Létezik olyan, hogy karbonsemleges energiaipari vállalat? A Shell erre törekszik!

2021.07.12. 13:53
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A klímaváltozás negatív hatásainak elkerülése, a globális felmelegedés lelassítása ma már létfontosságú, globális cél, amelynek eléréséhez nettó nullára kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat. A Shell felelős vállalatként elkötelezte magát amellett, hogy legkésőbb 2050-ig karbonsemlegessé válik igazodva a változó társadalmi igényekhez.

A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-ig el kell érnünk, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése 1,5 °C alatt maradjon, és ezzel összhangban csökkenjen a karbonkibocsátás. Így adhatunk esélyt arra, hogy a globális felmelegedést viszonylag biztonságos szintre korlátozzuk, és biztosítsuk a jövőt az elkövetkező generációk számára.

A Shell elkötelezetten támogatja a klímaváltozás hatásainak mérséklésére irányuló küzdelmet. Igazodva a változó társadalmi igényekhez az energiaipari vállalat partnereivel és vásárlóival kívánja elérni, hogy 2050-re nullára csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. A nettó nulla állapot azt jelenti, hogy egy tevékenység során összességében nem nő a légkörben a szén-dioxid mennyisége. Ezt a tényleges nulla kibocsátással, vagy különféle ellentételezéssel – erdővédelemmel, a szén-dioxidot megkötő technológiákkal – lehet elérni.

A nulla kibocsátás azonban nemcsak a káros kibocsátás csökkentéséről és annak ellensúlyozásáról szól, hanem a vállalatok teljes szervezeti átalakulásáról is. Az ide vezető út minden szervezet számára más és más, és olyan stratégia kidolgozását igényli, amely az üzleti prioritások mellett az éghajlatváltozással járó kockázatokat és lehetőségeket is figyelembe veszi. A nagyvállalatok számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőbe történő átmenet rengeteg kihívást és lehetőséget tartogat, többek között újra kell tervezniük a fenntarthatósági stratégiáikat és az erőforrásaik felhasználását.

A Shell komplex klímavédelmi programot dolgozott ki

A Shell már több mint 125 éve szolgáltat energiát a világnak, napjainkban a globális energiafogyasztás 3 százalékát biztosítja. A Shell globálisan is vezető energiavállalatként egy komplex klímavédelmi programmal kívánja elérni, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon. Nemcsak a vállalat működéséből, hanem az ügyfelek számára értékesített üzemanyagokból és egyéb energiatermékekből származó kibocsátásokat is csökkenti, a fennmaradó emissziókat pedig a megfelelő technológiával tárolja, és kiegyenlíti azokat.

A vállalat az 1,5 fokos hőmérséklet-csökkenést eredményező karbonsemlegesség mellett a saját tevékenységből származó karbonsemlegességet is a céljai között említi: „A Shell karbonsemleges energetikai vállalattá alakulása azt jelenti, hogy csökkentjük a működésünkből, valamint az ügyfeleink számára értékesített üzemanyagokból és egyéb energiatermékekből származó kibocsátásainkat. Egyben a fennmaradó kibocsátást a technológia segítségével befogjuk és tároljuk, vagy kiegyenlítjük azokat ellentételezésekkel” – mondja Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke.

A Shell 2021. február 11-én tette közzé „Powering Progress” nevű stratégiáját, amelyben vállalja, hogy felgyorsítja a folyamatot, amely során nettó nulla kibocsátású energiatermékeket és szolgáltatásokat biztosító vállalattá átalakul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalat új lehetőségeket keres annak érdekében, hogy több alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát – bioüzemanyagokat, hidrogént, nap- és szélenergia által termelt villamosenergiát, illetve az elektromos járművekhez töltést – kínálhasson ügyfeleinek.

A Powering Progress számokban:

A Shell 2016-os értékhez képest

  • 2023-ra 6–8%-kal,
  • 2030-ra 20%-kal,
  • 2035-re 45%-kal,
  • 2050-re nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

2030-ra globálisan:

  • elegendő megújuló áramot biztosít 50 millió háztartás számára;
  • több mint 2,5 millió töltőpontot üzemeltet elektromos járművek töltéséhez;
  • nyolcszor több alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagot állít elő;
  • a mai 3 százalékról 10 százalékra növeli a bioüzemanyagok és a hidrogén mennyiségét a forgalmazott közlekedési üzemanyagokban.

Megújuló energia és karbonsemleges kenőanyagok a hazai töltőállomásokon

A Shell 2020 januárjában elektromosjármű-töltési szolgáltatást vezetett be Közép- és Kelet-Európában. A Shell Recharge, a cég saját elektromos járműtöltési szolgáltatása 50 kW teljesítményű gyorstöltési kapacitást kínál, kb. 30 perc alatt tölti fel a járműveket 0 százalékról 80 százalékra. A szolgáltatás elérhető az M3-as és az M7-es autópályák Shell telephelyein.

A Shell 2020 januárban megnyitotta első nagy teljesítményű töltőállomását is Magyarországon, az IONITY töltőhálózat-üzemeltetőjével együttműködve. Az M7-es és M0-ás autópályákon jelenleg 3 töltési pont található, ezek akár 350 kW-os töltőteljesítménnyel képesek 10-15 perc alatt feltölteni az újgenerációs elektromos járműveket. A nagy teljesítményű töltőállomások akár háromszor gyorsabbak, mint más, a járművezetők számára aktuálisan elérhető töltők.

A vállalat Magyarországon is arra törekszik, hogy még fenntarthatóbb módon működtesse a töltőállomásokat: az üzemeltetésükhöz szükséges áram döntő többségét már kizárólag megújuló forrásokból származó villamosenergia biztosítja. A töltőállomásokon a vállalat egyre nagyobb mértékben vezeti ki az egyszer használatos műanyagokat, és törekszik az újrahasznosított csomagolások alkalmazására, akár élelmiszerekről, akár ablakmosó-folyadékokról van szó. A Shell ezenkívül folyamatosan dolgozik a töltőállomások energiahatékonyságának fejlesztésén, korszerűsíti és cseréli az itt használt hűtőszekrényeket és fényforrásokat.

2021 márciusától Magyarországon is kaphatók a Shell karbonsemleges kenőanyagai, amelyek személygépkocsikhoz (Helix), nagy teherbírású dízelmotorokhoz (Rimula) és ipari felhasználásra egyaránt alkalmazhatók. A vállalat – ígérete szerint – a szintetikus kenőanyagok karbonkibocsátását is ellensúlyozza.

A klímaváltozás a Földön minden lakójára hatással van, közös a felelősség, hogy tegyünk a jövő generációiért. A Shell célja, hogy felelős vállalatként az embereket, biztonságukat és a környezetet egyaránt tiszteletben tartva biztosítsa a növekvő lakosság számára szükséges energiát.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.