Szeretne 400 hegycsúcs panorámájának ölelésében reggelizni?

2021.10.26. 14:46
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Lazaság és végtelen sokszínűség, világrekorder szánkópálya– csakis Salzburg tartományban.

Kedves Tél!

Olyan régóta vártam már rád! Akár síelésről, szánkózásról vagy egyszerűen csak a hóborította erdőben tett sétáról van szó: egyszerűen nem tudok betelni Veled. Mosolyt csalsz a gyermekek arcára, és kellemes izgalommal töltesz el mindenkit. Egy éjszaka alatt elvarázsolod a hegyeket, a völgyeket és a sok vendéget is. Hógolyózás vagy hóangyalok készítése? Nekem mindegy, csak már ott lennék...

Lesiklás © Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn / Klaus Listl
Lesiklás © Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn / Klaus Listl

A tél Salzburg tartományban pontosan olyan, amilyennek elképzeljük: hatalmas hópelyhek, hóborította völgyek, tökéletesen karbantartott sípályák és carvinglejtők, rusztikus alpesi kunyhók, csendes erdők, emellett pedig hangulatos karácsonyi vásárok és hagyományőrző rendezvények várják a tél rajongóit. Ezt a képeskönyvbe illő idillt leginkább síelés vagy hótalpas túrázás, lovas szános kirándulás vagy szánkózás közben lehet a legjobban élvezni, amikor a levegő kristálytiszta és üdítő.

Családi örömök tényleg minden korosztálynak

Ahol hóval borított csúcsok fényesen ragyognak a téli nap fényében és ahol a kacagó gyerekek megteszik első lépéseiket sílécen, ott fekszik a Salzburger Saalachtal. Könnyen áttekinthető és széles sípályák, ingyenes síbuszok, gyermekbiztos felvonók várják többek között a családokat. Itt a nagymamák és nagypapák sem fognak unatkozni! Miután sétával vagy hótalpakon felfedezték az Almenwelt Lofer régió téli túraútvonalait, az egész család együtt ebédelhet a hangulatos hegyi éttermek egyikében.

Tinik is vannak a csapatban? Irány a Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Nyugodtan mosolyogjon a hosszú név láttán, de tudnia kell, hogy az Alpok leglazább síterepe legalább olyan sokszínű, mint amilyen hosszú a neve. A tartományokon átívelő régió egy különleges életérzést is kínál: a Home of Lässig fílinget – vagy más szóval: a boldogság felemelő érzését! És ez az, amit a közös élményekre vágyó családok, a sportos alpesi síelők és freeriderek egyaránt megtalálhatnak itt.

Plusz egy tipp a családoknak: bár a Wildkogel-Arena tökéletesen karbantartott pályái láttán a profik is elismerően csettintenek, a családok bizonyára örömmel hallják majd, hogy a világ leghosszabb kivilágított szánkópályája is itt található: a 14 kilométer hosszú, 1300 méternyi szintkülönbséggel rendelkező szánkópálya minden nap este 10 óráig van nyitva.

Száguldás a Wildkogel Arena pályáin © Wildkogel Arena Neukirchen / Bramberg
Száguldás a Wildkogel Arena pályáin © Wildkogel Arena Neukirchen / Bramberg

A profiknak, akik komolyan veszik a játékot is

Hogy mit ajánl Salzburgerland azoknak, akik a legmagasabb igényeket támasztják a csúszással kapcsolatban? Nos, először is itt van Zell am See-Kaprun - az Alpok legjava – ahol a gleccsernek köszönhetően százszázalékban hóbiztos téli élmények és 408 km pálya várja a látogatókat Ausztria egyik legszebb táján. A Kitzsteinhorn csúcsán azért szusszanjunk egy kicsit: ha vannak olyan helyek a világban, amiket szelfizésre teremtettek, ez bizonyára közéjük tartozik!

