A Shell-nél tankolva Ön is tehet a klímavédelemért!

2021.07.12. 13:52
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése olyan létfontosságú cél, amelyért mindenkinek tennie kell. Ahhoz, hogy a következő generációk számára is élhető maradjon a bolygónk, a szén-dioxid-kibocsátásunkat nettó nullára kell csökkentenünk. A Shell felelős vállalatként elkötelezte magát a klímavédelem mellett, és most a vevőinek is lehetőséget biztosít arra, hogy kompenzálják a megvásárolt üzemanyagból származó karbonkibocsátást.

A becslések szerint a Föld lakossága 2050-re eléri a 9 milliárd főt. Ennyi ember ellátásához, otthonaik fűtéséhez és hűtéséhez a mostaninál sokkal több energiára lesz szükség, és a közlekedéshez is sokkal több üzemanyag kell majd. Míg a világ energiaigénye 2000-hez képest 50 év alatt a duplájára nőhet, szén-dioxid-kibocsátásunkat csökkenteni kell. A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény értelmében 2050-ig el kell érnünk, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,5 °C alatt maradjon, és ezzel összhangban csökkenjen a karbonkibocsátás is.

A Shell a klímaváltozás hatásainak mérséklésére irányuló küzdelem elkötelezett támogatója. Az értékesített energiahordozó-termékek nettó karbon lábnyomát 2035-ig 30 százalékkal, 2050-ig pedig további 65 százalékkal fogja csökkenteni.

A vállalat minden termékének előállításából származó összes kibocsátás tekintetében a „nettó nulla” kibocsátásra törekszik, legkésőbb 2050-ig igazodva a változó társadalmi igényekhez. Ez azt jelenti, hogy a vállalat tevékenysége során összességében nem nő a légkörben a szén-dioxid mennyisége. Ezt a Shell a tényleges nulla kibocsátással, vagy az emisszió ellentételezésével – erdővédelmi projektekkel és a különféle, szén-dioxidot megkötő technológiákkal biztosítja.

A Shell klímaváltozással kapcsolatos célkitűzései közé tartozik az energiahasználat dekarbonizációja érdekében történő együttműködés is: a vállalat lehetőség biztosít vásárlóinak a termékeik használatából keletkező kibocsátások nullára csökkentésére.

„A világ energiafelhasználásának meg kell változnia, és a Shellnek ezt elő kell segítenie olyan megoldásokkal, amelyek révén vásárlóink karbonlábnyoma is csökken” - fogalmazott Ben van Beurden, a Shell elnök-vezérigazgatója.

Ön is részt vehet a karbonsemlegesítési célok megvalósításában

Sokat számít a karbonlábnyom csökkentésében, ha tömegközlekedésre vagy kerékpárra váltunk, de ezt sokszor nem tudjuk megoldani: az autózás néha elengedhetetlen a munkahelyünkre való eljutáshoz, az ügyintézéshez, vagy ahhoz, hogy iskolába, edzésre vigyük a gyerekeket. Ugyanakkor az is fontos, hogy emellett a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást.

A Shell erre most egyszerűen igénybevehető megoldást ajánl: az új karbonsemlegesítési szolgáltatásuk kal mostantól Ön is kompenzálhatja a megvásárolt üzemanyagból származó szén-dioxid-emissziót. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy miután minőségi Shell üzemanyagot tankolt, kéri a Shell karbonsemlegesítési szolgáltatását, üzemanyag-literenként 6 Ft-ért.

A szolgáltatás díjából a vállalat az üzemanyag előállításából, szállításából és felhasználásából származó karbonkibocsátás ellensúlyozására karbonkrediteket vásárol a világ különböző részein található erdővédelmi projektekben. 1 karbonkredit 1 tonna CO2-nek megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásának megelőzését, vagy ekkora mennyiség légkörből történő kivonását igazolja. Például ennyi szén-dioxidot bocsát ki egy átlagos dízelautó 5861 km megtételével.

Az erdők védelmével a szén-dioxid kibocsátás semlegesíthető

Az erdők természetes módon vonják ki a szén-dioxidot a légkörből, és ez a természetes folyamat fenntartható és felhasználható az üzemanyag-vásárlásból származó karbonkibocsátás kompenzálására.

A Shell kifejezetten olyan akkreditált projekteket támogat, amelyek az erdőirtás veszélyének kitett nagy természeti területek védelmére, illetve a megsemmisült területek újratelepítésére összpontosítanak, biológiai sokféleséget biztosítanak, védik a veszélyeztetett fajokat, valamint munkahelyeket teremtenek és szolgáltatásokat nyújtanak a helyi közösségeknek. Ilyen például az indonéziai Katingan Projekt is, amelyben 34 indonéz falu vesz részt.

A beruházás megkapta a Triple Gold Climate, Közösség és Biológiai sokféleség (CBB) státuszát is: a projekt során 157 000 hektár ép tőzegmocsárerdő kapott védelmet, és évente 7,5 millió karbonkredit jött létre. A Shell ezzel együtt összesen 25 globális természetalapú megoldásba fektetett, a perui Cordillera Azul Nemzeti Parktól a Himalájai tölgyerdő helyreállítási programig, a világ minden részén.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.