Orrteszt, nyálteszt, ujjbegyteszt, székletteszt, aeroszol teszt, nyalókateszt?

A-Lab Pharma Hirdetés
2021.09.10. 16:06 Módosítva: 2021.09.13. 16:57
Ezt a cikket a(z) A-Lab Pharma, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Őszi újdonságok, és amit nem tudtunk a COVID-tesztekről.

Elmúlt már az a korszak, amikor a „COVID-gyorsteszt” szitokszónak tűnt, ugrásszerűen javult az eszközök minősége és a tesztek pontosságát elemző kutatások módszertana is kifinomultabb lett. A tesztekről is több ismeretünk van, már nem veszünk antitest teszteket, ha azt szeretnénk megtudni, hogy épp elkaptuk-e a vírusfertőzést, mert értjük, hogy erre a célra csak az antigén tesztek az alkalmasak.

Azt azonban sokan még ma sem tudják, hogy léteznek már fájdalom nélkül alkalmazható lakossági antigén orrüreg tesztek is. Ezek nem nasopharyngeális, azaz egészen az orr-garatig, vagy ahogy sokan mondják,” agyig” érő, hanem ún. Nasal, típustól függően csak 1,5-3 cm mélyen az orrüregben használatos eszközök. Jelenleg az orrmintára épülő COVID-tesztek az elfogadottabbak (nyáltesztek egyáltalán nincsenek az EU Egészségügyi- és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által jóváhagyott tesztek között, és az európai szakmai etalonnak számító ECDC (European Center for Prevention and Disease Control) is egyelőre az orrteszteket ajánlja).

iStock-1314744189

Az egyik jelentős hazai gyorsdiagnosztikai eszköz forgalmazó, az A-Lab Pharma (korábban ArvaLab Europe) szakértői szerint, ha a patikus vagy a gyógyászati segédeszköz üzlet vezetője figyelembe veszi, hogy a magánklinikákon már 8000-12.000 Ft körüli áron lehet antigén vagy antitest gyorsteszteket és laborvizsgálatokat végezni, akkor a BOSON Biotech antigén tesztje és a LOMINA antitest tesztje például már 5000-5500 Ft / darab ár körül értékesítve már jó választásnak tűnhet a vevőknek is a korábban és még most is gyakran tapasztalt jellemzően 7000-7500 Ft-os tesztárak helyett).

Az év elején szenzációszámba menő széklettesztekből és aeroszol tesztekből, illetve a hangrezgés alapú tesztekből (mert ilyen kezdeményezések is voltak), egyelőre nem lett lakossági kereskedelmi termék. Az ún. nyalókatesztekről szinte nincsenek független kutatási adatok, így ilyeneket csak azok vegyenek, akik le akarnak szokni az édességekről...

A legsikeresebb eszközzé messze az orrüreg tesztek váltak, az európai vállalati és magán értékesítés jelentős részét már ezek adják. Az újgenerációs elülső orrüreg tesztek használata már alig jár kellemetlenséggel,egy rövid ideig tartó viszkető érzés kíséri a mintavételt, amit a pontosabb eredmény érdekében könnyen el lehet viselni.

iStock-1313494680

Már az antitestek mennyiségi szintjét sem kell feltétlenül laborban vizsgálni

Korábban hiánycikknek számított a svájci LOMINA antitest tesztje. A szeptember elején-közepén ismét a patikákba érkező eszköz az otthon használható és országos patikai forgalomban elérhető tesztek közül egyedüliként az oltások után termelődő antitestek mennyiségéről is klinikai vizsgálattal alátámasztva szemi-kvantitatív (nagyságrendi és sávos) indikációt is ad. A megfelelő antitest mennyiségi sávra az IgG antitest csík megjelenési idejéből lehet következtetni.

A Lomina tehát az egyetlen országosan a patikák nagy részében és gyógyászati segédeszköz üzletekben is elérhető, EU-szinten otthoni használatra engedélyezett antitest teszt, ami jelzi az IgG antitestek mennyiségének sávjait laboratóriumi háttér igénybevételének szükségessége nélkül.

Miért hasznos a Lomina teszt?

Mert többszöri méréssel az is látható lehet, hogy növekvő vagy épp csökkenő az antitestjeink száma, vagy esetleg már nincsenek is, így célszerű ismét beoltatni magunkat.

