József Attila és Lackfi János verseit is rizspapírra vetették a koreai kalligráfusok

2021.05.19. 09:27 Módosítva: 2021.05.19. 10:31
Ezt a cikket a(z) Koreai Kulturális Központ, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Tradicionális tárgyakból nyílt kiállítás a budapesti Koreai Kulturális Központban

Koreai mesterek által készített, hagyományos tárgyakat, bútorokat, kézműves munkákat, valamint az intézet kulturális kurzusain résztvevő tanulók alkotásait mutatja be 2021. május 17. és június 21. között a budapesti Koreai Kulturális Központ.

A csoportos kiállítás az intézet kézműves tanfolyamainak idei, online oktatással készült munkáit mutatja be: lótuszlámpásokat, koreai foltvarró (jogakbo) technikával készült kézimunkákat, valamint tradicionális és népi festészeti eljárással készült (minhva és sagunja) festményeket és kalligráfiai műveket.

KKK promo image 04.png

A kalligráfiai munkák többsége egy-egy József Attila vers feldolgozása, – amelynek apropóját adta az is, hogy a magyar költészet napjára jelent meg egy koreai nyelvű József Attila válogatáskötet – de találunk kortárs szövegeket is, többek közt Lackfi János Nehézkedés című versét is, a csoporttagok saját szerzeményei mellett.

A kiállított alkotásokat hagyományos koreai enteriőrben a koreai kulturális örökség ikonikus darabjainak társaságában tekinthetik meg az érdeklődők.

József Attila és Lackfi János verseit is rizspapírra vetették a koreai kalligráfusok

A konfuciánus elveknek megfelelően a hagyományos koreai házat női és férfi lakrészre osztották. A szárángcse a férfiak, a kjubáng a nők birodalma volt. A kiállítás címe is erre utal, és ezt a teret mutatja be részletesebben, a tradicionális kultúrában használt női kellékekkel, ruhadarabokkal egyetemben, a toalettasztalkától a varróládán át a hanbok, azaz a koreai tradicionális viselethez tartozó fejdíszekig.

KKK promo image 02.png

A kulturális intézetben bemutatott datolyaszilva fából készített szekrények, bambusz tárolóedények, gyöngyházas dobozok Magyarországon igazi ritkaságok, ehhez hasonló tárgyak csak a Hopp Ferenc Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményében találhatóak.

KKK promo image 05.png

Az intézet 2012 óta indít koreai kulturális kurzusokat, amelyeken a diákok magas szinten sajátíthatják el ezeket a tradicionális kézműves technikákat, ezzel is hozzájárulva a koreai kultúra népszerűsítéséhez, valamint a hagyományőrzéséhez.

KKK promo image 06.png

A járványügyi helyzet miatt a Koreai Kulturális Központ megnyitásáig a kiállítás online tekinthető meg.

Az első magyarországi Koreai Kulturális Központ 8 évvel ezelőtt, 2012-ben nyílt meg a XII. kerületben. II. kerületi, Frankel Leó úti végleges otthonunkba 2019-ben költöztek. Jelenleg 27 országban 32 központ működik, ebből 9 Európában. A budapesti az európai intézetek közül az egyik legnagyobb.

Az intézmény legfőbb célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, és erősítse Magyarország és a Koreai Köztársaság kapcsolatát.

A Központ lehetőségeket biztosít a koreai kultúra megismeréséhez, így számos kulturális eseményt és tanulási lehetőséget kínál az érdeklődőknek a koreai nyelvtanfolyamoktól a taekwondo edzéseken át a k-pop kultúrához kapcsolódó táncokig. Bemutató konyhájukban főzőkurzust, kulturális műhelyükben koreai kézműves tárgyakat készíthetnek a látogatók.

A háromemeletes kulturális komplexumban színházterem, kiállítóterek, szemináriumi termek, bemutatókonyha, könyvtár, és taekwondo edzőterem is található, továbbá egy külön emelet a koreai nyelv, a hagyományos viselet és kézművesség megismerésére nyújt lehetőséget.

A járvány kitörése óta a csoportok online oktatásra álltak át. A nagyközönségnek heti rendszerességű videósorozatban mutatják be a koreai konyha alapjait, valamint változatos műfajban tartanak előadóművészeti közvetítéseket is.

3D-ben is bebarangolható virtuális galériájukban egy pandémiás kiállítás-sorozat látható, amely a világjárvány társadalmi, gazdasági, pszichológiai hatásainak vizsgálatára vállalkozik, és olyan, a koronavírussal felerősödő aktuális és egyetemes problémákat tematizál mint az izoláció, kizsákmányolás, társadalmi egyenlőtlenség és klímaváltozás.

A Hableány-hajóbaleset évfordulójára online programokkal készülnek, többek között egy ősi koreai gyászszertartás zenei adaptációjával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjainak közös koncertjével, a Csíkszerda kórus előadásával, és egy közös énekléssel is, amelyhez most bárki csatlakozhat.

Ezt a cikket a(z) Koreai Kulturális Központ, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.