Mit jelent az agyi köd?

2021.09.21. 11:26 Módosítva: 2021.09.21. 11:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egyre több tanulmány számol be a Covid-19 fertőzésen átesett betegeknél utóhatásként jelentkező, hosszabb távú neurológiai tünetekről. Vajon van segítség?
tebofortan key image 202105

Tompult tudatállapot, memóriaproblémák, gondolkodási, koncentrációs és problémamegoldási nehézségek – így foglalhatók össze a „brain fog”, azaz az „agyi köd” legjellemzőbb tünetei, amelyek a Covid-19-en átesett betegek több mint egyharmadánál jelentkeznek szövődményként. Egyre több klinikai tanulmány számol be arról, hogy a vírus mellékhatása neurológiai problémákhoz is vezethet. A Lancet Psychiatry1 szakfolyóiratban nemrég megjelent cikk szerint a betegségen átesettek 34%-ánál diagnosztizáltak neurológiai vagy pszichológiai betegséget a fertőzést követő fél éven belül.

Eredményeink azt mutatják, hogy az agyi és pszichiátriai zavarok gyakoribbak a Covid-19 után, mint az influenza vagy más légúti fertőzések következtében

– emeli ki Maxime Taquet, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki több szakember bevonásával 236 ezer, főként amerikai Covid-19-es beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását vetette össze és vizsgálta a több hónapig tartó utóhatások tekintetében. Más kutatók szerint a Covid-19-ben szenvedőknél akár 44%-kal is nagyobb volt a neurológiai betegségek kockázata, mint az influenzából gyógyuló embereknél. Az utóhatások legvalószínűbb magyarázata az idegrendszer-specialista Avindra Nath2 szerint az, hogy a vírusra adott immunválasz akkor sem áll le, ha a páciensnél alábbhagy a fertőzés. Az immunaktiváció pedig azt okozhatja, hogy az antitestek tévesen támadják meg az idegsejteket.

A cikk a Schwabe Hungary megbízásából jelent meg.

Források:
1 Lancet Psychiatry: https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(21)00084-5/fulltext
2 Avindra Nath: https://www.youtube.com/watch?v=6cMRbB6e1no

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.