Ebből következően a LOMINA teszttel érdemes többször is mérni az IgG antitestjeink szintjét. Egy közelmúltbeli, 1400 főn végzett klinikai kutatás szerint a LOMINA gyorsteszt oltás után a használati utasításában található, a lecsengett vírusfertőzés kimutatásának szenzitivitási és specificitási értéket számottevően meghaladó, 100%-os pontosságú detekciós képességgel rendelkezik az IgG antitestek termelődése kapcsán. A kutatást az Ostravai Állami Egészségügyi Intézet végezte el (a teszt hivatalos IgG analitikai értékei: 95,49 specificitás és 94,08%. szenzitivitás vírusfertőzés utáni antitest kimutatás esetén).

A LOMINA antitest teszt az IgG csík megjelenési idejétől függően mutatja a COVID-oldás utáni antitest titerszám sávokat
A LOMINA antitest teszt az IgG csík megjelenési idejétől függően mutatja a COVID-oldás utáni antitest titerszám sávokat

A Lomina tesztje alkalmas az eddig ismert összes vakcina által indukált antitest detektálására a Spike-fehérje ellenes antitestek kimutatása révén. Természetesen, mint minden gyorsdiagnosztikai eszköz, így a COVID-19 antitest tesztek sem szolgálhatnak kizárólagos döntés megalapozó eszközként, a laboratóriumi vizsgálatokra alapozott orvosi szakvélemény nem helyettesíthető tesztekkel, de amikor nincs labor a közelünkben, és gyorsan információra van szükségünk, akkor egyre praktikusabb eszközökké válnak a kezünkben a gyorstesztek.

A LOMINA antitest teszt az IgG csík megjelenési idejétől függően mutatja a COVID-oldás utáni antitest titerszám sávokat
A LOMINA antitest teszt az IgG csík megjelenési idejétől függően mutatja a COVID-oldás utáni antitest titerszám sávokat

Végre: fájdalommentes patikai antigén elülső orrüreg teszt

A BOSON Biotech tesztje igen hasznos új koronavírus fertőzés gyanúja esetén vagy akár családi, baráti, céges rendezvények előtt biztonsági megfontolásokból. Ez volt az első olyan antigén teszt, ami EU-szintű engedélyt kapott otthoni, önmintavétel mellett történő használatra. Ez már egy második generációs orrüreg (azaz nem orr-garat) teszt, ezt csak 2,5 cm mélyen kell mindkét orrüregben megforgatni 3-4 alkalommal, és jellemzően 15 percen belül eredményt is kapunk. Non-invazív, fájdalom nélküli, ellentétben a korábban megismert PCR- és antigén tesztekkel. A vizsgálat rövid ideig tartó, minimális viszkető érzéssel jár csak, és a vírus jelenleg ismert főbb variánsait, így a Delta vírusmutációt is kimutatja. A BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizintechnik, azaz a Német Szövetségi Gyógyszer- és Orvostechnikai Intézet) a Paul Ehrlich Institute (PEI) bevonásával vizsgálta be a tesztet, amely ezt követően vált kedvelt eszközzé Németországban, majd Európában. Az elmúlt hetekben az egyik hazai nemzetközi nagyvállalat is 3000+ antigén tesztet végzett el Bosonnal, és egy héttel a kipróbálás után az eredmények szintén megerősítették a BOSON teszt 99% feletti specificitási értékét (a tényleges negatív esetek kimutatási képessége) és a teszt magas szenzitivitási értékét is, amelyeket PCR-vizsgálattal is validáltak.

boson2 (1).png

Ha családi vagy baráti eseményt szervezünk, vagy csak biztonságban akarjuk érezni magunkat és szeretteinket, akkor a BOSON antigén teszt megfelelő megoldás lesz a gondtalan társasági események megalapozására. Ezt a tesztet bármely napszakban lehet alkalmazni, és felhasználás előtt nyugodtan lehet enni és inni, mivel az elülső orrüregben ez nem okoz olyan változást, ami miatt csökkenne a teszt pontossága (ugyanez nem igaz egyes nyálminta alapú tesztekre).

Alacsony átfertőzöttség mellett igen fontos a teszt specificitása, hiszen a vizsgált alanyok többsége nem fertőző. De az újabb fertőzési hullám során ismét előtérbe kerül a szenzitivitás (a tényleges pozitív esetek kimutatásának képessége). A BOSON 96,77%-os szenzitivitási értéke megbízható, ráadásul 27 Ct érték alatt (ez magas vírusterhelést jelent) a teszt érzékenysége 100%-os a gyártó klinikai tanulmánya alapján! A klinikai értékeket a hazánkban elérhető lakossági COVID-gyorstesztek között az eddigi legmagasabb elemszámú, 1027 fős mintán végzett klinikai kísérlet támasztja alá.