Salzburg tetején © Zell am See-Kaprun, TOP of Salzburg Kitzsteinhorn
Salzburg tetején © Zell am See-Kaprun, TOP of Salzburg Kitzsteinhorn

A magasabb igények magasabb perspektívát is igényelnek: Obertauernben az 1740 méter magasan fekvő falu központjából úgy nyújtózkodnak felfelé a hegyoldalon a sípályák egészen 2313 méteres magasságig, mint egy nagy kerék küllői. A hely specialitása a Ski in & ski out a település bármely pontján: a téli sportok szerelmesei néhány kanyar után már a tökéletesen karbantartott lejtőkön találhatják magukat, a felvonók pedig úgy lettek kialakítva, hogy az összes pálya az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen is síelhető legyen. A legendás, 100 km-es Tauern-kört 26 modern felvonó és sílift szolgálja ki.

Még ezt is lehet überelni!

Hat csúcs egy nap alatt sílécen vagy snowboardon? A Hochkönig régióban ez is lehetséges: a Királyok útvonala 35 kilométernyi siklást és 7.500 méter szintkülönbséget foglal magába, és olyan ügyesen van összefűzve, hogy nem kell kétszer ugyanazon a havon csússzunk. A túra jutalma lenyűgöző panoráma a Hochkönigre és a Steinerne Meer hegyvidékre.

Téli varázslat nyugodt környezetben, hagyományos értékek mentén

Salzburg tartományban két olyan régiót is tudunk ajánlani, ahol a tömegektől távol élvezhetjük a hópelyhek táncát. A Rauris völgyét „az Alpok aranyvölgyének“ is nevezik, nem véletlenül: a térség múltjának aranybányászatát egy helyes kis múzeum mutatja be. Ma már a szabadság felemelő érzése, a hegyek nyugalma és az érintetlen természet a Magas-Tauern Nemzeti Park szívében megbújó Rauris-völgy „aranytartalékai.“ Kevesen tudják, de ugyanitt, a 3.106 méter magas Hoher Sonnblick csúcson trónol Európa legmagasabb állandó meteorológiai állomása.

Aztán itt találjuk még Lungaut is, Ausztria egyik leginkább napsütötte régióját, mely ráadásul egyedülálló természeti értékekkel is rendelkezik – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Lungaut 2012-ben az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította. Az itt található síterepek és a hozzájuk kapcsolódó alpesi hütték tudatosan a minőségre és nem a mennyiségre összpontosítanak.

A kihagyhatatlan hüttefogás: császármorzsa © SalzburgerLand Tourismus
A kihagyhatatlan hüttefogás: császármorzsa © SalzburgerLand Tourismus

Extrákra vágyik Salzburgerlandban?

Akkor ne hagyja ki a Gastein-völgyben fekvő Stubnerkogelt, ahol a csúszást egy jó kis adrenalinlökettel is megtoldhatja. A csúcson fekvő étterem és a felvonó között egy 28 méter magas, 140 méter hosszú függőhíd vezet át – mindez 2.300 méteres tengerszint feletti magasságban... Insta-gyanús, ugye? És mit szólna egy festői környezetben elfogyasztott reggelihez? A Sportgasteinben, 2.700 méteren négyszáz hegycsúcs figyeli árgus szemekkel a villásreggelinket – garantáljuk, hogy érdemes felkelni ezért az élményért!

Lovasszánozás a salzburgi Lungau régióban © Ferienregion Salzburger Lungau
Lovasszánozás a salzburgi Lungau régióban © Ferienregion Salzburger Lungau

Álmodozhatunk csillagos téli éjszakákról a hegyekben, érintetlen porhavas lejtőkről és egy isteni császármorzsáról, találkozásunkra a hegyekben viszont talán még várni kell egy kicsit. Ha eljön az ideje és minden készen áll, a SalzburgerLand lejtői tökéletesen felkészülten, a sífutópályák ápoltan, a hütték pedig melegen fűtve várnak bennünket.

Kedves Tél! Hamarosan találkozunk Salzburg tartományban! Hiszen már most is alig várjuk azt a különleges reggelt, amikor kinézünk az ablakon és megpillantjuk a havat a hegyeken.

Tovább a tervezéshez

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.