A kutyák is megérdemlik a minőséget: egy magyar startup forradalmasította a kutyaeledel gyártást

2021.06.07. 15:09
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

“Love longer” -  ez a mottója a frissen készített és szuperegészséges kutyaeledeleket gyártó PetChef-nek. A két elkötelezett magyar alapító küldetése, hogy minőségi termékeik segítsenek megőrizni szőrös barátaink egészségét, így minél hosszabb ideig maradhassanak a család tagjai. A kezdeményezés pedig elképesztően sikeres: küszöbön a nemzetközi terjeszkedés.

petchef-haztaji-barany-kutyaeledel-10
Kép: petchef.hu

Allergia, daganatos betegségek, vese-, máj-, és szívrendellenességek: a civilizációs betegségek egyre gyakrabban sújtják a kutyákat is. Nem beszélve az elhízásról, ami a kutyusok minimum 25%-át, pesszimistább becslések szerint pedig inkább az 50%-át érinti. A problémák nagy része megelőzhető lenne a házikedvencek megfelelő etetésével, de sajnos a hagyományos állateledel piac nem dúskál minőségi termékekben.

Mi a baj a hagyományos kutyatápokkal?

Köztudott, hogy a finomfeldolgozott élelmiszerek mennyire káros hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Ez a kutyák esetében sincs másképp. Ráadásul az állatoknak szánt élelmiszerek szabályozása kevésbé szigorú, amit a kutyatáp gyártók kevés kivétellel sajnos ki is használnak.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tápok tele vannak tápanyagokban szegény, üres kalóriákat hordozó összetevőkkel. Rizsliszt, kukoricaliszt és még sorolhatnánk. Csupa olyan értéktelen hozzávaló, amelyek csak hízlalják a kutyákat, de az egészségüket nem szolgálják.

A gyanútlan gazdikat pedig könnyű megvezetni. Hiszen sokszor a hús (melyet a csomagoláson nem túl bizalomgerjesztő módon állat és állati melléktermékekként jeleznek) az első összetevő a csomagoláson. A feltüntetett sorrend alapján pedig arra következtetnek, hogy ebből van a legtöbb a tápban, Csakhogy a valóságban ez addig igaz, amíg nem adjuk össze külön-külön a hús után következő összetevőlista többi értéktelen elemét.

Ebben az iparágban különösen igaz a mondás: semmi nem az, aminek látszik

Elég széles az értelmezése annak is, hogy mit tekintenek húsnak. Ebbe a megnevezésbe ugyanis nem csak az izomszövet, de a mindenféle mechanikusan lefejtett húspép, sőt a porcok, csontok, inak is beletartoznak. Bár így a csomagolásra rá lehet írni a magas hústartalmat, sajnos a valódi tápérték gyakran meglehetősen silány.

A fenti massza összekeverése után könnyű elképzelni, hogy mennyire vonzó az eredmény a kutyák érzékeny orra számára. Azonban erre is van megoldás: a gyenge minőséget mesterséges ízesítőkkel, színezékekkel fedik el, amely kívánatossá teszi a tápot. A megengedőbb szabályozás pedig itt sem segít a helyzeten. Az adalékok között sok a bizonyítottan rákkeltő, szervkárosító hatású.

dogkibble-800x445
Kép: freepik.com

Van alternatíva: a frissen készített kutyaeledel a jövő

Bár a fent felvázolt kép igen elkeserítő, a hagyományos kutyatápoknak van egy tagadhatatlan előnye. Nem kell velük vacakolni a mindennapi pörgésben és könnyen beszerezhetőek, sokáig eláll és nem kell utána mosogatni sem. Persze mindez a gazdik kényelmét szolgálja.

Ezzel szemben órákat vesz igénybe, ha a kutyatulajdonos maga készíti el kedvencének az eledelt. Ráadásul az sem biztos, hogy ő tisztában van a kutya tápanyagszükségletével. De akkor mi a megoldás?

Szerencsére világszerte egyre terjed egy új, sokkal egészségesebb trend. Ez pedig a frissen főzött kutyaeledelek rendelése az egészségtelen ipari tápok helyett.

Mitől más a frissen főzött kutyaeledel?

  • Minőségi összetevők: Az eledelek feldolgozatlan, ellenőrzött forrásból származó, friss összetevőkből készülnek
  • Transzparencia: az összetevőket pontosan megnevezik a termék csomagolásán
  • Nincs ultramagas hőmérsékleten kezelés, amely tönkreteszi az értékes tápanyagokat és  megváltoztatja a fehérjék szerkezetét: a főzés hagyományos módon, a tartósítás pedig gyorsfagyasztással történik
  • Nincsenek adalékanyagok, melyek károsíthatják a kutya egészségét

A frissen főzött kutyaeledelben rejlő potenciált jól mutatja, hogy Amerikában és Európa több országában egyre több szereplő jelenik meg a piacon. Olyannyira, hogy már a nagy kutyaeledel gyártók is elkezdtek belépni a versenybe. A termék népszerűségének igen egyszerű oka van: a gazdik már 1-2 hét elteltével észlelik a rendkívüli változásokat.

Carlos imádja, minden étkezés egy ünnep neki, mióta váltottunk! A szőre fényesebb, nincs puffadás, és sokkal energikusabb is! Köszönjük!

(Egy elégedett PetChef vásárló véleménye)


Lelkes kutyatulajdonosokból sikeres vállalkozók: a PetChef története

A fenti fogyasztói vélemény egy a PetChef oldalán fellelhető rengeteg dicséret közül. Éles Gábornak és Grim Dánielnek köszönhetően (ők a PetChef alapítói) ma már nem kell Amerikába utazni ahhoz, hogy a tudatos gazdik friss és szuperegészséges eledellel etethessék  kedvencüket. A receptek összeállításában pedig dr. Varga József, a “Család utcai csodadoki” segít, aki évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kutyák egészséges táplálkozásának területén. De hogyan indult a PetChef és hol tartanak ma?