A nyáltesztek még nem szerepelnek az EU által ajánlott antigén tesztek között

A nyáltesztek a szomszédos Ausztriában például nagykereskedők adatai szerint elfogadottak, de ott is egyelőre 5% alatti részesedéssel bírnak, és elenyésző még a BfArm által bevizsgált, az orrtesztekkel összemérhető minőségű nyálteszt (mindössze négy szerepelt a Paul Ehrlich és a Robert Koch Intézetek 122 teszt bevizsgálását tartalmazó tanulmányában, és azok is professzionális használatra előállított tesztek voltak).

A nyálmintára épülő eszközök látszólag egyszerűek, de a gyakorlatban a nyál viszkozitásából adódóan gyakran merülnek fel használhatósági dilemmák. Noha az ECDC (European Center for Disease Control) egyelőre az orrteszteket ajánlja, de a szakemberek a jövőre nézve „ígéretesnek” ítélik a nyálteszteket is, ha nem is klinikai és intézményi, iskolai környezet számára. Az EU Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által elemzett és ajánlott 130 antigén tesztet tartalmazó, utoljára 2021 július 23-án frissített listán sem szerepel egyetlen nyálteszt sem, feltehetően ezeknek még időre van szükségük a széleskörű szakmai és piaci elfogadottság eléréséhez.

Ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább a mindennapjaink része lesz a COVID-19 elleni védekezés. A vírusveszély növekedésekor Európa több országában már elfogadott a heti szintű antigén tesztelés, több helyen az állam biztosított ehhez otthoni használatra engedélyezett teszteket. Nemrég az MTA elnöke is javasolta, hogy a kormányzat tegye lehetővé az ingyenes antitest tesztelést, Magyarországon ugyanis a vizsgálatok terhét döntően a lakosság és a vállalatok állják, leszámítva egyes állami és önkormányzati intézmények központilag szervezett tesztelését. Ha nem lesz állami támogatás, akkor a jövőben a családoknak is célszerű betervezni a költségvetésükbe a rendszeres tesztelést. Egy olyan időszakban, amikor a márciusban és áprilisban oltottak védettsége hamarosan lejár az antitest szint mérés ismét fontos lesz. Mivel az új fertőzöttek száma ősszel várhatóan megugrik, ezért az antigén tesztelés is széleskörű lesz.

Hazánkban is lenne létjogosultsága a heti szintű otthoni antigén vizsgálatoknak, ha lenne rá állami forrás. Egy négy fős család heti tesztelése ugyanis jelen árak mellett 80.000-120.000 Ft között lenne, ha hivatalos, önmintavételre feljogosító patikai teszteket használnának. Ha az állam szerezné be nagy tételben az otthon használatos teszteket, akkor a tesztelés ára jóval alacsonyabb lenne. Ebben egyelőre nem bízhatunk, így mindenki saját maga gondoskodik a családja és szerettei biztonságáról.

Arra is érdemes ügyelni, hogy a gyorstesztek nem helyettesítik a laboratóriumi vizsgálatokat, de igen hasznos információkat hordozhatnak, amihez gyorsan hozzá lehet jutni. A tesztek elvégzésével kapcsolatos tudnivalók figyelmes olvasása azonban nagyon fontos, mivel a sok apró részletnek kell megfelelni minden egyes tesztelés során. Az otthoni tesztelésnek ugyan kevés kockázata van, de az eszközök használati útmutatói ezek megértésében is segítenek. A kezelőorvosunkat vagy infektológus- és pulmonológus szakorvost érdemes megkérdezni a legkisebb kétely vagy felvetődő dilemma esetén is.

A LOMINA antitest és a BOSON antigén teszt már elérhető a patikákban és a gyógyászati segédeszköz üzletekben, vagy, ha éppen nem kapható egyes patikákban, akkor megvásárolható a www.gyorstesztlabor.hu oldalán. További információk a www.lominateszt.hu és a www.bosonteszt.hu weboldalakon találhatók.

A GYORSDIAGNOSZTIKAI ESZKÖZÖK NEM HELYETTESÍTHETIK A  LABORATÓRIUMI- ÉS ORVOSI VIZSGÁLATOT, SZAKVÉLEMÉNYT. A LOMINA antitest és a BOSON antigén teszt gyógyászati segédeszköz. A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ezt a cikket a(z) A-Lab Pharma, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.