Vírusálló távközlési hálózatok

iStock-1144557228
2020.10.16. 10:38
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A pandémia kezdetén rohamtempóban bevezetett otthoni munkavégzés, de a digitális kereskedelem felfutása is rekordokat hozott a hazai internetforgalomban. Lássuk, milyen hatással volt ez a hálózatokra!

Bizonyára sok tanulságot le lehet vonni a március óta Magyarország életét is jelentősen befolyásoló koronavírus-járvány digitalizációra gyakorolt hatásaiból, de annyi biztos, hogy mind az állami, mind pedig a vállalati szektorban, ha kényszerből is, de muszáj volt a sokszor régóta tervezett fejlesztéseket szinte azonnal bevezetni. Az elmúlt hónapokban sokan figyeltük, hogy a járványügyi helyzet és az annak következtében kiugróan megnövekedett internetforgalmat hogyan kezelik majd a hálózatok itthon és a nagyvilágban. A pandémia első hullámának tapasztalatai és a második hullám eddigi hatásai alapján kijelenthetjük, hogy a hazai távközlési hálózatok kiválóan helytálltak, persze, ebben nagy szerepe volt annak, hogy a szolgáltatók – mint az üzleti infokommunikációs megoldásszállító Invitech is – megfelelő tartalékokkal építették ki rendszerüket. Érdemes azonban elgondolkodni azon is, hogy mi lehet majd a jövőben, akár ennél is nagyobb erőpróba, és hogyan lehet azok kezelésére felkészülni.

Persze, tudni kell azt is, hogy a távközlési szektorban akadnak olyan bővítések, amelyek pár nap vagy pár hét alatt véghez vihetők, egy következő szintet képviselnek a pár hónap alatt kivitelezhető – általában a központi hálózati elemeket érintő projektek –, majd pedig az akár 1-2 évet is igénylő hálózati infrastrukturális fejlesztések következnek. A járványhelyzet elején tapasztalt kapacitásbővítési igényeket a szolgáltatók viszonylag gyorsan le tudták reagálni, a korábbi, előrelátó fejlesztéseknek köszönhetően ez a terhelés nem roppantotta meg a hálózatokat. Ahhoz viszont, hogy minél nagyobb sávszélességet érjünk el, optikai hálózatokra van szükség, máshogyan nem megy. Azonban ez az egyik leginkább idő- és forrásigényes fejlesztés, ilyenkor évekre kell előre gondolkodni, és úgy fejleszteni, hogy akár egy 20-30 százalékos, hirtelen kapacitásnövekedés se terheljen túl semmilyen hálózatot. Márpedig az idei év megmutatta, egy ilyen esemény bármikor bekövetkezhet.

A világban zajló tendenciákat figyelembe véve, az is egyértelműen kirajzolódik, hogy a távközlési hálózatokat érő terhelés szempontjából most már nemcsak a járvány különböző hullámaira kell készülnünk, hanem a technológiai áttörésekre is. Például egy teljes mértékben kiépült, 5G-s hálózat sokkal nagyobb terhelést fog eredményezni, mint az, hogy a munkavállalók jelentős része home office-ból dolgozik, vagy hogy streaming-szolgáltatásokat vesz igénybe. Az új technológiák – mint az 5G, a WiFi 6 vagy WiFi 7 – érkezésével azonban egy-egy felhasználó, illetve adott esetben egy gép vagy egy szenzor nagyságrendekkel több adatot tud majd fel- vagy letölteni a hálózatból.

Nagyon nehéz pontosan meghatározni a várható adatmennyiség-növekedést és sávszélesség-igényt, illetve hogy a felhasználói szokások mennyiben fognak változni, de ez az iparág mindig is gyorsan változó igényeket szolgált ki, és mi robbanásszerű növekedésre számítunk. Legyen szó világjárványról vagy bármilyen más extrém helyzetről, a távközlési rendszerekre, a széles sávú és nagy kapacitású internetszolgáltatásra alapvetően nagy szükség van, az ezt biztosító hálózatok folyamatos fejlesztése, bővítése pedig elengedhetetlen a társadalmi és gazdasági felzárkózáshoz. Az Invitech már ezekre a nagy technológiai ugrásokra készül, ezzel összhangban fejleszti optikai hálózatát, de ezen túlmenően egyre nagyobb az igény a komplex távközlési, informatikai és IT-biztonsági megoldásokra is, a társaság ezekben is rugalmas megoldásokkal támogatja ügyfeleit, hogy naprakészen és otthonosan mozogjanak a digitalizációban.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.