A kezdetek

Már jó ideje magam készítettem a kutyám eledelét, amikor 2018 őszén jött az ötlet, hogy kiderítem: van-e erre igény a magyar gazdik körében. A pozitív visszajelzések hatására úgy döntöttem, hogy belevágok: ekkor kerestem fel Danit, hogy segítsen a webfejlesztésben. Ahogy Dani elkezdte a weboldal elkészítését, és láttuk, hogy mekkora lehetőség van az egészséges eledelekben, úgy döntöttünk, hogy együtt folytatjuk

Gábor eleinte egyedül főzött a saját konyhájában, első ügyfelei ismerősök és barátok voltak. A kutyaeledel és annak pozitív hatásainak híre hamarosan szájról szájra terjedt, az alapítók pedig nemsokára egy üzemet béreltek. Az első időszak nem volt könnyű: a menük elkészítését és kiszállítását munka után, ketten végezték, sokszor hajnalba nyúlóan. A rengeteg pozitív visszajelzés ugyanakkor hatalmas motivációt adott, és az eredetileg közgazdaságtant végzett Gábor végül feladta akkori munkahelyét, az MNB-t (Magyar Nemzeti Bank), hogy minden erejét a vállalkozás fejlesztésének szentelje.

Mitől különlegesek a PetChef receptjei?

Gábor és Dani missziója, hogy megalkossák a tökéletes kutyaeledelt. Ennek egyik fontos elemét a prémium minőségű, összetevők alkotják:

  • Ellenőrzött forrásból származó, minőségű színhús: marha, pulyka, bárány, nyúl, sertés és kenguru
  • Szuperételek, többek között quinoa, sütőtök, édesburgonya vagy az erdei áfonya.
  • Az alapanyagok 100%-ban adalékanyag-, valamint GMO-mentesek.

Dr. Varga József szakmai tudásának köszönhetően ezek az értékes hozzávalók a kutyák számára tökéletes arányban kerülnek összeállításra. Az elkészült menük pedig akár emberi fogyasztásra is alkalmasak. Ennnek biztosítéka a teljes transzparencia: csak az van feltüntetve a címkéken, ami valóban bele is kerül.

A receptek kifejlesztésekor pedig különleges hangsúlyt helyeznek a speciális táplálkozási igényű (például máj-, vagy vesebetegségben, allergiában szenvedő és hízásra hajlamos) kutyák etetésének szempontjaira. A gazdikat pedig kérdés esetén dr. Varga József állatorvos támogatásával nyújtanak segítséget látják el, hogy segítsenek kiválasztani a megfelelő menüt.

URB 6796
Kép: petchef.hu

Kétszemélyes üzletből huszonfős vállalkozás

Rengeteg hálás köszönetet kaptunk a gazdiktól kutyákról, akiknek többé  már nem hullott a szőrük, elmúlt az allergiájuk, vagy éppen újra energikussá váltak. Ezek hatalmas motivációt adtak. Ugyanakkor azt is láttuk: a további bővüléshez külső tőke bevonására lesz szükség

- Mondta el nekünk Dániel.

Szerencsére hamarosan találtak befektetőt, aki már a kezdetektől követte a tevékenységüket. Amikor a befektető 2019. június környékén társult a cégbe, hatalmas fejlődés következett be. Egyre nagyobb mennyiséget tudtak gyártani és óriási volt a forgalmuk növekedése is. A fejlődés számokban kifejezve is jól látható:

  • Tavaly sikerült tízszerezni az azelőtti év árbevételét, idén a tavalyi év háromszorosára, négyszeresére számítanak
  • Naponta másfél tonna eledelt gyártanak az új, Fóton található üzemükben, ahová decemberbe költöztek, mert kinőtték az előző üzemet. Ez a korábbi üzemben gyártott mennyiség duplája
  • A másfél tonnányi eledel néhány nap alatt kiszállításra kerül
  • Ma már 23-24 alkalmazottat foglalkoztatnak
  • A vállalkozás tavaly november óta nyereséges, a jelenlegi számítások szerint 2 éven belül a felvett hitelt is vissza törlesztik

Irány a nemzetközi piac!

A PetChef hosszú távú víziója már túlmutat a magyar határon, és közép-európai és németországi terjeszkedésre készülnek. Ennek az első lépése már éppen megvalósul: júniustól belépnek a szlovák piacra.

Mi is be szeretnénk lépni a nemzetközi versenybe. Arra törekszünk, hogy minél gyorsabban és minél jobb stratégiával

A nemzetközi piacralépéshez természetesen további befektetésre van szükség. Az eddigi 200 millió forint befruházáson kívül a jövőben várhatóan 2 millió eurónyi tőkeinjekció kell majd. A tervek szerint a következő 3-4 évben egész Közép-Európát ellátni képes gyár épül majd, amely napi 10 tonna friss kutyaeledel előállítására lesz képes. Ez a mennyiség már elegendő ahhoz, hogy a PetChef Európa szerte jelentős piaci szereplővé váljon és minél több családban teljesülhessen az alapítók álma.

Számunkra a kutyák családtagnak minősülnek. Azt szeretnénk, hogy az európai családok minél hosszabb időt tölthessenek egészséges és boldog négylábú családtagjaikkal. Ide pedig a legrövidebb út a helyes táplálkozáson át vezet. Ebben szeretnénk mi segíteni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.