A VAD jövő megérkezett, előbb is mint gondoltuk

2020.11.11. 12:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A világjárvány időugrást hozott a digitalizációban, a hálózatok bővítését már ma folytatni kell.

Az infokommunikációs vállalatok évek óta mondják, jósolják, hogy elképesztő adatmennyiség-robbanásra kell készülni. Az Invitech szakemberei el is nevezték ezt a nagyon is közeli jövőt VAD-nak, azaz a Virtualizáció, Automatizáció és Digitalizáció korszakának. Aztán jött a koronavírus-járvány, és a jövőből egyszer csak jelen lett. A már amúgy is évek óta tartó exponenciális növekedésre érkezett egy hirtelen adatmennyiség-ugrás márciusban, ami a járványügyi intézkedések meghozatalát követő hetekben a 30 százalékos növekedést is elérte. Az okok ismertek: homeworking, online vásárlások, távoktatás és a streaming szolgáltatások igénybevétele…

iStock-1055381972

Sokan tapasztaltuk, hogy a vállalatoknak egy-két hetük volt arra, hogy átálljanak egy teljesen új üzemmódba, ahol az emberek nem 10 százaléka, és nem heti egy-két napra, hanem a 80-90 százalékuk, és az egész munkahétre otthon maradt. Az online vásárlások száma az egekbe szökött, olyan termékeket is így rendeltek meg az emberek, amelyeket addig csak akkor voltak hajlandóak megvenni, ha előtte háromszor megtapogatták, felpróbálták a boltban. A távoktatás a mindennapjaink része lett, a videokonferencia-eszközök használata megszokottá vált. Az otthoni szórakozás pedig új dimenzióba lépett. A filmek streamingelése szinte kiváltotta a mozit, és az online játékok népszerűsége is soha nem látott magasságokban van.

Éppen ezért volt megnyugtató azt tapasztalni, hogy a hazai távközlési hálózat milyen jól bírta ezt az extrém terhelést, köszönhetően annak, hogy a szolgáltatók – mint az Invitech is – előrelátó módon, megfelelő tartalékokkal építették ki rendszereiket az elmúlt években. Azonban látva, hogy milyen gyorsan növekszik az adatforgalom, és megtapasztalva, hogy igenis bármikor bekövetkezhet egy olyan jelentős esemény a világban, ami napok alatt idézhet adatmennyiség-robbanást, már most tovább kell bővíteni, fejleszteni ezeket az optikai hálózatokat. Ha a vírushelyzet megszűnik, a világ már akkor sem fog visszaállni a régi kerékvágásba. A mostani, már említett egyszerű, időtakarékos, hatékony és hasznos megoldások megmaradnak, amelyek alátámasztják a további exponenciális növekedést.

Előre kell gondolkodnunk, terveznünk, mert a hálózatfejlesztés hosszú idő, akár 1-2 évbe is beletelik egy hosszabb optikaivezeték-szakasz megépítése. Ha csak az olyan technológiák bevezetésének feltételeit nézzük, mint például az 5G, ahhoz is szükséges, hogy további bázisállomásokat létesítsünk és kössünk be optikával a meglévő felhordó hálózatokba. A megnövekedett mennyiségű adatok kezelhetőségéhez, és ami nagyon fontos, biztonságos tárolásához pedig szintén bővülő adatközpontok kellenek, ami egyébként még nagyobb teret adhat a felhő alapú megoldások alkalmazásának is.

A cégeknél, ahol eddig versenyelőnynek számított a virtualizáció, az automatizáció és a digitalizáció (VAD) megléte, sok esetben már nélkülözhetetlen alapszükségletté váltak ezek a folyamatok a piacon maradáshoz. Az Invitech meglévő hálózati és adatközponti infrastruktúrája partner a mindenkori vállalati igények kiszolgálásában, infokommunikációs megoldásszállítóként pedig már most bővíti kapacitásait, mert a jövő egyre VAD-abb lesz. Reméljük csak az infokommunikáció világában!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.