Ski Juwel – Igazi ékszerdoboz családi élményekhez és kulináris élvezetekhez

2020.12.07. 15:41 Módosítva: 2020.12.07. 15:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Képzeljen el Tirol egy eldugott szegletében két bájos kistérséget, amelyek közös pályarendszeren osztoznak, és nem mellékesen kiérdemelték az osztrák „Kulináris kiválóság régiója” elnevezést. Errefelé egy középhaladóknak ideális, közepes méretű pályarendszert találunk, számtalan izgalmas, csúszás utáni kalanddal kiegészítve. Ami pedig a gasztroélményeket illeti, az óriásserpenyőben készülő császármorzsával indul sor!

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Ski Juwel nem egy ismert turistacélpont, hanem olyan hely, ahol a lakosok komolyan veszik a gazdálkodást, ünneplőbe öltöznek vasárnaponként, hogy misére menjenek, miközben a házi lepárlókban Ausztria legfurcsább snapsza érlelődik, akkor megértjük a régió sajátos vonzerejét. Nem csoda, hogy aki már járt itt, évről évre visszatér.

Régi parasztház Alpachtalban © Alpbachtal Tourismus, Bernhard Berger
Régi parasztház Alpachtalban © Alpbachtal Tourismus, Bernhard Berger

Tradicionális romantika mindenekfelett

Alpbachtal és Wildshönau kapcsán éveken át rebesgették, hogy egyesülniük kellene, elvégre pályarendszereik épp szomszédosak. Aztán 2012-ben új pályát és új felvonót is avattak – és ez már végre eldöntötte a dolgot: megszületett a Ski Juwel – a név pedig (Juwel = ékszer) magában hordozza azt a hangulatot, amelyet a régió ígér.

Ami Alpbach-ot illeti, 1953-ban szigorú törvényt hozott az új építésű házakra vonatkozóan: itt már nem épülhet háromemeletesnél magasabb épület, és minden házat, kivétel nélkül, fából kell elkészíteni. És mivel Alpbach nem akart falunál nagyobbra növekedni, ezt is szabályozták – az eredmény pedig egy csendes, hagyományos és tündéri település lett, három völgyállomással – ez akár az egész pályarendszer felfedezésének kiindulópontja lehet.

Böglalm © Alpbachtal Tourismus, Matthias Sedlak
Böglalm © Alpbachtal Tourismus, Matthias Sedlak

Ha már itt tartunk, a 109 kilométernyi sípályának, a hangulatos alpesi kunyhóknak, a bájos üdülőfalvaknak és a számtalan jobbnál jobb családi ajánlatnak köszönhetően a Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau egész Tirol egyik leginkább családbarát síterepének számít.

A Wildschönau régióban négy képeskönyvbe illő település is található. Auffach a legjobb kiindulópont, ha a Schatzenberg síterepre és tovább Alpbachtalba is szeretnénk eljutni. Niederauban és Oberauban számos felvonó található a kezdőknek. A falvak közül azonban Thierbach a legszebb. Az 1150 méter magasan fekvő falu a Kitzbüheli-Alpok legmagasabban fekvő települése, amelyben csak egy templom, az általános iskola és néhány falusi gazdaság, illetve parasztház található. Csodaszép és romantikus!

Síelés és egyéb izgalmak

Aki napközben nem tudott eleget síelni, az a Reither Kogelen található kivilágított pályának köszönhetően sötétedés után tovább hódolhat kedvenc téli sportjának. Itt minden pénteken és szombaton 6 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípálya alakul át Tirol egyik legnagyobb éjszakai síterepévé. Hatalmas élmény, amit feltétlenül érdemes kipróbálni.

A túrázás kedvelői a Markbachjoch felvonó hegyállomásánál, valamint a Schatzberg felvonónál találhatnak csodaszép téli túraútvonalakat – a régióban összesen 100 kilométer vár felfedezésre. Az Alpbachtal hóparkban, a Wildschönau családi hóparkban és a Race'n' Boarder arénában a síelőkre és snowboardosokra egyaránt izgalmas kalandok várnak. A Wiedersberger Hornon található funslope a családok kedvence, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitombolhatják magukat.

Alpbachtal Tourismus ©, Thomas Koy
Alpbachtal Tourismus ©, Thomas Koy

Mindent a családokért!

A különböző nehézségi fokú, változatos és kellően széles sípályák elegendő helyet kínálnak mindenkinek. A síterep nagy előnye, hogy a családtagok nem tudják elveszíteni egymást, hisz a gyermekbirodalom a pályarendszer kellős közepén található – itt üdülni szinte olyan, mintha egy biztonságos, családi fészekben lennénk.

A 4 hegyen és 2 völgyben elterülő pályarendszeren összesen tíz síiskolát találunk, amelyek közül több is kifejezetten gyermekek oktatásával foglalkozik a gyermekarénában. Csúszás közben és után összesen 25 tradicionális, hangulatos hütte közül válogathatunk – de az esti órákban is a családbarát szórakozásé a főszerep.

A szánkózás az a jolly joker, amire biztos, hogy a család egyik tagja sem mond nemet, a vita legfeljebb azon alakulhat ki, hogy a több lehetőség közül melyik szánkópályára menjünk. Az egyik lehetőség, hogy a kabinos felvonóval megyünk fel a hegyre, lefelé pedig 6 kilométer hosszú szánkópályán csúszhatunk vissza Auffachba vagy Niederauba. A Lanerköpflről induló sípálya alpesi réteken át vezet Niederauba, míg a Schatzberg felvonó középállomásától családi pálya vezet vissza Auffachba. Szánkót persze nem kell magunkkal vinni, azt a völgyállomáson bérelhetünk. Éjszakai szánkózásra is van lehetőség heti kétszer, a Roggenboden Oberau síterepen.

