Világszínvonalú nemzetközi lehetőségeket kínál hallgatóinak a Szegedi Tudományegyetem

szte the 2020
2021.02.03. 14:21 Módosítva: 2021.02.04. 09:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kiemelkedő összegű ösztöndíjak, top külföldi egyetemek oktatási programjai, támogatás a felvételizőknek: a Szegedi Tudományegyetem a hazai egyetemek közül elsőként csatlakozott a világ legnagyobb online oktatási platformjához, és teszi lehetővé, hogy hallgatói a világ legjobb egyetemei közül 5-nél szerezzenek diplomát.

A Szegedi Tudományegyetemen több világhírű, elismert tudós tanult, illetve dolgozott: az intézmény rektora volt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos és biokémikus, és itt végzett Dr. Karikó Katalin, a pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztője is, akinek az egyetem a napokban díszdoktori címet adományozott.

Az egyetem most is a világ legjobbjai közé tartozik: a 2020 júniusában közzétett, brit QS rangsor szerint a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb felsőoktatási intézménye Magyarországon, megelőzve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet is. Az intézmény a szakterületi rangsorban a világ legjobbjai között szerepel, a  Figyelő 2021-es listáján a legjobb vidéki egyetem, a HVG rangsorában pedig az SZTE 12 kara szerepelt eredményesen.

Az SZTE diákjai a világ legjobb egyetemein is tanulhatnak

Ma már szinte minden diák szeretne külföldi tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezni az egyetemi évek alatt. Az SZTE a mobilitás és a külföldi ösztöndíjak területén is kivételes lehetőségeket biztosít: a világ top 2 százalékába tartozó intézmény a világ legjobbjai közé tartozó négy másik egyetemmel elindította a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) programot, amely az öt egyetem oktatási és kutatási együttműködését jelenti. Az SZTE hallgatói a Paris-Saclay Egyetemen Franciaországban, a svédországi Lundi Egyetemen, a portugáliai Portói Egyetemen vagy a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen is végezhetik a tanulmányaikat angolul, és izgalmas oktatási és kutatási projektekben vehetnek részt.

A SZTE az első közép-európai egyetemként 2020 márciusában kötött együttműködési megállapodást a világ legnagyobb online oktatási platformjával, a 70 millió felhasználóval rendelkező Courserával. Az SZTE diákjai négyezer, a világ legjobb egyetemei és vállalatai által elkészített kurzust végezhetnek el díjmentesen, és erről oklevelet is kapnak. Az egyetem az ingyenes tanulási lehetőséget kiterjesztette a hozzá első helyen jelentkező felvételizőkre is, ők tíz alapozó kurzust teljesíthetnek. Az SZTE nevéhez fűződik a Coursera első magyar nyelvű, tanulást segítő kurzusa is.

Akár 120 ezres ösztöndíjjal kezdhetnek a gólyák

A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak a hallgatókat, hanem az ide felvételiző középiskolásokat is rendkívül támogató, mentoráló közeg veszi körül. Az elsőéveseket például a START ösztöndíj kíséri, amely segít a beilleszkedésben és az egyetem lehetőségeinek felfedezésében.

A Junior Akadémia segítséget nyújt a középiskolásoknak az emelt és középszintű érettségire való felkészülésben, a képzések díját pedig ösztöndíj formájában visszaadják a hozzájuk sikeresen felvételizőknek. A középiskolások is részt vehetnek az egyetem kommunikációs és prezentációs készségeket fejlesztő, ingyenes workshopjain.

A START-ösztöndíjat azok a felvételiző diákok igényelhetik, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és a felvételijük sikeres. A gólyák minimum 40 ezer,  maximum 120 ezer forintos támogatást kaphatnak, ami nagy segítség lehet egy új életszakasz megalapozásához. Az egyetem a tehetségek felkarolását is kiemelkedően fontosnak tartja: a kiválósági listával és az ehhez kapcsolódó TALENT-ösztöndíjjal a diákok kutatási, sportolói és művészeti tevékenységét támogatják, alap, mester vagy doktori képzés esetén is.

Szegeden sem csak a tanulásról szól az élet

Az egyetemválasztásnál az is fontos szempont, hogy milyen szórakozási lehetőségek, kulturális programok színesítik a hétköznapokat. Szeged pezsgő kulturális és éjszakai életét a fővárosi egyetemisták is megirigyelhetnék (természetesen nem a korlátozások idején), az egyetem belvárosi campusa külön „város a városban”, az ikonikus vendéglátóhelyekről pedig rengeteg történetet tudnak mesélni az egykori diákok. Az egyetem nemzetközi környezetet biztosít, körülbelül 20 százalék a nemzetközi hallgatók aránya.

Világszínvonalú fejlesztések

Számos fejlesztés valósult meg és tervezett a Szegedi Tudományegyetemen. Csak néhányat említve: 2020 novemberében az egyetem hiánypótló és fenntartható műszereket szerzett be közel 750 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A kutatási infrastruktúra-fejlesztés többek között a gyógyszerkutatás, a biofizika és a mérnöki tudományok területén járul hozzá az egyetem világszínvonalú kutatási projektjeihez. 2022 végéig új Élettudományi és Képzési Tömb jön létre az SZTE-n. Tizezer négyzetméteren az orvos-, gyógyszerész és fogorvostanhallgatók a XXI. századi oktatásnak megfelelő, modern, nyugati technikával felszerelt szimulátorokban és laborokban vehetnek részt a gyakorlati oktatáson.

Az egyetem épülő Biobankja világszínvonalú, modern, robotizált, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes rendszer lesz, amely a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is használható.

Egyetemet választani életre szóló döntés, éppen ezért sokat számít, hogy egy felsőoktatási intézmény milyen ösztöndíjakkal támogatja a hallgatókat, és milyen külföldi mobilitási lehetőségeket biztosít. A Szegedi Tudományegyetem sok szempontból élen jár ezekben, ráadásul színes, izgalmas környezetet teremt a diákjainak. Érdemes alaposan megfontolni a választást!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.