Te benne vagy az Arcanum adatbázisában? Ma ingyen megnézheted!

2021.04.16. 17:20
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A legnagyobb magyar adatbázis ma éjfélig előfizetés nélkül elérhető. Böngéssz a 32 millió oldalnyi archívumban, keress rá a nevedre vagy kutass a felmenőid után! A mesterséges intelligencia a fotód alapján is megtalál.

Az Arcanum tíz éve, folyamatosan digitalizálja a magyar nyelvű újságokat, folyóiratokat, lexikonokat, könyveket, régi térképeket és műalkotásokat. Az adattár terjedelme most érte el a 32 millió oldalt, a nyomtatott lapok között pedig pontosan ugyanúgy kereshetsz, ahogy a Google-ben tennéd. Ráadásul ma féláron vásárolhatsz előfizetést (árak).

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) használatával házhoz jön a könyvtár

Megvan ugyan a maga romantikája, de nem kell már napokat a könyvtárban eltölteni ahhoz, hogy hozzájuss egy nyomtatott újság valamelyik cikkéhez. Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig.

Annak, aki családfát kutat, vagy a felmenői életét szeretné részletesebben megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, annak az ADT igazi aranybánya.

A rendelkezésre álló összes oldalt lementheted, a szövegeket külön kimásolhatod, amelyeket aztán könnyedén szerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum keresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Az ADT adatbázisában a napi sajtó is elérhető (Teljes címlista). Az elmúlt 250 év eseményeiben időutazóként szörfözhetsz, rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat évszámok vagy források szerint szűrheted tovább.

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára is rá tudsz keresni. Ráadásul sokkal több, a keresett témához kapcsolódó tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári adatbázisban elérhetsz. Ez a lehetőség felbecsülhetetlen.

Találd meg a saját fotódat!

Az Arcanum Digitális Tudománytár mesterséges intelligenciával keres a fényképek között. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik nyomtatott lapban, tölts fel magadról egy fotót, és a rendszer máris jelzi, megtalált-e. Egyszerre 1000 képet ad ki a lista, és jó eséllyel találja meg a fiatalkori fotódat is.

Van esetleg egy fényképed, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Mi történt április 18-án?

Összedőlt San Francisco és meghalt Einstein

Még nem sejtjük, mi minden történhet a nap végéig, viszont az előző április 18-ákról mindent tudhatunk. Alámerültünk az ADT-ben.

Egy 7,8-as erősségű földrengés lerombolja San Francisco nagy részét

1906-ban hatalmas földrengés volt San Franciscoban. „Ezer és ezer halott, borzasztó tűzvész” – írta a Pesti Hírlap két nappal a katasztrófa után, 1906. április 20-án. A „nyugatamerikai földrengés” a virágzó város hatalmas részét rombolta le. A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és dél felé, összesen 477 kilométeren át. Oregontól Los Angelesig, de még a kontinens belseje felé, Nevadában is érezhető volt. A földrengést, és az azt követő tűzvészt az országot ért legnagyobb természeti katasztrófák közt emlegetik, amelynek háromezernél több halálos áldozata volt.

Vasárnapi Ujság, 1906. 17. szám
Vasárnapi Ujság, 1906. 17. szám

„Április 18-ikát s vele az 1906-ik évet krónikájának legszomorubb lapjára jegyzi fel az emberiség. …Romokban hever a gyönyörű város, amelyet Amerika vad, szinte lakatlan nyugati részein az emberi nem dicsőségére emelt a civilizáció. Romba döntötte a vulkánikus talaj rettentő ingása. S ami épen maradt, vagy csak roskadozóban volt, égbenyuló felhőkarcolókat, templomokat, kincseket érő középületeket, mindazt emberi kéznek kellett rombadönteni, hogy a dúló orkántól szitott tűzvésznek útját vegyék. Amint Nero Róma égésekor kénytelen volt a gátat nem ismerő pusztító elem miatt egész városrészeket csákánnyal leromboltatni, ügy robbantanak most fel dinamittal egész utcasorokat az Istentől oly súlyosan meglátogatott városban.

A katasztrófa borzalmas részletei még csak most alakulnak ki a megrettent világ előtt. A táviróösszeköttetés megszakadt, a vasúti vonalak mértföldeken keresztül süllyedtek el, a vasúti hidak leszakadtak s igy a hírszolgálat megnehezedett.

