szolgáltatáshoz, ezzel a hatékony páciensszám növelés mellett, rengeteg költséget és erőforrást megtakarítva a rendelő számára.

A cikk a www.foglaljovost.hu megbízásából készült.

Forrás: FoglaljOrvost.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.