Te benne vagy az Arcanum adatbázisában? Ma ingyen megnézheted!

2020.10.01. 16:49 Módosítva: 2020.10.02. 10:32
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A legnagyobb magyar online könyvtár ma éjfélig előfizetés nélkül elérhető. Böngéssz a 30 millió oldalnyi archívumban, keress rá a nevedre vagy kutass a felmenőid után! A mesterséges intelligencia a fotód alapján is megtalál.

Az Arcanum tíz éve, folyamatosan digitalizálja a magyar nyelvű újságokat, folyóiratokat, lexikonokat, könyveket, régi térképeket és műalkotásokat. Az adattár terjedelme most érte el a 30 millió oldalt, a nyomtatott lapok között pedig pontosan ugyanúgy kereshetsz, ahogy a Google-ben tennéd.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) használatával házhoz jön a könyvtár

Megvan ugyan a maga romantikája, de nem kell már napokat a könyvtárban eltölteni ahhoz, hogy hozzájuss egy nyomtatott újság valamelyik cikkéhez. Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig.

Annak, aki családfát kutat, vagy a felmenői életét szeretné részletesebben megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, annak az ADT igazi aranybánya.

A rendelkezésre álló összes oldalt lementheted, a szövegeket külön kimásolhatod, amelyeket aztán könnyedén szerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum keresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Az ADT adatbázisában a napi sajtó is elérhető (Teljes címlista). Az elmúlt 250 év eseményeiben időutazóként szörfözhetsz, rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat évszámok vagy források szerint szűrheted tovább.

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára is rá tudsz keresni. Ráadásul sokkal több, a keresett témához kapcsolódó tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári adatbázisban elérhetsz. Ez a lehetőség felbecsülhetetlen.

Találd meg a saját fotódat!

Az Arcanum Digitális Tudománytár mesterséges intelligenciával keres a fényképek között. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik nyomtatott lapban, tölts fel magadról egy fotót, és a rendszer máris jelzi, megtalált-e. Egyszerre 1000 képet ad ki a lista, és jó eséllyel találja meg a fiatalkori fotódat is.

Van esetleg egy fényképed, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Mi történt október 5-én?

Ha már benne lehetünk a történelem mindennapjaiban, tegyünk egy próbát! Nézzük meg, mi minden történt a mai napon, néhány elmúlt október 5-én!

A Budapest című képes politikai napilap 1901. október 5-i címlapján például ezt a címet találjuk:

Tigrisvadászat villamos fénynél

Amint látni fogjuk, itt nem arról van szó, hogy egy arra járó villamos fényét használva valaki tigrisekre lövöldözik, hanem arról, hogy Indiában a találékony, angol tudósító egy fára felakasztott lámpa fényénél veszi célba áldozatait.

1 kep

"Hickins angol laptudósító, a londoni „Daily News“ dolgozó társa Kalkuttában egész eredeti módon űzi a tigrisvadászatot. Künn a bambusznáddal benőtt rengetegekben 20 lábnyi magasságban leshelyet készít magának, s egy bambusznádra villamos lámpást erősít fel, melyet az ülőhelyéről tetszése szerint szabályozhat. A leshely közelében valamely elejtett kisebb vadnak avagy bornyunak a hulláját helyezi el, hogy annak a szaga oda csalja a tigrist. A mint ez aztán a csalétekhez ér, a vadász hirtelen felgyújtja a villamos lámpást, melynek erős fénye elvakítja a tigrist úgy, hogy a vadász könnyen és kényelmesen lelőheti. Hickins ily módon állítólag már több mint harminc tigrist ejtett el. Képünk azt a pillanatot tünteti fel, mikor a fénytől elvakult fenevadra rá szegzi a vadász a puskáját."

Lapozz bele a Budapest napilap többi számába is!

Az Ország-Világ, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság hetilapjának 1960. október 5-i számában meglepő címre bukkanunk:

Futball és távirányítás

Ne feledjük, 1960-at írunk, ám a technológiai fejlődés már akkor utat tört magának az élet legkülönbözőbb területein. Lehet, hogy ezt az eszközt még ma is használják valamilyen formában?

2 kep

"Mindazok, akik úgy hitték, hogy a modern technika vívmányai nem befolyásolják a sporteredményeket, most saját szemükkel győződhetnek meg az ellenkezőjéről. Angliában ugyanis, a távvezérléses közlekedési eszközök és űrrakéták mintájára megszületett a távirányítású labdarúgócsapat. A magyar sportrajongók előtt is jól ismert Arsenál csapata ugyanis miniatűr rádióvevő készülékkel szerelte fel tagjait s a csapat edzője mérkőzés közben ultravövid-hullámon állandó utasításokat ad a játékosoknak. A képen Swindin, a csapat edzője Jimmy Bloomfield fülébe dugja, nem a bogarat, hanem parányi hangszóróját s Bloomfield hóna alatt jól látható a vevőkészülék is."

Lapozz bele az Ország-Világ többi számába is!

1980 őszén az Egyesült Államok pontosan ugyanúgy elnökválasztásra készült, ahogy most. A Magyarország című politikai és társadalmi hetilapban Ronald Reagan elnökjelölt kampányáról olvashatunk.

Reagan és a nem hagyományos család

Negyven év távlatából úgy tűnik, hogy az amerikai elnökválasztási kampány nem sokat változott, az elnökjelölt családjának szerepe éppen olyan fontos, mint akkoriban. Igaz, a család tagjainak „bűnei” egészen más jellegűek voltak.

3 kep

"Komoly meglepetés vár a szavazókra, akik arra számítanak, hogy ősszel egy tipikusan amerikai család sorakozik fel Ronald Reagan, a republikánusok elnökjelöltje mögött. Reagan családja semmiképpen sem tekinthető hagyományosnak. A négy felnőtt gyermek egymástól teljesen független életet él, gyakran a nyilvánosság előtt is különvéleményt nyilvánítanak apjuk nézeteivel szemben, és életmódjuk is nagyrészt ellentétes szüleik elképzeléseivel. Ketten elváltak, egy másik házasságon kívüli kapcsolatot tartott fenn egy rockzenésszel, a harmadik motorcsónak versenyző volt. Mind a négyen kimaradtak az egyetemről, a fiatalabb fiú azért, hogy balettiskolába iratkozzék.

A republikánus konvención is világosan megmutatkozott a jelölt tanácsadóinak aggodalma, hogy a Reagan gyermekek káros hatással lehetnek apjuk őszi elnökválasztási kampányára. Egyelőre még nem is döntötték el, hogy milyen szerepet is szánjanak a családnak a választási hadjárat végső szakaszában."

Mint tudjuk, a gyermekek nem voltak „káros hatással” apjuk ambíciójára, hiszen Ronald Reagan megnyerte az elnökválasztást.

Lapozz bele a Magyarország többi számába is!

Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.