Lauser Sauser bobpálya © Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, Shootandstyle.com
Lauser Sauser bobpálya © Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, Shootandstyle.com

Ha bírjuk még, és szeretnénk gyermekeink még hangosabb sikítását hallgatni, akkor irány az Alpbachtali Lauser Sauser bobpálya a Wiedersbergerhorn felvonó hegyállomásánál. A különleges hullámvasúton síléc nélkül is akár 42 km/h-s sebességgel száguldhatnak a vendégek a hegyről lefelé, ráadásul az izgalmakról két ugrató, hullámok és Ausztria legnagyobb fordítója gondoskodik.

Sok gyerkőc álma, hogy ratrakon utazhasson, márpedig a Ski Juwelen ez is valóra válhat. A téli szezonban heti három napon nyílik lehetőség arra, hogy másodpilótaként feszítsenek egy ratrak kabinjában. A túrák délután 5 órakor indulnak, amikor eljön a pályákon a rendrakás ideje.

Tiroler Zugspitz Arena ©, Christoph Jorda
Tiroler Zugspitz Arena ©, Christoph Jorda

És ha már a felhőtlen, gyerekkori álmoknál tartunk, mit szólna a család egy saját igluhoz? Ha érdekel, hogy szükség esetén vajon boldogulnánk-e a civilizáció áldásai nélkül a hóban, akkor vezetővel vághatunk neki a kihívásnak. A programon 4–10 fő vehet részt, akik a megfelelő építési helyszín után kutatva gyalogosan vagy hótalpakkal felszerelkezve vágnak neki a hóborította hegyoldalnak.

Inkább csak álmélkodna a táj szépségén?

A régióban több helyen is érdemes szusszanni egyet, hogy elteljünk a hegyek pazar látványával. Az alpbachtali Wiedersbergerhornál mindenképp menjünk fel a Hornlift felvonó hegyállomásához, amely 2025 méteren található és 360 fokos panorámával kecsegtet az Alpbachtalra, a Zillertali-Alpokra és a Rofan-hegységre. A wildschönaui Schatzberg tetején található csúcskeresztnél 1903 méteres magasságban fordulhatunk körbe a tengelyünk körül, ezúttal az utóbbi nagy hegyek mellett a Wildschönau-völgy fog elénk tárulni.

A wildschönaui Niederauban, 1500 méteres magasságban található Markbachjoch alpesi rétről is nagyszerű a kilátás a Wilder Kaiserre, de csúszás közben érdemes megállni a Schatzberg 12-es számú sípályáján, a Gernalm alatt található régi fapadon, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész völgyre.

Thierbach, Wildschönau legkisebb települése © Wildschönau Tourismus, Waltraud Moser
Thierbach, Wildschönau legkisebb települése © Wildschönau Tourismus, Waltraud Moser

Kulináris különlegességek és receptek

A vendégszeretet a Ski Juwel síterepen „alapfelszereltség”: a síterepen és a völgyben egyaránt. Itt nincsenek hatalmas hegyi fogadók, csak kisebb léptékű, rusztikus hangulatú hegyi menedékházak és hütték – tágas, napsütötte teraszokkal.

A cukorrépa és a belőle készült Krautinger répasnapsz volt az, amely hozzásegítette a kistérséget az oly sokak által áhított „Genussregion“ elnevezéshez – ez azt jelzi, hogy itt országos szinten is kiemelkedő minőségű a gasztro-felhozatal. Wildschönau 2006 óta birtokolja az elismerést.

A gasztronómiai kínálatban meghatározó szerepet játszanak a regionális termékek. A klasszikusok mellett, mint a préselt sajtgombóc (Pressknödel) és a sajtos galuska (Käsespätzle), egészen szokatlan, csak itt helyben kóstolható specialitások is megtalálhatók az étlapokon.

Lássuk is a kínálatot, persze a teljesség igénye nélkül! Inneralpbachban, a Pögl felvonó völgyállomásnál található Kristall sörfőzde kézműves sörét feltétlenül érdemes megkóstolni. A Kristallbier elnevezés az alpbachtali kristályvízből ered, amely az itt készült sör egyik alapanyaga. Az egyszemélyes sörfőzdében évente kb. 1500 hl szűretlen sört készít Jos Moser.

Juwel Alpbachtal Wildschönau ©, Shootandstyle.com
Juwel Alpbachtal Wildschönau ©, Shootandstyle.com

Hallott már a pereclevesről? Az elnevezés ugyan népmesékbe illik, de itt tényleg létezik, és tiroli perec, marhahúslé, fűszeres sajt és sült hagyma egyvelegéből készül – ráadásul sütőben. Ezután az ínyencség után választhat, mivel folytatja: az óriásserpenyőben sült császármorzsával vagy egy másik egyedülálló ritkaságot, a brandenburgi kürtőskalácsot kóstolja meg. Kürtőskalács sokféle van, de ez a tradicionális, tiroli recept egyedülállóan finom. Annyiban hasonlít az általunk ismerthez, hogy parázs felett forgatva sütik, de képzeljük el, hogy nem „szilárd” tésztát húznak nyársra, hanem palacsintatésztához hasonló sűrűségű tésztát csorgatnak rá, miközben folyamatosan forgatják. A bonyolult eljárás eredményét kóstolva biztos, hogy mind a tíz ujját megnyalja majd!

Máris indulna? Ha erre még várni is kell, egy jó hírünk biztosan van: a Kitzbüheli- és Zillertali-Alpok között megbújó két vonzó alpesi völgy, Alpbachtal és Wildschönau kényelmesen és gyorsan elérhető az Inntal autópályáról. Budapestről indulva végig autópályán haladva közelíthetjük meg a Ski Juwel síterepet!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.