Salzburg, a világ színpada

2021.11.09. 10:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Téli sportok és kultúra egy helyen? Irány Ausztria legromantikusabb városa

Séta a hóborította Mirabell-kertben, lovaskocsikázás az óvárosban... Alig találni még egy olyan várost, ami annyi téli romantikát kínál, mint Salzburg. Bejárhatjuk a hangulatos karácsonyi vásárokat, megmelegíthetjük a kezünket egy bögre forralt borral, és végigsétálhatunk a híres bevásárlóutcán, a Getreidegassén, melynek régi épületei és kovácsoltvas cégtáblái szemet gyönyörködtetnek. Ha kiböngésztük magunkat a remek kézműves üzletekben, az estét stílszerűen zárhatjuk egy gyertyafényes vacsorával a középkori Hohensalzburg erődben. Ha pedig másnap a hegyekbe vágynánk, jó hír, hogy csupán egy karnyújtásnyira vannak!

Salzburg, Ausztria legromantikusabb városa © Tourismus Salzburg GmbH
Salzburg, Ausztria legromantikusabb városa © Tourismus Salzburg GmbH

Feledhetetlen dallamok nyomában

A salzburgiak minden lehetőséget megragadnak, hogy Wolferl becenéven emlegetett, imádott zeneszerzőjüket ünnepeljék: múzeumokkal, számos koncerttel, sőt még egy alapítvánnyal is tisztelegnek a város neves szülötte előtt. Nem csak a zenerajongóknak kihagyhatatlan Mozart szülőháza a Getreidegasséban. Az eredeti hangszerek, a bútorok és a portrék, valamint a korhűen rekonstruált polgári lakás különleges időutazásra csábít a 18. századba, ám gyakorlatilag az egész salzburgi óvárost egyetlen, hatalmas Mozart-múzeumnak tekinthetjük.

Adventi hangulat a Getreidegasséban
Adventi hangulat a Getreidegasséban

Salzburg emellett A muzsika hangja (The Sound of Music) című zenés film városa is. Nemcsak maga a Trapp család élt itt, de Salzburgban és a környékén forgatták a híres filmklasszikust. A Salzburgba látogatók fel is kereshetik a legendás helyszíneket: a Mirabell-kerttől a sziklába vájt Lovasiskolán át a Leopoldskron kastélyig Salzburg tele van A Muzsika hangja című filmhez kapcsolódó helyszínekkel.

Forraltborozás a világ egyik legrégebbi karácsonyi vásárán

Salzburgnál aligha van ideálisabb helyszín az év leginkább mesébe illő időszakának a megélésére. A páratlan karácsonyi vásárok, adventi koncertek és hagyományőrző események sokasága garantáltan elvarázsolja az idelátogatókat. A november végén beköszöntő adventtel az óváros utcáit sült gesztenye és forralt bor illata lengi be. A dóm előtt (Residenzplatz, Domplatz) kialakított karácsonyi vásárt feltétlenül érdemes felkeresni. Ez a történelmi karácsonyi forgatag a legszebbek közé tartozik az egész világon – ráadásul hagyománya több mint 500 évre nyúlik vissza, és jelenlegi formájában is már több mint 45 éve létezik. Még érdekesebb, hogy az itt kínált portékák 95%-a Salzburgból származik, helyi készítőktől!

Salzburg emellett azzal is büszkélkedhet, hogy itt született a Csendes éj című karácsonyi dal szövege. A Mozartplatz-on található Salzburgi Karácsonyi Múzeum egész évben látogatható, a Játékmúzeum és a Dómnegyed pedig speciális karácsonyi kiállításokat is kínál.

A Salzburgi Karácsonyi Vásáron kapható termékek 95 százaléka Salzburgból származik
A Salzburgi Karácsonyi Vásáron kapható termékek 95 százaléka Salzburgból származik

A különböző karácsonyi vásárok mellett a zene, a hagyományok, a kiállítások és a betlehemek is feltétlenül hozzátartoznak ennek az időszaknak a vonzerejéhez. A november végén és december elején tartott krampusz- és maskarás felvonulások – amelyeken több száz beöltözött alak vesz részt – a salzburgi tél különleges fénypontjai közé tartoznak. Veszedelmes kolompolás közepette állati szőröket, bőröket, görbe szarvakat és rettenetes maszkokat viselő alakok mulattatják a nézőket. A két főszereplő karakter azonban nem tévesztendő össze: a krampusz az alpesi néphagyományok szerint egy ördögi figura, a december 6-án érkező jóságos Mikulás kísérője, míg a maskarás csak a bajor–osztrák alpesi térség népszokásaiban előforduló teremtmény, amelyből van „jó” és „gonosz” is - ez utóbbiak félelmetes, művészi igényességgel készülő maszkjait egyébként mind a mai napig kézzel faragják.

Városi shopping síeléssel kombinálva

Azokat a sportrajongóknak, akik a művészetet, a kultúrát és a shoppingolást szeretnék összekötni a síeléssel, várja a Ski Shuttle, azaz az ingyenes buszjárat Salzburgból Flachauba, a Ski amadéba, Ausztria legnagyobb síszövetségébe. A buszjárat decembertől márciusig minden nap közlekedik, de emellett egy órán belül számos más síterep is könnyedén megközelíthető autóval.

A Snow Space Salzburg síterep például 120 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípályával, korszerű felvonókkal és síliftekkel, hangulatos síkunyhókkal rendelkezik, és az összes sípályája hóágyúzható.

Séta a hóborította Salzburgban
Séta a hóborította Salzburgban

Sétaútvonalak több témára hangolva

A speciális összeállítású városi sétáknak köszönhetően most még könnyebb megismerni Salzburg legszebb oldalát. A témák között szerepelnek a legjobb Instagram-spotok, a barokk város kreatív oldala, túrázás a város hegyein, a számtalan templom, Salzburg sörkultúrája, valamint Mozart és a fesztiválváros is. A részletes térképeknek köszönhetően akár önállóan is felfedezhetők az egyes útvonalak, amelyek gyakran nem a megszokott, kitaposott ösvényeket követik az óvároson át, hanem alternatív útvonalakat mutatnak meg az érdeklődőknek. Nem elhanyagolható tény, hogy Salzburg az Unesco Világörökség része, és kiemelten védett óvárosának területén nagyjából ezer régi építmény található.

Persze nem muszáj gyalogolva felfedezni Salzburgot. Aki némi romantikára vágyna, az akár fiákerre is szállhat, aki pedig izgalmasabb élményeket keres, kipróbálhatja a Segway-t vagy a kétéltű vízibuszt. Akármelyikre is esik a választás, a különleges élmény minden esetben garantált – Salzburgban, jobban mondva Salzburggal egyszerűen nem lehet melléfogni!

Tovább a romantikus téli üdülés megtervezéséhez

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.