Holttestek ezrei feküsznek a romok alatt s az általános pusztulás e rémes óráiban a söpredék rablóhadjáratra indul az omladékok között. A kár mérhetetlen. A városnak mesés pénzen feltöltött részei ismét alásüppedtek. A leggyönyörűbb épületek, köztük a 25 évig épült s 35 millióba került városház, melynek érckupolája a római Szt. Péter templomhoz hasonlítható, mint valami kártyavár, omlottak össze. Még a tenger sem nyújt menedéket a megrettent lakosságnak a pusztító vész elöl. Maga az óceán is borzalmasan háborog, úgy látszik, működésben vannak a tengeralatti tűzhányók.” (Pesti Hírlap, 1906. 04. 20.)

Megnyílt az első Budapesti Nemzetközi Vásár

A Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) 1925. április 18-án nyílt meg a Városligetben, közel 30 éves, hasonló tematikával megrendezett kiállítások szervezett utódjaként. Az évente ismétlődő ipari kiállítás és vásár a története alatt sokat változott, volt kizárólag a hazai gyártók seregszemléje is, de a külföldi ipar képviselői szinte mindig feltűntek a bemutatókon. Jelentősége napjainkra csökkent ugyan, de még mindig fontos rendezvénye a hazai iparnak.

Tolnai Világlapja, 1925. április 29.
Tolnai Világlapja, 1925. április 29.

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara két évtized előtti szerény próbálkozása ma már hatalmas arányú kiállítássá terebélyesedett, mely nemcsak a hazai ipar meglepő fejlődését tükrözi vissza, hanem a nemzetközi jellege folytán egy helyen koncentrálja mindazokat a fogyasztási cikkeket, melyeket a kereskedők csak hosszas utánjárással tudnának megszerezni.

Hosszú hónapok körültekintő és példátlanul szívós munkája után ma nyílt meg az első budapesti nemzetközi vásár, s akik ma csak futólag áttekinthették a rendkívül nagyszabású anyagot, joggal hihetik, hogy az árubeszerzésnek a vásáron kínálkozó nagyszerű alkalmát nemcsak hazai kereskedőink, hanem a külföldiek is erősen igyekeznek majd kiaknázni.

Igaz, hogy a mostani súlyos fogyasztási viszonyok erősen korlátozzák az árubeszerzés lehetőségét, de a kedvező eladási feltételek, főleg az a körülmény, hogy a francia kormányválság elsimulását és a német elnökválasztást a nemzetközi gazdasági helyzet javulása fogja követni, továbbiakban pedig mezőgazdasági termelésünknek erőteljesen jobbra fordult kilátásai nálunk is közvetlenül gyakorol majd optimisztikusabb hatást, arra engednek következtetni, hogy a kereskedők mégis csak igyekezni fognak raktárkészleteiket kiegészíteni, s erre kínál alig felbecsülhető lehetőséget a ma megnyílt vásár.” (Az Ujság 1925. április 18.)

Meghalt Albert Einstein, a német Nobel-díjas fizikus

Az Uj Kelet 1955. április 19-én  számolt be Einstein Albert haláláról: „Albert Einstein professzor, a világ legnagyobb tudósainak egyike tegnap reggel 76 éves korában meghalt. Einstein halálát epehólyaggyulladás okozta és a princentoni kórházban kezelték. Ott érte utol a halál.” Elméletei és felfedezései, amelyeket 26 éves korában alkotott, forradalmasították a tudományt, és új fejezetet nyitottak az emberiség történelmében – folytatja a lap.

Kisalföld, 2015. 03. 21.
Kisalföld, 2015. 03. 21.

Halálhírét máshol is olvashatjuk az Arcanum-ban. Az Esti Budapest 1955. április 19-i számában az anyagi világot leíró tudóstól búcsúznak.

„Reakciós filozófusok és fizikusok megkísérelték, hogy Einstein elméletét ködös, misztikus spekulációkra használják fel. Einstein ezekkel soha nem értett egyet. Szembefordult minden olyan mesterkedéssel, amely tagadta az anyagi világ megismerésének lehetőségét. Elvetette azt a felfogást is, amely szerint a mai kvantumelmélet tökéletes lenne. „Az, amit az effajta érvelésben nem szívelhetek — írja — a pozitivista alapfelfogás, amely szerintem tarthatatlan.“

Emberi nagyságát bizonyítja, hogy mindenkor bátran kiállt a haladó gondolatok mellett. Gyűlölte a fasizmust, mely elüldözte hazájából. kiállt az emberi szabadság- jogokért, s a béke ügyéért. A tudomány feladatát az emberiség boldogításában látta.” (Uj Kelet, 1955. 04. 19.)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.